Daržovės ant grilio – ne tik garnyras, bet ir puikus pagrindinis patiekalas

Vasarą daugelis mėgaujasi šašlykais, ant grilio skrudinamomis dešrelėmis ir žuvimi. Tačiau karštą dieną alkį puikiai numalšina ir įvairūs daržovių patiekalai. 

Nors šios gėrybės dažniausiai naudojamos garnyrui, „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad jos gali tapti ne ką prastesniu pagrindiniu patiekalu.

Nebijokite improvizuoti

Daugelis ant grilio jau yra išbandę šviežias cukinijas, pomidorus, paprikas ar baklažanus.

Tačiau, pasak V. Juodkazienės, vertėtų paragauti ir keptų gūžinių kopūstų, agurkų, smidrų ar pankolio stiebų. Šiek tiek apskrudę jie įgauna salstelėjusį skonį ir „pagauna“ dūmo kvapą.

„Ruošdami grilio patiekalus nebijokite improvizuoti. Ant grotelių puikiai tiks ne tik šviežios, bet ir marinuotos daržovės. Galite rinktis jau paruoštas daržoves arba patys pasigaminti marinatą iš citrinų sulčių, medaus ir įvairių prieskonių.

Ant grilio puikiai tiks marinuotos saldžiosios paprikos, kukurūzų burbuolės, pievagrybiai, artišokai ar svogūnai“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.   

Nepaverskite daržovių angliukais

Daugelį daržovių patiekalų ant grilio paruošti visai nesunku, tačiau maisto ekspertė ragina laikytis kelių pagrindinių taisyklių. 

„Norėdami skaniai ir sveikai paruošti daržoves, pasirinkite tinkamą grilio temperatūrą ir jokiu būdu jų neperkepkite. Ilgai kepamas daržoves, pavyzdžiui, bulves, verčiau apsukite folija, kad šios per daug neapskrustų.

Taip pat, saikingai naudokite prieskonius – nepersūdykite ir venkite riebių padažų.Taip daržovės bus skanesnės, išlaikys natūralų skonį ir daugiau naudingųjų medžiagų“, – ragina V. Juodkazienė.  

Vietoje tradicinių šašlykų – daržovių iešmeliai

Nors daržovių iešmeliai daugeliui gali nuskambėti kaip lengvas užkandis prieš pagrindinį patiekalą, pasak V. Juodkazienės, jais galima tikrai neblogai pasisotinti.

„Viskas priklauso nuo to, kokias daržoves pasirinksite. Jei ant iešmelio mausite vien gūžinių salotų lapus su keliais agurkas ar pomidorais, tai bus išties lengvas patiekalas, atstojantis įprastą garnyrą.

Tačiau, jei šiam vėrinukui pasirinksite baklažaną, turintį daug maistinių medžiagų, kurios greitai suteikia sotumo jausmą, neliksite alkani. Taip pat, prie baklažanų itin dera varškės, Kamambero ir halumio sūris“, – sako V. Juodkazienė.   

Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi lengvu ir greitai paruošiamu daržovių iešmelių receptu.

Jums reikės (2 asm.):

400 g baklažano
200 g varškės sūrio
1 nedidelės cukinijos
2 geltonųjų paprikų
2 trumpavaisių agurkų
10 vyšninių pomidorų
70 ml alyvuogių aliejaus
70 ml citrinų sulčių
Šviežių arba džiovintų petražolių
Druskos, pipirų

Paruošimas:

Baklažaną, cukiniją ir agurkus supjaustykite griežinėliais. Papriką supjaustykite stambesniais gabalėliais.

Viską sudėkite į indą su pomidorais ir užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Indą uždenkite maistine plėvele ir marinuokite apie 1 valandą. Sūrį supjaustykite stambesniais gabalėliais ir kartu su daržovėmis sumaukite ant iešmų.

Kepkite iki 10 minučių, kol daržovės suminkštės ir šiek tiek apskrus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder