Užkandžių tendencijos: patarimai, kaip užkandžiauti sveikiau, įvairiau ir įdomiau

Užkandžių tendencijos: patarimai, kaip užkandžiauti sveikiau, įvairiau ir įdomiau

Daugiau laiko praleisdami namuose, esame linkę daugiau ir dažniau užkąsti – prieš pietus, po pietų ar vakare jaukiai įsitaisę ant sofos norime ką nors suvalgyti. Tačiau tai visiškai nereiškia, kad reikia griebtis saldumynų ar traškučių – pasitelkę truputį vaizduotės, užkandžius nesudėtingai suderinsite su sveikesne mityba.

Stiprėjančias užkandžiavimo tendencijas pastebi ir Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė. Ji sako, kad sveikesni užkandžiai lengvai ir lanksčiai pritaikomi prie individualių poreikių, juos galima pasiruošti iš anksto ir visada turėti po ranka užkandžių dėžutę alkiui numalšinti.

„Suprantama, kad darbo dieną, nors ir dirbant iš namų, nėra kada suktis virtuvėje. Tačiau sveikų ir maistingų užkandžių galima labai nesudėtingai pasiruošti be didelių pastangų. Tereikia šiek tiek paplanuoti savaitės valgiaraštį ir į jį įtraukti kokybiškų produktų mėgstamiems užkandukams – vaisių, daržovių ir įvairių užtepėlių, pavyzdžiui, humuso. Jei rytą pasiruošite užkandžių dėžutę ir įprasite ją turėti po ranka, numalšinsite alkį ir išlaikysite subalansuotą mitybą“, – teigia V. Juodkazienė.

Pagal individualius pomėgius galima pasiruošti užkandžių pertraukėlėms tarp darbų, alkiui užklupus prieš vakarienę ar ilgiems vakarams. Taip pat derėtų turėti ir užkandžių vaikams – kad jiems nepritrūktų energijos, galima pasiūlyti sveikesnių užkandžių iš daržovių ir vaisių. Tai ne tik būdas pratinti mažuosius prie subalansuotos mitybos, bet ir paskatinti valgyti daugiau sveikatai palankių produktų.

„Pravartu subalansuotos mitybos įpročius ugdyti nuo mažumės – tuomet vaikai lengviau įpras pirmenybę teikti sveikesniems produktams ir išlaikys šios įpročius ir suaugę. Kartu su jais aptarkite, kokių užkandžių norėtumėte, kodėl verta pirmenybę teikti vaisiams ir daržovėms, grupuokite jas pagal spalvas ar skonius. Pasitelkite vaizduotę, kad užkandžiauti būtų ne tik skanu, bet ir smagu“, – pataria maisto ekspertė.

V. Juodkazienė pateikia kelias paprastas idėjas, kuo numalšinti alkį:

Vaisiai. Jie ne tik gardūs, bet ir naudingi. Vaisiais lengvai numalšinsite alkį ir sureguliuosite cukraus kiekį kraujyje. Taip pat tos užkandis padės praturtinti organizmą vitaminų ir mineralų. Geriausia vaisiais užkandžiauti pirmoje dienos pusėje. Nepamirškite ir gražaus pateikimo, kad valgyti būtų akiai malonu.

Daržovės. Šviežios daržovės naudingos ne tik kaip vitaminų šaltinis, bet taip pat praturtina organizmą skaidulomis, gali padėti pagerinti virškinimą. Vertėtų nuolat turėti šviežių daržovių, kad pasiruoštumėte mėgstamą asorti. Taip pat galima užkandžiauti tik vienos rūšies daržovėmis arba kiekvieną savaitės dieną rinktis vis kitą – paprikas, agurkus, morkas, salierų stiebus ir pan. Su daržovėmis galite patiekti ir humuso. O jeigu norite vaikus paskatinti mieliau valgyti šį užkandį, pasitelkite vaizduotę ir daržoves supjaustykite įvairiomis formomis.

Riešutai. Juose gausu naudingųjų medžiagų, kurios padės susikaupti. Taip pat suvalgę nedidelę saujelę riešutų greitai numalšinsite alkį. Tačiau riešutais nevertėtų piktnaudžiauti, nes jie yra tikrai kaloringi.

Džiovinti vaisiai. Kaip ir riešutai, jie greitai numalšina alkį. Be to, džiovintų vaisių pravartu turėti po ranka, kai užsinorite ko nors saldaus – tai puiki alternatyva. Vis dėlto kaip tik dėl didelio cukraus kiekio džiovintų vaisių reikėtų valgyti su saiku.

Juodasis šokoladas. Jeigu negalite atsispirti saldumynams, geriausia rinktis juodąjį šokoladą. Jis yra maistingas, puikiai numalšina cukraus poreikį. Be to, sakoma, juodasis šokoladas gali prisidėti ir prie geros nuotaikos.

Sotesni užkandžiai. Jeigu priešpiečiams ar pavakariams norisi sotesnio užkandžio, galite rinktis, pavyzdžiui, dubenėlį avižų dribsnių su pienu ar jogurtu. Juos galite pagardinti ir vaisiais ar mėgstamomis uogomis. Greitam alkio numalšinimui galima pasiruošti ir nedidelių sumuštinukų su grūdų duona. Vietoj sviesto tepkite avokado, uždėkite virtos kalakutienos krūtinėlės ir pomidoro ar agurko griežinėlį – toks užkandis bus palankesnis laikantis sveikos mitybos. Energijos suteiks ir kokteilis iš pieno, jogurto ar pasukų su vaisiais ar uogomis – nepamirškite pagardinti chia sėklomis.

V. Juodkazienės teigimu, užkandžiams galima rinktis ir pilnagrūdės duonelės, trapučių ar javų batonėlių, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį ir pirmenybę teikti natūraliems, ekologiškiems ingredientams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder