Kviečia pasidairyti po unikalią ES šalių virtuvių kulinarinę knygą

Kviečia pasidairyti po unikalią ES šalių virtuvių kulinarinę knygą

Europos Sąjunga, siekdama populiarinti geriausius vietinius produktus, išleido kulinarijos knygą, kurioje pristatomi unikalūs garsių visų 27 ES šalių virtuvių šefų patiekalai, pagaminti su produktais, kurių pavadinimai saugomi kaip geografinės nuorodos.

Europa turi nepaprastai turtingą ir įvairią kulinarijos istoriją. Ir tai lėmė ne tik tai, jog Europa yra itin platus žemynas, bet ir tradicijos, perduodamos iš kartos įkartą.

Daugelio puikių vietinių produktų pavadinimai yra įregistruoti kaip geografinės nuorodos. Seniai egzistuojanti Europos Sąjungos kokybės sistema saugo konkrečių gaminių pavadinimus, kurie buvo suteikti įvertinus unikalias produkto savybes, susijusias su geografine kilme bei išlikusiomis tradicinėmis žiniomis.

Iki 1992 m. Europos Sąjunga jau buvo priėmusi sprendimą apsaugoti kelis produktų pavadinimus. Šis sprendimas atsirado siekiant išsaugoti kulinarinį paveldą ir pasiūlyti ūkininkams bei gamintojams didesnes pajamas. Kokybės ženklu pažymėti Europos produktai išsiskiria unikaliomis savybėmis, būdingomis regionui, kuriame jie auginami ar ruošiami, o svarbiausia – jie yra puikios kokybės. 2012 m. buvo pristatyta Kokybės sistema, nustatanti ir sauganti kilmės vietos nuorodą arba tradicinį (vietinės virtuvės) gamybos būdą.

Saugoma kilmės vietos nuoroda (SKVN): šios kategorijos produktai turi aiškų ir neginčijamą ryšį su savo gamybos vieta. Tai reiškia, kad visi gamybos proceso aspektai, paruošimas ir perdirbimas turi vykti konkrečiame regione, kuriam taikoma apsauga.

Saugoma geografinė nuoroda (SGN): šis ženklas paaiškina ryšį tarp regiono ir produkto pavadinimo. Priešingai nei produktams su SKVN ženklu, šiam produktui reikia tik vienos viso proceso dalies (bent vieno etapo) toje vietoje, kuriai taikoma kilmės vietos nuoroda.

ES išleistoje kulinarijos knygoje profesionalūs virtuvės šefai dalijasi savo meile ir aistra produktams, su kuriais jie užaugo ir kurie jiems atnešė sėkmę. Vietinių regionų produktų, virtuvės šefų meistriškumo ir profesionalumo derinys lemia ypatingo skonio patiekalus. ES siekia įprasminti tokius produktus ir išlaikyti jiems suteiktą saugomos geografinės nuorodos statusą.

Kulinarijos knygą galima rasti čia.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder