Vieno kąsnio sumuštinukai yra išsikovoję sau vietą ant kiekvieno šventinio stalo ir...
ve > Žinios > Laisvalaikis > Receptai
Receptai
Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų
Reklama
Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėle, lydekos drožtainį su burokėliais, silkės sumuštinius su morkomis ar senovinę „Kūčią“ – sužinosite sekmadienį. TV3 laidos „La Maistas“ šefai Kūčių vakarienei gamins 12 patiekalų – ir tradicinius, ir naujas jų interpretacijas. Taigi, idėjų švenčių stalui ras ir jau patyrusios šeimininkės ir tie, kas galbūt pirmą kartą ruoš Kūčių vakarienę.
Nuolatiniai laidos „La Maistas“ šefai – grilio entuziastas Vyliaus Blauzdavičius ir istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis dalinsis ne tik savo patiekalų receptais, bet ir vaikystės prisiminimais. Jiems kompaniją palaikys tinklaraščio kumutesvirtuve.lt šeimininkė Renata.
Renata Kūčių vakarienei keps duoną, skumbrę su burokėliais ir ruoš silkę su obuoliais ir marinuotais agurkėliais, kurią patieks netradiciškai – porcijinėse taurėse. „Patieksiu tokiu būdu, nes būtent tiek žmogui ir užtenka, nereikia nukrauti stalų ir persivalgyti“, – sako ji.
Kad per šventes svarbiausia, ne maistas, o bendravimas pritaria ir Vylius Blauzdavičius. „Svarbiausia – buvimas kartu, o ne perkrautas stalas. Pas mus visi pasiskirstę kas ką daro, štai, pavyzdžiui, uošvis gamina savo firminį patiekalą – įdarytą karpį, aš – antį kepsiu Kalėdų pirmai dienai. Tuomet nepervargstame ir galime tiesiog būti kartu, bendrauti“, – sako Vylius.
Kūčių vakarienei jis visada ruošia kepintų kanapių ar linų sėmenų su druska pagardą prie virtų bulvių. „Kepintos sėklos – labai geras baltymų šaltinis. Be to, tai sotus patiekalas“, – sako V. Blauzdavičius. Kitas paprastas, bet gardus ir greit pagaminamas užkandis, kurį jis gamins – sumuštiniai su silke ir morkomis.
„Senovinėje Kūčių diena būdavo išskirtinai pasninko diena, šeimininkės net jei gamindamos paragaudavo – išspjaudavo. Ant vakarienės stalo nebūdavo jokių gyvulinės kilmės produktų – nei pieno, nei kiaušinių, nei varškės. Taip pat nebūdavo nei mišrainių, nei silkių pataluose – šie patiekalai gerokai vėliau atsirado ant lietuvių stalo“, – pasakojo istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis.
Reklama
Pasak jo, vienas seniausių patiekalų, kuris dabar primirštas – „Kūčia“. Jis būdavo gaminamas iš pupelių, žirnių ir saldinamas medaus sirupu. Šio patiekalo interpretaciją Tomas ir pagamins. O tiems, kam galbūt pabodo tradicinis aguonpienis, pasiūlys naują netikėtą jo variaciją.
„Kūčia“ su medaus sirupu pagal Tomą
Porcijų skaičius: 4
Gaminimo trukmė: apie 1 val.
Ingredientai:
100 g virtų žirnių
100 g virtų pupelių
Reklama
50 g virtų kviečių
20 g aguonų
20 g džiovintų spanguolių
20 g lazdyno riešutų
Sirupui:
100 g medaus
Reklama
50 g vandens
1 vanilės lazdelė
Gaminimas:
Išverdamas sirupas – medus pakaitinamas su vandeniu ir vanilės lazdele.
Žirniai, pupelės ir kviečiai pirmiausia išverdami atskirai, o po to sumaišomi ir pakaitinami 5 minutes drauge su aguonomis, džiovintomis spanguolėmis ir pasmulkintais lazdyno riešutais.
Paruošta „Kūčia“ sudedama į dubenį ir užpilama sirupu.
Reklama
Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.
Tavo komentaras
Šiandien VE.lt skaitykite
Receptai
Tikriausiai niekas nesiginčys, kad pats skaniausias maistas - pagamintas namuose. Svarbu, kad...
Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša...
Lietuva, Paskelbta prieš 19 min.
Klaipėda, Paskelbta prieš 19 min.
Klaipėda, Paskelbta prieš 26 min.
COVID-19, Paskelbta prieš 1 val.
Naujienos

Pričiupti tatuiruočių meistrai karantino metu teikę paslaugas (1)

„Ryanair“ stabdo skrydžius iš Vilniaus ir Palangos

URM siūlo Rusijos atlikėjo F. Kirkorovo neįleisti...

Plungės rajone rasti 76 litrai naminės degtinės
Spektras
Savaitės lankomiausi
Daugiausiai komentuoti
- Virš Baltijos jūros formuojasi ypatingas reiškinys (1)
- V.Puodžiūnas: "Nė vienas "Klaipėdos" redakcijoje nebedirba"... (Papildyta) (6)
- Senamiesčio šaligatvių ypatumai: elektra kratomi keturkojai (2)
- Negeros žinios iš Norvegijos: vakcinos gali būti... (1)
- Arvydas Vaitkus sveikina su Klaipėdos krašto prijungimo...
- COVID-19 sirgęs ir į parduotuvę be kaukės... (5)
- Ligita Girskienė „Senojo turgaus“ klausimą iškėlė visai... (26)
- Saulius Budinas: Kam rūpi senjorai Klaipėdoje? (16)
- Arvydas Vaitkus sveikina su Klaipėdos krašto prijungimo...
- Norvegijoje užfiksuotos 23 mirtys po vakcinacijos nuo... (9)
- Santaros klinikose COVID-19 serga 79 medikai, paskiepyti... (9)
- V.Puodžiūnas: "Nė vienas "Klaipėdos" redakcijoje nebedirba"... (Papildyta) (6)