Vasarį lankome gėles rūsyje

Vasarį lankome gėles rūsyje

Vasario mėnuo - labai tinkamas laikas patikrinti, kaipgi sekasi žiemoti šakniagumbinėms ir gumbasvogūninėms gėlėms, kai kuriuos augalus metas pernešti į šiltesnes patalpas, tinkamai jais pasirūpinti.

Įspūdingosios kanos

Išlaikyti šakniastiebius per žiemą - sudėtingiausias kanų auginimo etapas. Laikant per šiltai - perdžiūsta, per vėsiai - pradeda pūti. Blogai išdžiovinti arba drėgnesnėje vietoje, tankiau sudėti pradeda pūti. Net ir mažiausias šaltis gali būti pražūtingas kanoms.

Vasario-kovo mėn. kanų šakniastiebiai apžiūrimi, nuvalomi ir paruošiami sodinti į vazonėlius. Dideli supjaustomi taip, kad kiekviena nupjauta dalis (ilgis 4-10 cm, skersmuo 2-4 cm) turėtų 1 stiprų ar 2-3 silpnesnius pumpurus. Tai pagrindinis šių augalų auginimo būdas. Pjūvio vietas apiberkite trinta medžio anglimi ir padžiovinkite savaitę. Sodinkite į dėžutes, vazonėlius su kompostine arba lapine žeme, palaistykite ir laukite daigų. Patalpos temperatūra neturi būti labai aukšta, geriausia apie 15 laipsn. C. Žemesnėje temperatūroje daigai auga labai lėtai.

Jei kanos šakniastiebio gabalėlį įsigijote dabar, sodinkite į vazonėlį arba dėžutę vasario-kovo mėn. Laikykite kambaryje, šiltnamyje, svarbiausia, kad būtų šviesu. Netrukus pasirodo daigai ir pradeda augti. Kai praeis šalnų pavojus, galite kanas sodinti lauke.

HORTENZIJOS šakutės nušąla esant -10 laipsn. C temperatūrai, o neapsaugoti pumpurai - dar greičiau. Net ir viena šalna gali būti pražūtinga, todėl neskubėkite atidengti lauke žiemojusių šios rūšies augalų.

Stambialapės hortenzijos

Stambialapės hortenzijos, rugsėjo pabaigoje-spalio pradžioje perneštos į vėsią patalpą ar rūsį (gali stovėti tamsoje), žiemoja 4-8 laipsnių temperatūros patalpoje. Sausio ar vasario mėnesį jos perkeliamos į šiltesnę vietą, o gegužę įkurdinamos balkone ar lauke. Žiemojusios pernelyg šiltai hortenzijos prasčiau žydi ar visai nepražysta. Kad susiformuotų žiedai, reikalinga ne didesnė nei 10 laipsnių temperatūra.

Neišrankiosios chrizantemos

Atšalus orams chrizantemų augintojai jas iškasa ir susodina į indus bei pastato rūsyje. Apie vasario mėnesį chrizantemas patariama atnešti į kambarį ir pradėti laistyti. Išaugusius aukštus ūglius reikia nuskabyti, kad susiformuotų gražūs krūmeliai. Kai nėra šalnų, gėlės susodinamos lauke. Didelius chrizantemų krūmus galima atsargiai dalinti į mažesnius.


Kardeliai ir montbretės

Žiemos metu jie laikomi sausose dėžutėse, ne storiau kaip dviem sluoksniais. Oro temperatūra +4 - +6 laipsniai, 60-70 procentų santykinė oro drėgmė. Temperatūra patalpoje gali keistis ne daugiau kaip 10 laipsnių, kitaip gumbasvogūniai per anksti sudygsta. Maži svogūnėliai ir gumbapumpuriai gerai žiemoja susluoksniuoti su sausu smėliu.

Norėdami kardelių užsiauginti iš sėklų, sėkite jas vasario-balandžio mėnesiais į dėžutes. Daigai pikuojami į lysves. Žydi antrais, trečiais, o kartais tik ketvirtais metais.

Gumbinė begonija

BRUGMANSIJOS, stebinančios nuostabiais žiedais, yra labai pavojingos sveikatai ir net gyvybei! Tai itin aktualu auginantiems vaikus ir naminius gyvūnus.

Jau vasario pirmomis dienomis galima gumbines begonijas sodinti į dėžutes, pripildytas durpinės ir lapinės žemės mišinio. Tiesa, miltlige sirgusių begonijų gumbus prieš sodinimą bent 15 min. palaikykite kalio permanganato tirpale (1 g/1 l vandens).

Gražuolė gloksinija

Dalijant gumbus, gloksinija dauginama būtent vasario mėn., pradėjus sprogti akutėms. Padalytame gumbe turėtų būti bent viena akutė. Tuomet apibarstykite medžio anglies milteliais, apdžiovinkite ir kiekvieną gumbo dalį pasodinkite į atskirą vazoną.

Jei norite pasidauginti lapais, tai palaukite kovo mėn. Kotelį su maža dalimi lapo įkiškite į drėgną, smėlingą žemę, pridenkite, ir jau po 3-4 savaičių augalas išaugins šaknis.

Aristokratiškosios brugmansijos

Per žiemą brugmansijas galima laikyti šviesioje arba šiek tiek apšviestoje patalpoje, esant l0 laipsn. C temperatūrai ir daugiau. Tokiomis sąlygomis jos nenumes lapų, bet ir neaugs pernelyg greitai. Vėsesniame rūsyje lapus numes. Gali žiemoti ir tamsoje. Augalai, kurie buvo laikomi aukštesnėje temperatūroje ir nenumetė lapų, pavasarį pradeda anksčiau augti ir žydėti. Šiltame kambaryje jų laikyti nederėtų, nes pradėjus greitai augti teks stipriai nugenėti. Žiemą brugmansijos laistomos mažai, tik tiek, kad neperdžiūtų žemė.

Pavasarį ant senų stiebų pasirodo nauji ūgliai. Nupjautos šakelės labai lengvai išleidžia šaknis vandenyje, taigi kasmet galite pasisodinti jaunų augalų.

MONTBRETES kovo mėn. parsineškite iš rūsio, atskirkite "vaikučius", apžiūrėkite ir sutvarkykite šaknis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder