2021 m. sausio 18 d. 16:33 val., pirmadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Receptai

Receptai

Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų

Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų nuotrauka, foto

Kūčia su medaus sirupu.

Reklama

Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėle, lydekos drožtainį su burokėliais, silkės sumuštinius su morkomis ar senovinę „Kūčią“ – sužinosite sekmadienį. TV3 laidos „La Maistas“ šefai Kūčių vakarienei gamins 12 patiekalų – ir tradicinius, ir naujas jų interpretacijas. Taigi, idėjų švenčių stalui ras ir jau patyrusios šeimininkės ir tie, kas galbūt pirmą kartą ruoš Kūčių vakarienę.

Nuolatiniai laidos „La Maistas“ šefai – grilio entuziastas Vyliaus Blauzdavičius ir istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis dalinsis ne tik savo patiekalų receptais, bet ir vaikystės prisiminimais. Jiems kompaniją palaikys tinklaraščio kumutesvirtuve.lt šeimininkė Renata.

Renata Kūčių vakarienei keps duoną, skumbrę su burokėliais ir ruoš silkę su obuoliais ir marinuotais agurkėliais, kurią patieks netradiciškai – porcijinėse taurėse. „Patieksiu tokiu būdu, nes būtent tiek žmogui ir užtenka, nereikia nukrauti stalų ir persivalgyti“, – sako ji.

Kad per šventes svarbiausia, ne maistas, o bendravimas pritaria ir Vylius Blauzdavičius. „Svarbiausia – buvimas kartu, o ne perkrautas stalas. Pas mus visi pasiskirstę kas ką daro, štai, pavyzdžiui, uošvis gamina savo firminį patiekalą – įdarytą karpį, aš – antį kepsiu Kalėdų pirmai dienai. Tuomet nepervargstame ir galime tiesiog būti kartu, bendrauti“, – sako Vylius.

Kūčių vakarienei jis visada ruošia kepintų kanapių ar linų sėmenų su druska pagardą prie virtų bulvių. „Kepintos sėklos – labai geras baltymų šaltinis. Be to, tai sotus patiekalas“, – sako V. Blauzdavičius. Kitas paprastas, bet gardus ir greit pagaminamas užkandis, kurį jis gamins – sumuštiniai su silke ir morkomis.

„Senovinėje Kūčių diena būdavo išskirtinai pasninko diena, šeimininkės net jei gamindamos paragaudavo – išspjaudavo. Ant vakarienės stalo nebūdavo jokių gyvulinės kilmės produktų – nei pieno, nei kiaušinių, nei varškės. Taip pat nebūdavo nei mišrainių, nei silkių pataluose – šie patiekalai gerokai vėliau atsirado ant lietuvių stalo“, – pasakojo istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis.

Reklama

Pasak jo, vienas seniausių patiekalų, kuris dabar primirštas – „Kūčia“. Jis būdavo gaminamas iš pupelių, žirnių ir saldinamas medaus sirupu. Šio patiekalo interpretaciją Tomas ir pagamins. O tiems, kam galbūt pabodo tradicinis aguonpienis, pasiūlys naują netikėtą jo variaciją.

„Kūčia“ su medaus sirupu pagal Tomą

Porcijų skaičius: 4

Gaminimo trukmė: apie 1 val.

Ingredientai:

100 g virtų žirnių

100 g virtų pupelių

Reklama

50 g virtų kviečių

20 g aguonų

20 g džiovintų spanguolių

20 g lazdyno riešutų

Sirupui:

100 g medaus

Reklama

50 g vandens

1 vanilės lazdelė

Gaminimas:

Išverdamas sirupas – medus pakaitinamas su vandeniu ir vanilės lazdele.

Žirniai, pupelės ir kviečiai pirmiausia išverdami atskirai, o po to sumaišomi ir pakaitinami 5 minutes drauge su aguonomis, džiovintomis spanguolėmis ir pasmulkintais lazdyno riešutais.

Paruošta „Kūčia“ sudedama į dubenį ir užpilama sirupu.

Reklama

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Receptai

Vieno kąsnio sumuštinukai yra išsikovoję sau vietą ant kiekvieno šventinio stalo ir...

Švenčių svečius džiuginantys vieno kąsnio sumuštiniai nuotrauka, foto

Tikriausiai niekas nesiginčys, kad pats skaniausias maistas - pagamintas namuose. Svarbu, kad...

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis nuotrauka, foto

Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša...

Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų nuotrauka, foto

Vyriausybė su ekspertais peržiūrės karantino režimą nuotrauka, foto

Lietuva, Vyriausybė su ekspertais pirmadienį peržiūrės karantino režimo ribojimus.

Sena­sis tur­gus - kaip laga­mi­nas be ran­ke­nos? (1) nuotrauka, foto

Klaipėda, Tik­riau­siai nėra mies­tie­čio, kuris neži­no­tų, kur yra Klai­pė­do­je sena­sis tur­gus, kuo ten...

Klaipėdoje iškils dar viena „Maxima“ nuotrauka, foto

Klaipėda, Nauja parduotuvė turėtų artimiausiu metu iškilti sklype, esančiame adresu Laukininkų g. 15.Pastato...

Lietuvą pasiekė penktoji „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos nuo COVID-19 siunta nuotrauka, foto

COVID-19, Lietuvą pirmadienį pasiekė penktoji „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos nuo COVID-19 siunta, joje...

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...