Vakaras prie laužo: piknikas be žalos figūrai

Vakaras prie laužo: piknikas be žalos figūrai

Žmoguje visada viskas turi būti gražu, o vasarą - dar ir lengva: drabužiai, mintys, širdis ir kūnas. Kad neapsunkintumėte savo kūno švęsdami Jonines, siūlome jums keletą lengvų iškylos receptų.

Tikriausiai žinote, kad žodis "piknikas" reiškia "iškyla gamtoje su užkandžiais". Tačiau ne tik. Tarptautinių žodžių žodynas mums pateikia ir antrąją reikšmę: "linkęs tukti žmogus". Ar šios dvi reikšmės realybėje susijusios, spręskite patys...

Žuvienė

Jeigu Jonines švęsite gamtoje, iškylaudami prie vandens, ar gali būti kas gardžiau už katile virtą žuvienę? Nesvarbu, kokių žuvų pagausite, didelių ar mažų, svarbiausia, kad jos būtų šviežios.

Jums reikės: 3 l vandens, 800 g - 1 kg žuvų, 5 bulvių, 2 svogūnų galvų, 2 morkų, ryžių arba išmirkytų perlinių kruopų (nebūtinai), šviežių petražolių, krapų, druskos, lauro lapelio, juodųjų pipirų. Dar galima dėti krevečių, džiovintą kadagio šakelę su uogomis, čiobrelių, pankolio, į sultinį pilti sauso balto vyno - pagal skonį.

Pakabinkite virš laužo katiliuką, įpilkite vandens ir užvirinkite. Dėkite supjaustytas bulves ir morką. Jei norite - berkite ryžius.

Kai bulvės bus beveik išvirusios, dėkite dideliais gabalais supjaustytą (žinoma, nuvalytą) žuvį. Jeigu žuvys smulkios - nepjaustykite.

Viralą pagardinkite prieskoniais ir virkite apie 10 min. Galiausiai suberkite sukapotus žalumynus, katiliuką patraukite nuo ugnies ir palikite kurį laiką pastovėti.

Prieš patiekdami galite pagardinti grietine ir sviestu.

Jei žuvienę virsite iš ešerių, žvynų neskuskite. Žuvis išskroskite, nuplaukite, galvas palikite, bet žiaunas geriau pašalinkite (taip daro dauguma žuvienės virėjų). Iš pradžių galite išvirti sultinį, jį perkošti, vėl užkaisti, tada dėti daržoves bei prieskonius.

ŽUVIENĖ. Anksčiau žvejai į žuvienę dėdavo apdegintą lapuočio medžio šaką - kad rastųsi specifinis dūmo skonis.

Iš čempiono lūpų

Sakoma, kad tikrą žuvienę moka išvirti tik žvejys. Kita vertus, ir tarp pačių žvejų vyrauja nuomonių įvairovė: vieni tikina, jog skaniausia sriuba - iš ešerių, kiti - kad reikia keturių rūšių žuvų, ir būtinai upėtakio arba lašišos... Šiaip ar taip, visi vieningai sutaria, jog žuvys turi būti šviežios, o žuvienė turi kvepėti mišku.

Respublikinio žuvies virimo čempionato laimėtojas rusniškis Raimondas Plikšnys "Vakarų ekspresui" sakė, jog žuvienės receptų esama įvairiausių, jis pats yra išbandęs daugybę variantų, viręs net ir su kalmarais, tačiau svečius savo kaimo turizmo sodyboje "Pakalnės vingis" dažniausiai vaišina "žuvienės klasika", virta iš baltos žuvies, pavyzdžiui, karšio.

"Aš verdu ir žuvų pelekus, ir galvas (tik žiaunas išimu, kad nebūtų kartumo) kartu su daržovėmis (morkomis, svogūnais), paskui galvas išimu. Tada dedu baltą žuvį. Įspaudžiu citrinos, kad sriuba skaidresnė būtų. Prieskoniai? Nieko stebuklingo: pipirai, česnakai, švieži žalumynai - petražolės, krapai, raudonėliai, bazilikai..." - pasakojo žuvienės virimo meistras. Anot jo, svarbiausia paslaptis - proporcijos ir gaminimo laikas. "Kad žuvis neišskydus būtų ir kad jos būtų pakankamai. Vienam asmeniui, sakyčiau, reiktų apie 100 g gerosios žuvies. Ir kad valgytojo lėkštėje jos būtų - kaip ir bulvių, morkų... Nors, tiesą sakant, tikri marių žvejai, išplaukę kelioms paroms, nei bulvių, nei morkų nedėdavo."

Apie jokius ryžius, perlines kruopas ir makaronus tikroje žuvienėje negali būti net kalbos. "Tai jau nebe žuvienė, o žuvies sriuba", - juokėsi R. Plikšnys.

Paklaustas, kodėl kai kurie žuvienės virėjai į viralą pila alkoholio (vyno, netgi degtinės), R. Plikšnys paaiškino, jog ši tradicija išliko iš tų laikų, kai žuvienei būdavo imamas vanduo iš marių ar upės: "Tai buvo daroma dėl dezinfekcijos." Alkoholio būdavo pilama pačioje proceso pabaigoje, mat jis greitai išgaruoja.

"Anksčiau žvejai į žuvienę dar dėdavo lapuočio medžio šaką, apdegintą ugnimi: kad rastųsi specifinis dūmo skonis", - atskleidė pokalbininkas.

Aistringas žvejys pasakojo, kad ypatingai žuvienei virti galima naudoti keturias žuvų rūšis: "Vieną apverdi - išimti, tada dedi kitą - vėl išimi ir taip toliau. Pabaigoje dedi geriausias žuvis - ungurį, šamą. Dėl žuvų įvairovės žuvienė būna kaip drebučiai - šaukštas pats stovi."

Tos įvairios žuvys galinčios būti raudė, ešerys, lydeka, stinta ir t. t. "Jeigu imsi sterką, turi žinoti, kad jo skonio žuvienė mažai pasiima, todėl prieš dedant į puodą galima  apkepti", - žuvienės virimo paslaptimis dalijosi rusniškis.

Žuvų šašlykas

Jums reikės: 1 kg baltos žuvies, 4 askaloninių svogūnų galvų, 4 paprikų, 4 pomidorų, 100 ml alyvuogių aliejaus, 1 citrinos, žalumynų, juodųjų pipirų.

Marinatui alyvuogių aliejų sumaišykite su citrinos sultimis ir susmulkintais žalumynais.

Žuvį supjaustykite porcijomis. Svogūnus perpjaukite per pusę. Gabalais supjaustykite paprikas ir pomidorus (nulupkite luobą).

Žuvies filė ir daržoves paeiliui sumaukite ant iešmelių, apšlakstykite marinatu, užberkite druskos, pipirų. Pusvalandį pamarinavę, kepkite lauko kepsinėje.

Vištiena ant rozmarino šakelių

Jums reikės: 500 g vištienos filė, 1 citrinos, 2 česnako skiltelių, rozmarinų, raudonėlių, augalinio aliejaus, juodųjų pipirų, druskos.

Filė supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais, pagardinkite druska, pipirais ir palaikykite 10 min. citrinos sulčių, česnako bei raudonėlio marinate. Sumaustykite ant rozmarino šakelių ir kepkite.

Glazūruota vištiena

Į katilą arba gilią keptuvę virš kaitrios ugnies įberkite 1 šaukštą rudojo cukraus, palaukite, kol karamelizuosis, tada įpilkite 100 g sojos padažo (atsargiai - taškosi!), 1 šaukštą acto ir kaitinkite porą minučių.

Vištos krūtinėlę (300 g) supjaustykite kubeliais ir sudėkite į keptuvę. Kepkite ant kaitrios ugnies keletą minučių, paskui ugnį prislopinkite ir palaukite, kol mėsa visiškai iškeps. Iš viso mėsos paruošimas truks apie 15 minučių.

Baklažanų troškinys

Jei norite patiekalą paruošti greitai ir paprastai, rinkitės daržovių troškinį su baklažanais. Puode su šiek tiek aliejaus pakepinkite svogūnus. Dėkite supjaustytus baklažanus, morkas, kitas mėgstamas daržoves, česnakų, žalumynų ir troškinkite.

Keptos kukurūzų burbuolės

KUKURŪZŲ burbuoles skanu valgyti su "čili" sviestu bei anglišku sūriu.

Jums reikės: šviežių kukurūzų burbuolių, šviežios kalendros, sviesto, džiovinto jalapeno pipiro, sūrio, druskos, juodųjų pipirų.

Kalendras supjaustykite ir įdėkite sviesto. Jalapeną pamirkykite karštame vandenyje, nupilkite vandenį, supjaustykite ir sumaišykite su kalendromis bei sviestu. Užberkite druskos, pipirų.

Kukurūzus patepkite alyvuogių aliejumi, apskrudinkite kepsninėje, sudėkite į lėkštę. Patepkite paruoštu aštriuoju sviestu ir užberkite Lankašyro sūrio.

Salsos salotos

Tai gaivios daržovių salotos, kurioms šiek tiek aštrumo suteikia jalapeno pipiras bei žvalinantis žaliosios citrinos sulčių skonis. Salotos valgomos kabinant jas ne šaukštu, o kukurūzų traškučiais.

Jums reikės: 2 agurkų, 2 pomidorų, pusės paprikos, 1 jalapeno pipiro ankšties, 1 svogūno, 1 skiltelės česnako, 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, 1 šaukštelio smulkiai sukapotų petražolių ir 2 - kalendros, pusės šaukštelio krapų ir tiek pat druskos, 350 g pakelio kukurūzų traškučių.

Agurkus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Pomidorus, papriką, svogūną, česnaką, pipirą (išimkite sėklytes) taip pat supjaustykite.

Daržoves sumaišykite inde ir patiekite su kukurūzų traškučiais.

Kriaušės su šonine

Parūkytą šoninę plonai supjaustykite. Kietas, sultingas kriaušes supjaustykite į 4 dalis (išimkite sėklytes, kotelį) ir apšlakstykite citrinos sultimis. Ketvirčius apvyniokite šonine ir padėkite ant karštos kepsninės. Apskrudinkite iš visų pusių.

Patiekite su balzamiko padažu.

Vietoje kriaušių galima imti ananaso ar kito mėgstamo vaisiaus gabalėlių arba džiovintų slyvų.

ŠONINĘ plonai supjaustykite ir ja apvyniokite kriaušių, ananasų ar kito mėgstamo vaisiaus gabaliukus, apskrudinkite iš visų pusių kepsninėje ir patiekite su balzamiko padažu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder