Sveikesnė duona: kaip išsirinkti?

Sveikesnė duona: kaip išsirinkti?

Daugelis žmonių į kasdienį mitybos racioną įtraukia duoną. Gamintojai, atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, siūlo įvairių jos rūšių: kvietinės, ruginės, visų grūdo dalių, su saulėgrąžomis, bemielės, be pridėtinio cukraus ir daug kitų. Kaip nepasiklysti renkantis? Ekspertai pataria, kaip išsirinkti sveikesnę duoną, ir įvardija duonoje esančių priedų reikšmę mūsų organizmui.

Trumpa sudėtis – gera duona

Dietistės Živilės Dumbraitės teigimu, norint išsirinkti sveikesnį ir maistingesnį gaminį, visų pirma reikia teisingai perskaityti ženklinimo etiketę – joje bus visa naudinga informacija. Produkto sudedamosios dalys nurodomos pagal svorį mažėjančia tvarka. Tai reiškia, kad pirmo ingrediento gaminyje bus daugiausia, o paskutinio – mažiausiai.

„Taip pat verta susipažinti su maistine verte, duonoje esančių priedų kiekiu. Mano vertinimu, paprastai, bet sveikesnei duonai reikia labai nedaug ingredientų: gerų miltų, vandens ir druskos. Kuo trumpesnė sudėtis, tuo geriau“, – sako Ž. Dumbraitė.

Visų grūdo dalių miltai – sveikesnis pasirinkimas

Specialistė pataria atkreipti dėmesį į pagrindinę duonos sudedamąją dalį – miltus. „Visuomet prioritetą teikiu iš viso grūdo dalių miltų iškeptai duonai, nes joje didesnis organizmui naudingų skaidulų kiekis. Miltai taip pat nulemia skonio savybes. Ruginių miltų duona bus rūgštesnė, o kvietinė – natūraliai saldesnė. Nors dėl skonio nesiginčijama, mano vertinimu, sveikesnė duona gali būti tokia pat skani kaip ir ta, kurioje daugiau cukrų ar konservantų“, – teigia dietistė.

„Cukraus, druskos ir skaidulų kiekis mūsų racione taip pat svarbus. Ieškantiems sveikesnės duonos, rekomenduojama rinktis tokią, kurios sudėtyje yra ne daugiau nei 5 g cukraus šimte gramų, druskos – ne daugiau kaip 2 g, o skaidulų kiekis yra ne mažesnis nei 6 g“, – sako Ž. Dumbraitė.

Kalorijos duonoje – ar reikia jų bijoti?

Duona, kurioje gausu papildomų priedų, pavyzdžiui, sėklų, neskaldytų grūdų, džiovintų vaisių, yra kaloringesnė. Visgi, ekspertų teigimu, tai nereiškia, kad tokią duoną reiktų išbraukti iš mitybos raciono.

„Kalorijos nėra svarbiausias kriterijus renkantis duoną. Mano patarimas – jų neskaičiuoti, o vadovautis alkio ir sotumo jausmu. Reiktų stengtis valgyti kuo įvairesnį maistą, mėgstamą duoną derinti su baltymų turinčiais produktais, pavyzdžiui, humusu, mėsa, žuvimi, taip pat riebalų turinčiais produktais: avokadais, sūriu, riešutų sviestu ar kitais. Sumuštinio nepamirškite pagardinti mėgstamomis daržovėmis“, – teigia dietistė Ž. Dumbraitė.

Bendrovės „Vilniaus duona“ produktų kūrimo vadovė Baltijos šalims Snieguolė Šoblinskienė taip pat pritaria, kad mityboje svarbiausia klausytis savo organizmo ir aklai nesivadovauti kalorijų skaičiumi. Priešingu atveju atsisakysime organizmui naudingų produktų, nors jie kaloringesni. „Skaitant duonos etiketę būtų klaidinga vadovautis tik kalorijų skaičiumi. Labai svarbu atsižvelgti į kitas ypatybes: į miltų rūšį, gamybos būdą, cukraus, druskos, baltymų, angliavandenių, skaidulų, priedų kiekį. Pavyzdžiui, sėklų turinti duona – kaloringesnė, tačiau daugiausia kalorijų gauname ne iš jų, o iš miltuose esančių angliavandenių, kurie reikalingi mūsų smegenims“, – sako specialistė.

Pasak S. Šoblinskienės, nors sėklos turi daugiau riebalų ir kalorijų, jos kartu pasižymi teigiamomis savybėmis – jose yra gerųjų riebalų, vitaminų ir mineralų, todėl tokios duonos nereiktų atsisakyti.

„Mityboje turėtume išlaikyti pusiausvyrą, duoną ar kitus gaminius rinktis atsižvelgdami į gyvenimo būdą, imuninę sistemą. Pavyzdžiui, aktyviai sportuojantis asmuo rinksis daugiau baltymų turinčią duoną. Džiugu, kad vis daugiau vartotojų skiria dėmesio mitybai, ieško sveikesnių pasirinkimų. Mano vertinimu, duona yra vienas sveikiausių produktų, o jei ta duona ruginė ir viso grūdo dalių miltų – tai tikra skrandžio šluota gerąja prasme“, – teigia S. Šoblinskien

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder