Rudens sutiktuvės pagal kinų filosofiją

Rudens sutiktuvės pagal kinų filosofiją

Vėstantis oras praneša apie gamtos ciklo mirties etapą: lapai bei vaisiai vysta ir krenta, sėklos džiūva, sula subėga į medžių šaknis. Sezoniniai pokyčiai veikia ir mūsų kūną, ypač kvėpavimo sistemą: todėl daugėja sloguojančių, kosinčių ir alergiškų žmonių.

Ilgos šiltos vasaros dienos pamažu užleidžia vietą vėsiam ir lietingam rudeniui. Senovės Kinijos išminčiai sukūrė gaires, paremtas priešingais ir vienas kitą papildančiais pradais in ir jang. Jos padeda darniai priimti pokyčius gamtoje.

Mityba

Valgykite sultingus vaisius ir daržoves, kuriuose daug vitaminų. Klimato pokyčiai rudenį ypač veikia plaučius ir odą, todėl ji sausėja, mus kankina sausas kosulys ir vidurių užkietėjimas.

Šių problemų galima atsikratyti valgant "drėkinančius" vaisius: kriaušes, granatus, persimonus, obuolius etc.

Kad sustiprintumėte savo imunitetą, į valgiaraštį įtraukite bulves, morkas, moliūgus. Jei vis dėlto pradėjote sloguoti ar puola alergija, valgykite aštraus skonio patiekalų: pavyzdžiui, su imbieru ar svogūnais.

Vėstant orams, gaminkite kuo daugiau šilto maisto.

Mankšta

Nepersistenkite su sportu lauke: tai atima energiją, kuri šiuo metų laiku ypač reikalinga. Verčiau susikoncentruokite ties švelnia, vidutinio intensyvumo mankšta: greitu ėjimu, tai či ar joga. Nesmarki mankšta stiprina imunitetą.

Miegas

Gulkitės ir kelkitės anksti. Pasak senovės kinų, žmogaus miego įpročiai turi atitikti dienos ilgumą. Rudenį, kai dienos trumpėja, gulkitės anksčiau, kad išvengtumėte šaltų naktų ir atsibudę galėtumėte mėgautis gaiviu rytmečio oru.

Drabužiai

Rudens šūkis turėtų būti toks: "Sluoksniai, sluoksniai ir dar kartą sluoksniai!" Kinų tautosakoje minima, jog žmogus turi "šildyti savo kūną pavasarį" ir "vėsinti savo kūną rudenį".

Tai reiškia, kad turime vengti sunkių žieminių paltų ir storų antklodžių ankstyvą rudenį.

Rudens pradžioje kūnas turi gauti šiek tiek laiko atvėsti nuo vasaros karščio. Jei vilksitės per šiltais drabužiais, neleisite organizmui prisitaikyti prie pasikeitusios temperatūros.

Orams vėstant, palaipsniui pridėkite po sluoksnį drabužių ant kūno ir antklodžių ant lovos, kad kūnas po truputį prisitaikytų.

"Sluoksniavimasis" rudenį ypač svarbus, nes rytai ir vakarai būna vėsesni nei dienos. Visuomet nešiokitės su savimi megztinį ar šaliką, kad galėtumėte apsisaugoti nuo vėjo būdami lauke.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder