Sumišę rugpjūčio darbai: kaip nepasiklysti?

Sumišę rugpjūčio darbai: kaip nepasiklysti?

Rugpjūčio mėnuo - metas, kuomet vienu metu tenka ir sėti, ir derlių imti, jį konservuoti, sandėliuoti, šaldyti ir pan., taip pat nevalia užleisti dar tik augančių daržovių. Darbas darbą veja, o kur dar tūlo sodininko jaučiama pareiga pauogauti ir pagrybauti... Štai jums ir orientyras - svarbiausi rugpjūčio darbai.

Sėjame ir pjauname...

Rugpjūtį dar galima sėti žalumynines daržoves (taip pat ir po baigusių derėti agurkų nešildomuose šiltnamiuose). Jeigu nepasėtos daugiametės daržovės, jas pasėkime.

Sodinkite gerai įsišaknijusius braškių daigus. Pats metas užveisti naują plantaciją. Jei pavėluosite pasodinti, kitais metais kereliai blogiau derės. Sodinkite ūkanotą dieną.

Augančių daržovių priežiūra panaši kaip ir liepos mėn., papildomai tręšiamos tik vėlyvosios daržovės, kitų tręšti nebereikia.

Palaipsniui mažinkime laistymą. Jis dar reikalingas derantiems agurkams, vėlyviesiems kopūstams, žalumyninėms daržovėms.

Patrumpinkime pomidorų ir pupų viršūnes. Agurkus rinkime kas keturias penkias dienas, o pomidorus skinkime pradėjusius gelsti ir baikime nokinti jau nuskintus.

DAUGINKITE lelijas. Jos mėgsta šiltą, saulėtą vietą ir dirvą su laidžiu podirviu. Šias gėles reikia persodinti kas 4-5 metus.


Norėdami užsiauginti labai didelių moliūgų, ant vieno augalo palikite ne daugiau kaip 2-3 vaisius. Jiems paaugus, pakiškite po vaisiais lenteles, kad jie nepradėtų pūti.

Nuimkite derlių. Kaskite ankstyvąsias morkas ir burokėlius. Nukaskite ir išdžiovinkite svogūnus ir česnakus. Nesubrendusias ir su storais laiškų kakleliais svogūnų galvas patartina vartoti iš karto, žiemai palikite tik sveikas ir visiškai subrendusias. Svarbu nesuvėlinti jų išrauti. Tai daroma giedrą dieną, kai nuvysta ir ima gelsti arba guli ant žemės svogūnų laiškai.


Mėnesio pabaigoje kasamos ankstyvosios bulvės.

Imdami kopūstų derlių gerai apžiūrėkite šaknis. Jei pastebėsite ant šaknų gumbuotų sustorėjimų, visus kopūstkočius sudeginkite. Jokiu būdu nedėkite į komposto krūvas!

Gerai apžiūrėkite ir pupeles. Geltonus lapus ir stiebus sudeginkite. Šparagines pupeles ir žirnius reikėtų nupjauti, nes žemėje pasilikusios šaknys praturtins dirvą azotu.

Ligas ir kenkėjus naikinkime tokiu pat būdu kaip ir ankstesniais mėnesiais, svarbu užkirsti kelią daržovių pažeidimams laiku.

Pasirūpinkime uogakrūmiais

Rugpjūtį išpjaunami derėję aviečių stiebai, o jaunų viršūnės per sprindį trumpinamos - tuomet greičiau subręs ir geriau pasiruoš žiemai, be to, kitąmet šakosis ir gausiai derės.

NEVĖLUOKITE nuimti šparaginių pupelių derliaus, nes maistui tinka tik jaunos, nesukietėjusios ankštys. Patartina šparagines pupeles skinti praėjus 2-3 savaitėms po žydėjimo.


Seni stiebai pjaunami prie pat žemės. Suaugęs aviečių krūmas privalo turėti ne daugiau kaip 10-12 stiebų - palikite tik stipriausius. Sutankėjęs keras prasčiau dera. Išgenėtas avietynas profilaktiškai nupurškiamas efektoriumi ir fastaku.

Nuėmę serbentų, aviečių, agrastų derlių, augalus apipurkškite 1 proc. Bordo arba 0,5 proc. Burgundijos skysčiu.

Mėnesio pabaigoje sumedėjusiais auginiais dauginkime baltuosius ir raudonuosius serbentus, jie šaknijasi ilgiau negu juodieji.

Darbai gėlyne

Išlaužykite visus silpnus jurginų ūglius, nugnybkite šoninius pagrindinių stiebų ūglius. Neleiskite šakotis jurginų stiebams, jei norite, kad žiedai būtų didesni.

Dauginkite pradedančius žydėti rudeninius astrus. Jie vienoje vietoje auga 5-6 metus.


Šį mėnesį pasodintas vėlyvis žiedais pradžiugins jau rugsėjį ar spalį. Mėgsta tiek saulėtą vietą, tiek pusiau pavėsį.

Rugpjūčio pabaigoje-rugsėjo pradžioje sodinkite žydres, margutes, snieguoles, narcizus, žemastiebes tulpes.

Rinkite vienmečių gėlių sėklas, geriau su ankštelėmis - jose sėklos ne tiks baigs nokti, bet ir ilgiau išliks daigios. Nukarpykite nužydėjusių gėlių žiedynkočius.

Nuo rugpjūčio vidurio galima sodinti įvairius spygliuočius, juos gausiai paliejant, bet neperliejant, kad dėl deguonies trūkumo nepajuoduotų šaknys ir sodinukai nežūtų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder