Karpis populiarumu Lietuvoje prilyginamas kiaulienai: patarimai, kaip vartoti ir gardūs receptai

Karpis populiarumu Lietuvoje prilyginamas kiaulienai: patarimai, kaip vartoti ir gardūs receptai

Lietuvių nuo seno pamėgtas karpis – iki šiol nepraranda savo populiarumo. Ši žuvis ne tik dažnai puošia šventinį gyventojų stalą, bet pamėgta vartoti ir kasdien. Karpis – skanus, lengvai pagaminamas, pasižymi ir įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa. „Karpius lietuviai tikrai mėgsta ir renkasi nepriklausomai nuo sezono. Duomenys rodo, kad ši žuvis išlieka populiariausia visus metus ir dažniausiai atsiduria pirkėjų krepšeliuose“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Vertina šviežumą

„Pagal savo populiarumą karpiai nė kiek nenusileidžia kiaulienai. Lietuviai tikrai mėgsta šią žuvį, o svarbiausia karpio savybė – šviežumas. Rūpindamiesi gyvūnų gerove beveik prieš metus pirmieji Lietuvoje parduotuvėse visiškai atsisakėme akvariumų, tačiau pirkėjų įpročių tai nepakeitė. Kad galėtume pasiūlyti šviežių karpių, bendradarbiaujame su žuvininkyste užsiimančiais ūkininkais, o visi procesai sudėliojami taip, kad iš tvenkinių ištraukti karpiai kuo greičiau pasiektų parduotuves“, – teigia V. Budrienė.

Siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę, šviežia, ką tik iš tvenkinių ištraukta žuvis yra dorojama per naktį, kad ryte jau pasiektų prekybos vietas. Vilma Juodkazienė, „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad įsigijus parduotuvėje karpius geriausia vartoti kuo šviežesnius. Juos, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvalgyti per 2–5 dienas.

Kokybiškai žuviai – ypatingos sąlygos

Algimantas Gylys, Šalčininkų žuvininkystės ūkio direktorius, pasakoja, kad iki tol, kol pasiekia parduotuvių lentynas jų ūkyje karpiai auginami trejus metus. Jiems, kaip ir kitoms žuvims, auginti reikalingos ypatingos sąlygos, skiriami dideli plotai, kad žuvys nepatirtų streso. Mat norint, kad karpis būtų kuo skanesnis, svarbu ne tik kokybiškas natūralus pašaras, bet ir kiti kokybę lemiantys veiksniai.

„Savo ūkyje visas žuvis, taip pat ir karpius, auginame tik dideliuose švariuose tvenkiniuose. Juose nėra nei žolių, nei nendrių. Tai svarbu, nes tvenkinyje esantys augalai naudoja deguonį ir taip prastėja sąlygos žuvims. Be to, pasitelkę galingą techniką dažnai valome dumblą, todėl tvenkiniuose nėra jokio kvapo“, – sako žuvininkystės ūkio direktorius. Jis pasakoja, kad ūkyje ruošia ir ekologišką žuvų pašarą, o jam naudojamas kultūras tręšia iš tvenkinių išvalytu dumblu, kad jis būtų kuo natūralesnis.

Pasak A. Gylio, karpiai pamėgti ne tik dėl iš seno atkeliavusių tradicijų, bet ir dėl gerųjų savo savybių. Karpiuose gausu omega 3 rūgšties, vitamino A ir D, taip pat juose yra gausybė įvairių mikroelementų: fosforo, cinko, seleno. O vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis valgyti žuvį reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, nes tai kokybiškas baltymų šaltinis.

Ne tik maistingi, bet ir lengvai paruošiami

„Ši žuvis pasižymi dar ir tuo, kad yra ypatingai lengvai paruošiama: tereikia druskos, miltų ir aliejaus. Skaniausia karpio gabaliukus apibarstyti druska, apvolioti miltuose ir varant kepti aliejuje ant aukštos ugnies, kol žuvis iš išorės įgaus auksinį atspalvį, o viduje dar liks sultinga“, – pataria žuvininkystės ūkio direktorius.

Jam antrina ir V. Juodkazienė. Maisto ekspertė sako, kad karpius galima labai paprastai paruošti. Vis dėlto yra daug tradicinių nesudėtingai pagaminamų receptų, kai žuvis ruošiama su įvairiais įdarais ar garnyrais: „Aromatingą ir sultingą karpį pagaminti nesudėtinga, ypač jei kepsite visą žuvį. Tereikia pasiruošti įdarą, kuriam galima naudoti įvairias daržoves – morkas, burokėlius. Arba rinktis įdomesnį prieskonį suteikiančias paprikas ar pomidorus. Taip pat galima pasitelkti ir Azijos virtuvės prieskonius ir pagardinti žuvį, pavyzdžiui, imbieru – tai suteiks malonų poskonį.“

„Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo kelis įvairesnius karpių receptus.

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis

Jums reikės:

Karpio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Citrinos

Svogūno

Šlakelio aliejaus

Šviežios kalendros

Paprikos

Paruošimas:

Karpį išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet apšlakstykite citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais ir palikite pagulėti. Keptuvėje apkepinkite susmulkintą svogūną. Kubeliais supjaustykite paprikas ir kartu su keptu svogūnu sudėkite į žuvies vidų. Tada griežinėliais supjaustykite citriną ir išdėliokite ant paruošto karpio. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Patiekite su šviežiomis citrinos riekelėmis ir kalendromis.

Troškintas karpis

Jums reikės:

Karpio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Šlakelio aliejaus

Svogūno

Aitriosios paprikos

Kelių skiltelių česnako

Kelių pomidorų

Kelių lauro lapų

Poros šakelių čiobrelio

Imbiero šaknies

Kelių šakelių šviežios kalendros

Paruošimas:

Žuvį išskroskite, nuplaukite ir supjaustykite pjausniais. Pjausnius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Dideliame troškintuve arba gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apskrudinkite žuvies pjausnius iš visų pusių. Išimkite, atidėkite. Tuomet į keptuvę suberkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir česnako skilteles. Po kelių minučių sudėkite gana smulkiai supjaustytus pomidorus, lauro lapelius, čiobrelius, imbierą. Pakaitinkite apie 5 minutes. Jei pomidorai labai sutirštėjo, įpilkite 100 ml vandens.

Sudėkite plonais žiedeliais supjaustytą papriką ir apkeptus žuvies pjausnius. Viską troškinkite apie 10 minučių. Jei troškinys labai tirštėja, įpilkite vandens arba daržovių sultinio. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Troškinį patiekite su šviežių kalendrų lapeliais ir mėgstamu garnyru. Skanaus!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder