Tinklaraštininkės pataria: valgykite košę

Tinklaraštininkės pataria: valgykite košę

Prasidėjęs šaltasis sezonas lemia pokyčius ir maisto lėkštėje: šviežias daržoves ir salotas keičia šiltas ir sotesnis maistas. Tačiau kaip kintant maisto racionui ne tik pasirinkti sveikatai palankius produktus, bet ir tuos, kurie padėtų saugoti figūros linijas? Mitybos specialistė Indrė Trusovė bei maisto tinklaraštininkė Kristina Pišniukaitė atskleidžia, kad padėti gali košės.

Atšalus orams dalį iš maisto gaunamos energijos tenka atiduoti organizmui šildyti, todėl norisi sotesnio ir riebesnio maisto. Trumpėjančios dienos, nuolatinis šviesos stygius, šaltis verčia augti apetitą. O mažėjantis energijos kiekis skatina nesveikų užkandžių ir saldumynų poreikį. Košė - vienas iš sprendimų, galinčių padėti to išvengti. Valgant tinkamai subalansuotas košes, galima sustiprinti ir pailginti sotumo jausmą, suteikti organizmui daugiau energijos, sumažinti apetitą, pagreitinti riebalų deginimą ir atsikratyti troškimo smaližiauti. Prie „Malsenos“ iniciatyvos „Prisiviriau košės“ prisijungusios I.Trusovė ir K.Pišniukaitė pataria, kokią košę rinktis.

„Visų grūdo dalių avižinė košė turi daug skaidulų, kurios užtikrina sklandų organizmo darbą, gerą virškinimą, palaiko žemą cholesterolio kiekį ir stabilų cukraus kiekį kraujyje. Tai reiškia, kad nepajausime staigaus alkio, todėl neteks griebtis greitų ir dažnai nesveikų užkandžių. Valgydami avižinę košę mes taip pat pasisaviname nemažus magnio, cinko, geležies, fosforo kiekius“, - teigia kulinarinio tinklaraščio ir knygos autorė K.Pišniukaitė.

„Yra įrodyta, kad pusryčiams renkantis lėtai virškinamų angliavandenių, tokių kaip avižos ar sėlenos, jie padeda deginti kalorijas sportuojant net tris kartus greičiau. Valgant sudėtinius angliavandenius cukraus kiekis kraujyje nepakyla taip smarkiai, kaip valgant apdirbtus angliavandenius, kurie greitai pakelia gliukozės kiekį kraujyje. O būtent insulinas yra labai svarbus faktorius metant svorį - dėl sumažėjusio cukraus kiekio kraujyje galite lengviau deginti riebalus“, - priduria I.Trusovė.

Tačiau anot mitybos specialistės, košė savaime nėra naudinga organizmui, jos nauda priklauso ir nuo paruošimo būdo. Nereikėtų apgaudinėti savęs teigiant, kad valgote „sveiką“ košę, kai ją gardinate daug cukraus turinčia uogiene, karamelės ar šokolado padažais ar kitais sveikatai nepalankiais priedais.

„Kad sotumas lydėtų ilgiau, nepamirškite košės pagardinti geraisiais riebalais, tai - sėklos, riešutai, riešutų kremas, kokoso aliejus, avokadas. Jei mėgstate saldžias košes, gardinkite jas uogomis ar vaisiais“, - siūlo I.Trusovė. Jeigu norite saldesnės košės, vietoj cukraus galite rinktis obuolių ar bananų tyrę, kuri suteiks ne tik natūralaus saldumo, maistingųjų medžiagų, bet ir sotumo.

„Į mitybą visada rekomenduoju įtraukti sezoninius ir lokalius produktus. Rudenį košę galime gardinti obuoliais ir cinamonu, kriaušėmis, slyvomis ar net moliūgų tyre. Mano patarimas - neįsileisti rutinos. Šiandien košė su obuoliais ir cinamonu, rytoj - su trintomis braškėmis, poryt - su riešutų sviestu ir bananais, o kitą dieną - gal net ir sūri košė su keptu varškės sūriu. Košėms tinka patys įvairiausi skoniai - eksperimentuokite ir paverskite kiekvieną rytą maža švente“, - siūlo K.Pišniukaitė.

Tinklaraštininkės dalijasi košių receptais, kurie praturtins mitybą svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder