2020 m. rugpjūčio 15 d. 16:29 val., šeštadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Receptai

Receptai

Kokių kulinarinių idėjų Valstybės dienos progai galima pasiskolinti nuo Lietuvos didikų stalo?

(3)

Reklama

Valstybinės šventės yra puiki proga prisiminti ne tik savo šalies istoriją, bet ir senąsias Lietuvos gastronomijos tradicijas bei namuose pasigaminti šį tą išskirtinio. Ne išimtis ir Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo diena, kurios metu neretai renkamasi išbandyti istorinės lietuviškos virtuvės patiekalus. Prekybininkų teigimu, per šventes ir kitomis progomis ant savo mitybos racioną paįvairinti siekiančių šalies gyventojų stalo išties vis dažniau atsiduria žvėrienos ir laukinių paukščių patiekalai. Jie, anot Vilniaus universiteto profesoriaus ir kulinarinio paveldo tyrinėtojo Rimvydo Laužiko, mūsų šalyje turi ganėtinai gilias ir įdomias tradicijas.

Žvėrienos statusas Lietuvoje su metais keitėsi

Knygos „Istorinė Lietuvos virtuvė“ autoriaus R. Laužiko teigimu, nors kunigaikščių laikais laukinių žvėrių ir paukščių mėsa užleido vietą jautienai, avienai, kiaulienai ir naminių paukščių mėsai, tikrą atgimimą žvėrienos patiekalai Lietuvos dvaro virtuvėje išgyveno XIX a., kuomet prancūziškoji Apšvieta ir vėliau sekęs romantizmo laikotarpis pakeitė aukštuomenės požiūrį į maistą.

„Viduramžiais, o ypač po Lietuvos krikšto, vyravo suvokimas, kad naminių gyvūnų mėsos valgymas yra civilizuotumo ir kultūringumo ženklas, todėl diduomenė vengė valgyti žvėrieną ir verčiau rinkosi jautienos ar avienos patiekalus. Medžioklė buvo suvokiama kaip kilmingųjų pramoga, o ne būdas prasimaitinti. Tuo metu miestiečiams ir valstiečiams medžioti buvo uždrausta. Tad žvėrienos LDK laikais buvo valgoma nedaug. Ant didikų stalų kiek dažniau atsirasdavo laukinių paukščių, net egzotiškų – gandrų, gulbių, gervių, povų – mėsos patiekalų“, – pasakoja R. Laužikas.

R. Laužiko teigimu, apskritai mėsa istorinėje Lietuvos gastronomijoje buvo labiausiai vertinamas produktas, tačiau iki XVIII a. pabaigos Lietuvoje mėsą kasdien galėjo valgyti tik nedaugelis gyventojų. Didžioji dauguma mūsų krašto gyventojų mėsą valgydavo tik per šventes ar taupydavo ją darbymečiui, kuomet buvo svarbu nepritrūkti energijos. Mėsa dažniausiai buvo verdama arba kepama ant žarijų. Taip pat svarbūs buvo ir rūkyti mėsos gaminiai – skilandžiai, kumpiai, lašiniai, dešros.

Tarp istorinių delikatesų – ir kepta lokio letena

Anot pašnekovo, žvėriena ant lietuvių didikų stalo sugrįžo XIX a. „Tam įtakos daugiausiai turėjo iš Vakarų Europos mūsų kraštą pasiekusi nauja maisto kultūra. Prie jos populiarinimo Lietuvoje XIX a. stipriai prisidėjo žymus Abiejų Tautų Respublikos kuchmistras Janas Szyttleris, kuris 1839-1845 metais išleido net dvi medžioklės virtuvei ir žvėrienos bei laukinių paukščių mėsos patiekalams skirtas knygas“, – pasakoja R. Laužikas.

Kulinarinio paveldo tyrinėtojo teigimu, ruošiant žvėrienos patiekalus šiuo laikotarpiu lietuviams fantazijos netrūko, o vienu iš netikėčiausių pavyzdžių galėtų būti lokio mėsos patiekalai. Pavyzdžiui, 1910 metų amerikietiškame kulinariniame žurnale „The Chief“ aptinkamas patiekalas – lokio mėsos ketvirtis lietuviškai („a la Lithuanienne“). Anot R. Laužiko, tas pats Janas Szyttleris vienoje iš savo knygų taip pat pateikia receptą, kaip pietums pasigaminti lokio leteną.

Šiandien renkasi vis įvairesnę mėsą

Nors lokienos ant lietuvių stalo šiandien neberastume, tačiau šalies gyventojai atranda ir renkasi vis įvairesnės mėsos gaminius. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad troškinta elniena ar elnienos paštetas jau tampa įprastais kasdieniais mėsos užkandžiais, o pastaraisiais metais lietuviai nuperka vis daugiau triušienos, antienos ir ėrienos.

„Lietuviai neabejotinai yra vis atviresni skirtingiems skoniams ir siekia išbandyti naujus patiekalus, paįvairinti savo įprastą racioną. Ypač prieš šventes pastebime išaugančius triušienos, antienos, ėrienos ar net putpelių mėsos pardavimus. Maisto kultūra auga, todėl plečiame ir įvairiname asortimentą, kad žmonės galėtų gaminti ir mėgautis išskirtiniais patiekalais“,  – sako E. Dapkienė.

Anot „Maximos“ atstovės, šiemet, lyginant su praėjusiais metais, kai kurių mažiau įprastų mėsos produktų pardavimai išaugo net keletą kartų. Populiariausi iš tokių produktų yra šviežia triušienos mėsa, triušienos kumpeliai ir dešrelės, taip pat antienos blauzdelės, ėrienos mentės, nugarinės ar sprandinės pjausniai.

Reklama

Istorinis lietuvišku būdu kepto triušio receptas

Valstybės dienos ar bet kuria kita proga virtuvėje norintiems išbandyti šį tą naujo ir įkvėpto istorinės Lietuvos kulinarijos, R. Laužikas siūlo išmėginti 1848 metų Józefo Mączynskio gastronomijos knygoje „Virėjų mokykla“ aptinkamą triušienos receptą. Knygoje jis pavadintas „Lietuvišku būdu keptas triušis“.

Šiam patiekalui prireiks:

  • Vieno triušio mėsos
  • Kiaulienos spirgučių
  • Pipirų
  • Petražolių
  • Trintos baltos duonos

Triušiena patiekiama su totorišku padažu, kuriam prireiks:

  • Garstyčių
  • Vyno acto
  • Aliejaus
  • Dviejų kietai virtų kiaušinių
  • Šiek tiek smulkinto laiškinio svogūno
  • Cukraus

Gaminant šį Lietuvos gastronomijos paveldo patiekalą triušio mėsa supjaustoma vidutinio dydžio gabalėliais. Tuomet ji apliejama karštais kiaulienos spirgučiais, apibarstoma pipirais, smulkintomis petražolėmis ir paliekama, kad skonis įsigertų. Išsimarinavusi triušiena apibarstoma trinta balta duona ir kepama ant grotelių nuolat palaistant marinatu ir riebalais. Iškepta triušiena valgoma su totorišku padažu. Jis pagaminamas taurelę garstyčių praskiedus vyno actu, o kitame inde sutrynus ir sumaičius su aliejumi virtus kiaušinius. Tuomet trinti kiaušiniai sumaišomi su garstyčių ir acto mišiniu. Į indą taip pat dedamas smulkintas laiškinis svogūnas ir šiek tiek cukraus. Viskas gerai išmaišoma ir naudojama triušienai pagardinti. Skanaus!

Žymos: triušiena

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Komentarai

2020-07-11   04:55

IP: 173.244.44.13

We have a direct genuine provider for BG/SBLC specifically for lease, at leasing price of 4+2 of face value, Issuance by HSBC London/Hong Kong or any other AA rated Bank in Europe, Middle East or USA.

Contact : Mr. DARREN C CHENG
Email: [email protected]
skype : [email protected]

Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved.

All inquires to Mr. Darren should include the following minimum information so I can quickly address your needs:

Complete contact information:
What exactly do you need?
How long do you need it for?
Are you a principal borrower or a broker?

Contact me for more details.

Whatsapp: +19733700521

*

2020-07-07   15:38

IP: 141.101.76.102

Sveiki, Sveiki atvykę į „Spotlight“ pasaulines paskolų paslaugas. Mano vardas *, aš esu skolintojas, taip pat paskolų konsultantas.

Ar jums labai reikia finansinės paramos? Ar jums reikia paskolos įvairiems tikslams? jei jūsų atsakymas yra teigiamas, aš patarsiu kreiptis į mano firmą per | [email protected] | arba praneškite mums per „WhatsApp“: +4915758108767 | ir turėkite paskolą savo sąskaitoje per 24 valandas, nes mes teikiame puikias paskolų paslaugas visame pasaulyje.

Mes siūlome visų rūšių paskolų paslaugas (asmeninę paskolą, verslo paskolą ir daugybę kitų), siūlome ir ilgalaikes, ir trumpalaikes paskolas, taip pat galite pasiskolinti iki 15 milijonų eurų. Mano įmonė padės jums pasiekti įvairių tikslų, pasitelkdama platų paskolų asortimentą.

Mes žinome, kad teisėtos paskolos gavimas visada buvo didžiulė problema Asmenims, kurie turi finansinių problemų ir kuriems reikia jos sprendimo, daugeliui žmonių dėl didelių palūkanų yra taip sunku gauti paskolą nuosavam kapitalui iš savo vietinių bankų ar kitų finansų institucijų. norma, nepakankamas užstatas, skolos ir pajamų santykis, žemas kredito reitingas ar kitos priežastys.

Nebereikia laukti ir nedaryti streso banke. Mūsų paslauga teikiama visą parą - galite gauti paskolą ir atlikti savo operacijas bet kada ir kur jums reikia.

Mes teikiame 24 valandų pasaulinės klasės paskolų paslaugas. Dėl klausimų / klausimų? - Siųsti el. Laišką į | [email protected] | arba praneškite mums per „WhatsApp“: +4915758108767 | Ir akimirksniu gaukite atsakymą.

Jūsų šeimai, draugams ir kolegoms nereikia žinoti, kad jums trūksta pinigų. Tiesiog parašykite mums ir gausite paskolą.

Jūsų finansinė laisvė yra jūsų rankose!

2020-07-07   15:36

IP: 39.42.183.205

ho guadagnato $ 5000 il mese scorso con l'uso di funzionamento on-line più efficace per cinque a otto ore sul mio pc e questo era così pulito che a mio parere non poteva accettare come autentico con prima di correre in questo sito. se anche voi volete guadagnare questo tipo di monete enormi poi venire a far parte di noi. fai questo sito internet on line...........>>>>cutt.ly/ky1loZC    

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Receptai

Vieno kąsnio sumuštinukai yra išsikovoję sau vietą ant kiekvieno šventinio stalo ir...

Švenčių svečius džiuginantys vieno kąsnio sumuštiniai nuotrauka, foto

Tikriausiai niekas nesiginčys, kad pats skaniausias maistas - pagamintas namuose. Svarbu, kad...

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis nuotrauka, foto

Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša...

Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų nuotrauka, foto

"Skrajojančio Olando" laivas dar plauks nuotrauka, foto

SE, Tikras laivas tikroje laivų statykloje, šimtamečiame Klaipėdos elinge, tapo unikaliausia, efektingiausia Richardo...

Kovoti prieš smarvę klaipėdiečiai susirinko prie įmonės „Grigeo Klaipėda" nuotrauka, foto

Klaipėda, Šiandien gausus būrys klaipėdiečių susirinko į mitingą prie AB „Grigeo Klaipėda". Pagrindinis...

Menų zonoje įvyko Užupio filmų festivalio atidarymas nuotrauka, foto

Klaipėda, Rugpjūčio 14 dieną menų zonos kiemelyje po atviru dangum buvo atidarytas 3...

Kuršių mariose dingęs asmuo toliau ieškomas sraigtasparniu nuotrauka, foto

Kriminalai, Penktadienio pavakarę Kuršių mariose dingusio žmogaus paieškai šeštadienį vėl pasitelktas kariuomenės...

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...