2021 m. sausio 17 d. 11:53 val., sekmadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Sveikesnė duona: kaip išsirinkti?

Reklama

Daugelis žmonių į kasdienį mitybos racioną įtraukia duoną. Gamintojai, atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, siūlo įvairių jos rūšių: kvietinės, ruginės, visų grūdo dalių, su saulėgrąžomis, bemielės, be pridėtinio cukraus ir daug kitų. Kaip nepasiklysti renkantis? Ekspertai pataria, kaip išsirinkti sveikesnę duoną, ir įvardija duonoje esančių priedų reikšmę mūsų organizmui.

Trumpa sudėtis – gera duona

Dietistės Živilės Dumbraitės teigimu, norint išsirinkti sveikesnį ir maistingesnį gaminį, visų pirma reikia teisingai perskaityti ženklinimo etiketę – joje bus visa naudinga informacija. Produkto sudedamosios dalys nurodomos pagal svorį mažėjančia tvarka. Tai reiškia, kad pirmo ingrediento gaminyje bus daugiausia, o paskutinio – mažiausiai.

„Taip pat verta susipažinti su maistine verte, duonoje esančių priedų kiekiu. Mano vertinimu, paprastai, bet sveikesnei duonai reikia labai nedaug ingredientų: gerų miltų, vandens ir druskos. Kuo trumpesnė sudėtis, tuo geriau“, – sako Ž. Dumbraitė.

Visų grūdo dalių miltai – sveikesnis pasirinkimas

Specialistė pataria atkreipti dėmesį į pagrindinę duonos sudedamąją dalį – miltus. „Visuomet prioritetą teikiu iš viso grūdo dalių miltų iškeptai duonai, nes joje didesnis organizmui naudingų skaidulų kiekis. Miltai taip pat nulemia skonio savybes. Ruginių miltų duona bus rūgštesnė, o kvietinė – natūraliai saldesnė. Nors dėl skonio nesiginčijama, mano vertinimu, sveikesnė duona gali būti tokia pat skani kaip ir ta, kurioje daugiau cukrų ar konservantų“, – teigia dietistė.

Reklama

„Cukraus, druskos ir skaidulų kiekis mūsų racione taip pat svarbus. Ieškantiems sveikesnės duonos, rekomenduojama rinktis tokią, kurios sudėtyje yra ne daugiau nei 5 g cukraus šimte gramų, druskos – ne daugiau kaip 2 g, o skaidulų kiekis yra ne mažesnis nei 6 g“, – sako Ž. Dumbraitė.

Kalorijos duonoje – ar reikia jų bijoti?

Duona, kurioje gausu papildomų priedų, pavyzdžiui, sėklų, neskaldytų grūdų, džiovintų vaisių, yra kaloringesnė. Visgi, ekspertų teigimu, tai nereiškia, kad tokią duoną reiktų išbraukti iš mitybos raciono.

„Kalorijos nėra svarbiausias kriterijus renkantis duoną. Mano patarimas – jų neskaičiuoti, o vadovautis alkio ir sotumo jausmu. Reiktų stengtis valgyti kuo įvairesnį maistą, mėgstamą duoną derinti su baltymų turinčiais produktais, pavyzdžiui, humusu, mėsa, žuvimi, taip pat riebalų turinčiais produktais: avokadais, sūriu, riešutų sviestu ar kitais. Sumuštinio nepamirškite pagardinti mėgstamomis daržovėmis“, – teigia dietistė Ž. Dumbraitė.

Bendrovės „Vilniaus duona“ produktų kūrimo vadovė Baltijos šalims Snieguolė Šoblinskienė taip pat pritaria, kad mityboje svarbiausia klausytis savo organizmo ir aklai nesivadovauti kalorijų skaičiumi. Priešingu atveju atsisakysime organizmui naudingų produktų, nors jie kaloringesni. „Skaitant duonos etiketę būtų klaidinga vadovautis tik kalorijų skaičiumi. Labai svarbu atsižvelgti į kitas ypatybes: į miltų rūšį, gamybos būdą, cukraus, druskos, baltymų, angliavandenių, skaidulų, priedų kiekį. Pavyzdžiui, sėklų turinti duona – kaloringesnė, tačiau daugiausia kalorijų gauname ne iš jų, o iš miltuose esančių angliavandenių, kurie reikalingi mūsų smegenims“, – sako specialistė.

Pasak S. Šoblinskienės, nors sėklos turi daugiau riebalų ir kalorijų, jos kartu pasižymi teigiamomis savybėmis – jose yra gerųjų riebalų, vitaminų ir mineralų, todėl tokios duonos nereiktų atsisakyti.

Reklama

„Mityboje turėtume išlaikyti pusiausvyrą, duoną ar kitus gaminius rinktis atsižvelgdami į gyvenimo būdą, imuninę sistemą. Pavyzdžiui, aktyviai sportuojantis asmuo rinksis daugiau baltymų turinčią duoną. Džiugu, kad vis daugiau vartotojų skiria dėmesio mitybai, ieško sveikesnių pasirinkimų. Mano vertinimu, duona yra vienas sveikiausių produktų, o jei ta duona ruginė ir viso grūdo dalių miltų – tai tikra skrandžio šluota gerąja prasme“, – teigia S. Šoblinskien

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Po kelių mėnesių sueis metai, kai kilusi pasaulinė pandemija įprastą gyvenimo ritmą...

Darbas iš namų: kaip mus paveikė ir kaip prie jo prisitaikyti geriau nuotrauka, foto

Kuriant namų interjerą, svarbu ne tik atsižvelgti į vyraujančias dizaino tendencijas. Taip...

Patarimai naujakuriams: 2021 m. interjero tendencijos nuotrauka, foto

Paskutinių metų dienų atributas – fejerverkai ir sproginėjančių petardų garsai ...

Kaip apsaugoti augintinius nuo šventinių fejerverkų trenksmo ir streso šventiniu periodu nuotrauka, foto

Aplankyti savo senelių, kituose miestuose gyvenančių tėvų ir artimųjų dėl karantino per...

Virtualios Kalėdos: 3 patarimai kaip padėti pasiruošti savo seneliams nuotrauka, foto

Į ledinį vandenį - su karūna ir suknele nuotrauka, foto

SE, Uostamiestyje puikiai žinoma šefė, kulinarijos studijos "Čiop Čiop" Klaipėdoje bei savitarnos kavinukės...

Pandemijos iššūkiai italo ir lietuvės meilei nebaisūs: karantino įkarštyje atvėrė restoraną Rietave nuotrauka, foto

Žmonės, Ilgai brandintą idėją – įkurti savo verslą Rietave – Virginijos ir Fabio...

Sukčiai internete pardavė garso sistemą nuotrauka, foto

Kriminalai, Žuvo žmogus

Pandemija dukart sumažino besikeliančiųjų į Kuršių neriją srautą nuotrauka, foto

Klaipėda, Keleivius ir automobilius per Kuršių marias keliančios Smiltynės perkėlos vadovas teigia,...

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...