2019 m. liepos 19 d. 02:20 val., penktadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Receptai

Receptai

Maistas garuose: ne tik sveika, bet ir skanu

Maistas garuose: ne tik sveika, bet ir skanu nuotrauka, foto

© pixabay

Reklama

Garuose gamintas maistas sveikas, tačiau - ne pats skaniausias. Tokį mitą sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia girdinti nuolat. Pats laikas jį paneigti! Tinkamai garuose gaminami patiekalai išlaiko natūralesnę tekstūrą ir tikrąjį skonį, kurį galima sustiprinti teisingai naudojamais prieskoniais.

„Kadangi garuose maistas verda gana žemoje temperatūroje, jame išlieka daugiau skaidulų ir beveik nėra rizikos, jog jis pervirs. Tereikia žinoti, kad prieskonius derėtų dėti vėliau - dešimt minučių prieš baigiant virti arba jau įsidėjus maistą į lėkštę. Verdant garuose plika akimi matyti, kad daržovės išlaiko ryškią spalvą“, - teigia V.Kurpienė.

Sveikos mitybos specialistė pasakoja pati garuose ruošianti ne tik daržoves, bet ir mėsą, kurią vėliau kelioms minutėms pakepa grilyje, jūrinę žuvį, kurios sūdyti apskritai nereikia, ir tokius desertus kaip varškės pudingas ar morkų keksiukai.

„Puikus gaminimo garuose privalumų pavyzdys yra grūdų košė. Šiandien labai populiaru ją valgyti pusryčiams, bet dažnai ryte žmonės skuba ir nesužiūri, kaip košė išbėga iš puodo arba perverda. Tuomet didelė dalis gerųjų angliavandenių virsta paprastaisiais, sukeliančiais alkį, nors atrodo, kad ką tik pavalgėte. Garuose pagaminta košė bus biresnė ir joje išliks daugiau skaidulų“, - sako V.Kurpienė, pati savo šeimai gaminanti su orkaitės garų funkcija. Tačiau tuos pačius garuose gaminamus patiekalus galima ruošti ir garpuodyje. O, pavyzdžiui, lašišą - tiesiog įdėjus žuvį į metalinį sietelį, jį padėjus virš verdančio vandens puode ir uždengus dangčiu.

Lašiša garuose

Taip paruošta lašiša tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir dėti ant sumuštinio, ir į salotas su pavasariškais žalumynais. Reikės lašišų filės pagal valgytojų skaičių. Prieskoniais gardinkite jau paruošę ir paragavę, nes ši žuvis ir taip stipraus skonio.

Reklama

Nuplaukite ir nusausinkite žuvį, įdėkite į garinimo indą ar orkaitę.

Pagarinkite tik tiek, kad žuvies dalys pradėtų viena nuo kitos skirtis, paspaudus turi atrodyti, jog slysta. Tuomet skonis bus pats geriausias.

Patiekite su šviežių daržovių salotomis.

Vištiena garuose

Vištą nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska su česnaku. Taip marinuotos ilgai nelaikykite, antraip druska ištrauks vandenį iš paukštienos ir mėsa taps kieta. Pašaukite į orkaitę kepti garuose tol, kol mėsa ima skirtis nuo kaulų. Kadangi dažniausiai gaminame naminę vištieną, pirmas etapas užtrunka ilgokai, apie porą valandų. Fermoje auginta paukštiena turėtų iškepti greičiau. Kitas žingsnis - grilis arba trumpas pakepimas su pučiamu oru, kad gražiai pagelstų odelė. Venkite skrudėsių, nes tai kenksmingos medžiagos.

Reklama

Žymos: maistas garuose

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Reklama

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Receptai

„Klaipėda Piano Masters 2019“ atidaryme grojo 24 pianistai nuotrauka, foto

Klaipėda, Trečiajį kartą organizuojama vasaros fortepijono akademija „Klaipėda Piano Masters“ koncertu pristatė šių...

Į Baku - aštuoni klaipėdiečiai nuotrauka, foto

Sportas, Ketvirtadienį Lietuvos rinktinės nariai, tarp kurių aštuoni klaipėdiečiai, išvyko į liepos 21-27...

Sendinimo programėlė „FaceApp“ kelia rizikų nuotrauka, foto

IT, Sparčiai išpopuliarėjusi programėlė „FaceApp“, leidžianti vartotojams pasendinti savo atvaizdą, kelia rizikų...

E. Gentvilas: "Karbauskis nori kankinti Lietuvą“ nuotrauka, foto

Lietuva, Nesibaigianti drama dėl Seimo pirmininko pareigų privertė reaguoti ir opoziciją. Registruotas siūlymas...

Sportas, Paskelbta prieš 6 val.

Lietuva, Paskelbta prieš 10 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...