2020 m. liepos 10 d. 05:32 val., penktadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Receptai

Receptai

Įkarštį pagavęs grilio sezonas: griliaus patiekalų receptai ir veganams, ir vegetarams

2020-06-30, 11:18

"Maxima" inf.

Įkarštį pagavęs grilio sezonas: griliaus patiekalų receptai ir veganams, ir vegetarams nuotrauka, foto

© "Maxima" nuotr.

Reklama

Artėjant dar vienam šiltam savaitgaliui, norisi kuo dažniau būti gamtoje, o buvimas gamtoje neatsiejamas nuo iškylų bei grilio.  Nors dažniausiai esame pripratę ant grilio kepti kepsnius, šašlykus ar kitus mėsos gaminius, nepamirškime ir skanių daržovių, sūrių bei vaisių receptų. „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi receptais, kurie puikiai tinka ne tik šalia mėsos, tačiau yra ir labai skani alternatyva vegetarams bei veganams.

„Tuomet, kai visi dūmais kvepiantys kepsniai išragauti, kai visi šonkauliukai ant karštos ugnies paskrudinti, kai visi šašlykų marinatai išmėginti, ieškome įvairių patiekalų alternatyvų. Jei dar neteko, išmėginkite grilintus vaisius, daržoves ir sūrius, kurie gali tapti ne tik pagrindiniu patiekalu vegetarams bei veganams, bet ir nuostabiu garnyru prie mėsos, užkandžiais ir desertais“, – dalinasi Brigita Baratinskaitė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos žinovė.

Keptos daržovės

„Dažniausiai ant grotelių kepamos cukinijos, baklažanai, paprikos, pomidorai, svogūnų ir česnakų galvelės. Tačiau ugnies kaitra ir dūmo skonis puikiai draugauja su pievagrybiais, šparagais, cikorijų salotomis, agurkais, kukurūzų burbuolėmis, salierų stiebais, žiediniais kopūstais, morkomis, burokėliais ir netgi gūžinėmis salotomis.

Mažiau sultingas daržoves galima trumpai apvirti ar bent nuplikyti verdančiu vandeniu. Natūralaus skonio mėgėjai daržoves gali tiesiog ištepti sviestu ir paskrudinti, o subtilesnių skonių ieškantys – pamarinuoti jas su citrinų sultimis, įvairiomis žolelėmis ir šlakeliu aliejaus. Svarbu nepadauginti prieskonių. Burokėlius ir bulves galima kepti suvyniotus į foliją anglyse“, – patarimais dalinasi „Maxima“ maisto gamybos ekspertė.

Kepti sūriai

Ant grotelių paskrudintas ar apkeptas sūris yra puikus patiekalas nevalgantiems mėsos. Sūrių, kuriuos galima kepti ant grilio apstu – iš Kipro atkeliavęs halumis, prancūziškas kamamberas ar net lietuviškas varškės sūris.

„Kiprietiškas halumis gaminamas iš ožkų, avių ar karvių pieno –  puikus pasirinkimas kepimui ant grilio. Pakepkite sūrį ant grotelių po penkias minutes iš abiejų pusių, kol išorė pasidengs traškia plutele, o vidus bus minkštas ir tąsus. Šis sūris puikiai tiks su žaliomis salotomis“, – pataria B. Baratinskaitė.

Pasak lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorės Ernestos Dapkienės, per pastaruosius trejus metus stebimas pastovus šio pusiau kieto sūrio halumi pardavimų augimas. „Lyginant 2018 metų pardavimus su 2019 pastebime, kad iš Kipro kilusio sūrio mūsų klientai įsigijo beveik 60 proc. daugiau. Šiuo metu klientams siūlome rinktis iš penkių skirtingų rūšių – asortimente turime tiek tradicinio skonio, tiek ir pagardintų prieskoniais sūrių“, – teigia E. Dapkienė.

Kitas sūris, puikiai tinkantis kepimui ant grilio – kamamberas. Jį galite kepti suvynioję į foliją arba tiesiog su dėžute, į kurią jis kartais būna supakuotas. Išvyniokite sūrį iš popieriaus ir padėkite atgal į dėžutę, dėžutę padėkite ant folinės lėkštutės arba ant vandenyje pamirkytos medinės lentelės – tuomet sūris įgaus dar ir dūmų poskonio. Išsilydžiusį sūrio vidų skanu kabinti su baltos duonos gabalėliu.

„Nepamiršti reiktų ir Lietuvos ūkininkų gaminamų varškės sūrių. Kepimui pasirinkite paprastą, baltąjį varškės sūrį, kurį gardinti galite prieskoniais, šviežiais bazilikais, šoninės juostelėmis, džiovintais pomidorais, mėgstamu džemu ar džiovintais vaisiais“, – atskleidžia „Maximos“ maisto žinovė.

Kepti ananaso griežinėliai

Jums reikės:

  • ananaso
  • gabalėlio sviesto
  • kelių šaukštų medaus
  • arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
  • žiupsnelio malto cinamono

„Norintiems deserto gamtoje – ant griliaus keptas ananasas. Ananasą nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išpjaukite šerdį. Dubenėlyje ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su medumi. Ištirpinkite gabalėlį sviesto ir sumaišykite jį su medumi, vaniliniu cukrumi bei cinamonu. Aptepkite mišiniu ananasų žiedus ir keliolika minučių palaikykite, kad sviestas ir medus įsigertų. Kepkite ant grotelių, kol žiedai taps minkšti ir vos vos apskrus. Skanaus!”, – dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Receptai

Tikriausiai niekas nesiginčys, kad pats skaniausias maistas - pagamintas namuose. Svarbu, kad...

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis nuotrauka, foto

Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša...

Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų nuotrauka, foto

Klaipėdos krašte nuo seno advento metu buvo laikomasi pasninko. Žmonės ne...

Senųjų Klaipėdos krašto advento valgių receptai nuotrauka, foto

Net Seimui nebeaišku, kiek yra lyčių nuotrauka, foto

Lietuva, Parlamentarams būtų pravartu pasiimti biologijos vadovėlius. Gal ten rastų atsakymą, ...

Uostamiestyje - Kazimiero Budrio šeimų turnyro finalas nuotrauka, foto

Sportas, Nors prieš daugiau nei metus netekome miesto garbės piliečio ir šeimų krepšinio...

Liepos 10-ąją – jubiliejinė Sofijos Kanaverskytės paroda nuotrauka, foto

Parodos, LNDM Prano Domšaičio galerijoje 2020 m. liepos 10 d., penktadienį, 17 val....

Klaipėdos čempionate - Andriaus Gudžiaus spindesys nuotrauka, foto

Sportas, Atvirajame Klaipėdos miesto lengvosios atletikos čempionate sulaukta garbaus svečio - 2017 metų...

Lietuva, Paskelbta prieš 6 val.

Sportas, Paskelbta prieš 10 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...