Visame pasaulyje pamėgtos žuvys ir jūrų gėrybės – kuo mums naudingos?

Visame pasaulyje pamėgtos žuvys ir jūrų gėrybės – kuo mums naudingos?

Negalėdami keliauti po pasaulį, žmonės leidžiasi į skonių keliones lėkštėse, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai. Taip klientų krepšeliuose atsiduria atšildyta skraidkalmarių filė, paprastieji peleiniai, omarai ir kiti skanėstai. Nors vienas kitas įdomesnis prieskonis ir net gerai pažįstama žuvis gali virsti itin egzotišku patiekalu. Apie populiariausių jūros gėrybių ir žuvies vartojimą pasaulyje bei naudą organizmui pasakoja dietistė Vaida Kurpienė.

Rytų Azijos pasididžiavimas – krevetės

Azijietiškos virtuvės mėgėjai vertina rytietiško kvapo ir aštriai pikantiškais skoniais gausią krevečių sriubą. V. Kurpienės teigimu, krevetėse gausu kalcio bei proteino, be to, krevetės yra santykinai mažai kaloringas produktas bei puikus jodo šaltinis.

„Jodo labai dažnai trūksta mūsų racione. Jis reikalingas tinkamai skydliaukės ir smegenų veiklai. Krevetėse taip pat gausu dumblių komponento astaksantino, kuris padeda užkirsti kelią smegenų ląstelių pažeidimams, sukeliantiems atminties praradimą ar Alzheimerio ligą. Todėl krevečių įtraukimas į racioną bent jau kartą per savaitę yra išties sveikintinas“, – pasakoja specialistė.

Anot prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, krevetės – ne tik sveikas produktas, bet ir bene populiariausia jūrų gėrybių rūšis. „Taip pat pastebime, jog krevečių paklausa tik auga. Pardavimų duomenimis, praėjusias metais krevečių buvo nupirkta net ketvirtadaliu daugiau, o šiemet krevečių pardavimai augo daugiau nei 50 proc. Labai populiarios ir šaldytos, ir atvėsintos krevetės, taip pat krevetės sūrime“, – klientų pasirinkimą komentuoja „Maximos“ atstovė.

Vietnamietiškiems suktinukams puikiai tinkanti menkė

Vienas populiariausių užkandžių vietnamietiškoje virtuvėje – žuvies suktinukai. Į ryžių popieriaus lakštus sukami menkės gabalėliai ir įvairiausių skonių priedai, tokie kaip grybai, tofu sūris ar net ananasai.

Vietname šie žuvies suktinukai vertinami ne tik kaip greitai pagaminamas, bet ir sveikas užkandis. „Ši žuvis turi mažai kalorijų, yra ypač gausi baltymų, kuriuos organizmas pasisavina kur kas lengviau nei mėsoje esančius baltymus. Taip pat šioje žuvyje gausu vitamino B12, kuris padeda palaikyti raudonųjų kraujo kūnelių būklę“, – menkės privalumus įvardija dietistė V. Kurpienė.

Lašiša – neatsiejama ir labai naudinga Japonijos virtuvės dalis

Pasak mitybos ekspertės, lašiša turi daugybę lengvai pasisavinamų baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, kurių būtina gauti su maistu, nes mūsų kūnas negali jų pasigaminti pats.

„Baltymai atlieka daugybę svarbių funkcijų mūsų organizme. Jie padeda geriau išlaikyti raumenų masę, užtikrinti fermentų ir hormonų gamybą, pagreitinti potrauminius gijimo procesus ir ilgesniam laikui suteikti sotumo jausmą, galintį padėti sukontroliuoti savo svorį“, – mintimis dalijasi sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė.

„Maximos“ atstovė E. Dapkienė taip pat teigia, kad klientai yra pamėgę ir atvėsintą, ir sūdytą bei rūkytą lašišą. „Kasmet vis didesnio susidomėjimo sulaukia ir mūsų meistrų ruošiami sušiai – Japonijos kultūros simbolis. O vienas pagrindinių ingredientų jiems – šviežia lašiša. Sušiams ruošti naudojame specialią įrangą padedančią ryžius išplauti, atvėsinti, suši susukti, supjaustyti“, – sako ji.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder