Spuogai: valyti ar palaukti, kol... praeis?

Spuogai: valyti ar palaukti, kol... praeis?

Jaunatviniai spuogai - tikras galvos skausmas ir paaugliams, ir jų tėvams. Pirmieji spuogų kompleksuoja ir turi nuolat kovoti su noru "susitvarkyti" problemą savarankiškai, t.y. išsispausti spuogus patys. Tuo tarpu tėvai suka galvą: kreiptis į specialistus ar palaukti, nes gal bėrimas praeis savaime? Apie 20 metų patirties darbo su problemine oda turinti kosmetologė DANUTĖ TUNEVIČ laukti nerekomenduoja ir išdėsto argumentus, kodėl.

Kodėl siūlote valyti odą išoriniais būdais, jei spuogus sukelianti problema - vidinė?

- Siūlau spręsti problemą kompleksiškai, tai yra aiškintis bėrimo priežastį bei ją šalinti ir sykiu padėti savo odai. Bet kad ir kokia ta priežastis būtų - hormonai, stresas, medžiagų apykaita, mityba, ligos ir t.t., oda pati savaime nesusitvarkys. Jai reikia padėti išsivalyti.

Kada patariama kreiptis į specialistą?

- Jei oda nešvari, inkštiruota, rekomenduojama nieko nelaukiant kreiptis į gydytoją dermatologą arba patyrusį kosmetologą. Nesvarbu, kiek žmogui metų. Kuo anksčiau bus pasirodyta specialistui, tuo geriau, nes, kol problema neįsisenėjusi, galbūt pakaks parinkti specialias odos prausimo, priežiūros priemones, kurios padės išgyventi odai sudėtingesnį periodą.

Jei oda labai užsiteršusi ir parinkti tinkamą veido prausiklį bei kremą nebepakanka, odą siūlau valyti. Mano nuomone, giluminis odos valymas - pats greičiausias ir efektyviausias būdas tai padaryti. Nes kuo anksčiau išvalomi inkštirai bei užsikimšusios poros, tuo mažesnė uždegimų ir spuogų susidarymo tikimybė.

Kas yra giluminis odos valymas?

- Specialiomis priemonėmis oda suminkštinama, atveriamos poros ir išvalomi inkštirai, bėrimai. Užkimštų porų išvalymas palengvina nešvarios, į inkštirus linkusios odos problemą.

Kuo kosmetologo atliekamas veido valymas skiriasi nuo savarankiško spuogo išsispaudimo?

- Kosmetologas išvalo odą saugiai ir profesionaliai, po procedūros odos būklė sparčiai gerėja. Tuo tarpu pats žmogus tiesiog išdrasko prieš tai niekaip nesuminkštintą, valymui neparuoštą odą. Spaudant veidą savarankiškai pažeidžiamas didelis aplink spuogą esantis odos plotas, todėl atsiranda randų. Be to, žmogus nėra toks kantrus sau ir neturi žinių, kaip valyti odą, jis gali palikti dalį nešvarumų viduje ir uždegimas liks, jis gali išplisti. Net jei oda užgis, o jos viduje liks iki galo nepašalinti nešvarumai, neatrodysite tobulai - iki galo neišvalytoje vietoje iš po epidermio švies violetinė, melsva dėmė, kuri savaime nedings.

Bėrimai baigėsi. Kokios pasekmės?

Jei žmogus bandė spręsti problemą savarankiškai, didelė tikimybė, kad bus randų ir pigmentinių dėmių. Randus ir pigmentines dėmes pašalinti nėra lengva. Prireikia procedūrų su vaisių rūgštimis, kurios šalina išorinį odos sluoksnį ir taip paskatina odos regeneraciją.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder