Pietūs darbe: 3 vertingos idėjos, ką valgyti, kai už lango dar šalta

Pietūs darbe: 3 vertingos idėjos, ką valgyti, kai už lango dar šalta

Kol oras lauke dar nedžiugina, o patamsio vis dar daugiau nei saulės šviesos, dažnas jaučia poreikį pavalgyti sočiai. Mitybos ekspertai sutaria, kad patys sočiausi perdien turėtų būti pietų metu valgomi patiekalai, kurių dažniausiai skanaujame būdami darbe. Vadinasi, juos pasiruošti reikia iš anksto. Ką šaltuoju sezonu valgyti per pietus, kad maistas būtų vertingas ir jį netruktų paruošti ilgai? Skaniais receptais dalijasi maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Šaltuoju sezonu perpiet išties reikėtų valgyti sočiau nei kitais metų laikais, mat siekiant palaikyti normalią kūno temperatūrą, žmogui reikia daugiau energijos. Dažnai apie poreikį užkąsti sočiau „praneša“ ir pats organizmas – tarytum savaime jaučiamas noras valgyti daugiau riebesnio, karšto maisto, arba pasirenkamos didesnės porcijos.

„Skaičiuojama, kad per pietus suvalgytas patiekalas turėtų turėti 400-600 kalorijų, o šaltuoju sezonu – iki 800 kalorijų. Vis dėlto tai nereiškia, kad vyraujant šaltam orui perpiet galima valgyti „bet ką“ – sveikos mitybos principai net ir žiemą išlieka tie patys. O ir sveikų bei sočių patiekalų, kuriuos galima greitai paruošti ryte ir nusinešti pietums į darbą, receptų apstu“.

A. Poleninas dalijasi trimis nesunkiai paruošiamų patiekalų, puikiai tinkamų nusinešti pietums į darbą, receptais.

  1. Sotus daržovių troškinys, kuris tinka veganams

    Idealus patiekalas pietums yra troškinys, savo ruožtu rekomenduojantis išbandyti veganišką daržovių troškinį su sviestinėmis pupelėmis. Anot A. Polenino, tokį troškinį paruošite vos per 15-20 minučių, per tą laiką lengvai spėdami dar ir susiruošti į darbą. O pašildytas per pietus jis bus lygiai toks pat skanus.

    „Troškiniui paruošti jums tereikės morkos, svogūno, pusės sviestinių pupelių skardinės, pusės smulkintų pomidorų savose sultyse skardinės, daržovių sultinio kubelio, saujos špinatų ir prieskonių – druskos ir pipirų pagal skonį“, – vardija A. Poleninas.

    Visų pirma, reikia pasiruošti daržoves: kubeliais supjaustyti morką ir svogūną, tuomet šiek tiek apkepti. Daržovėms suminkštėjus, į keptuvę reikia suberti sviestines pupeles, supilti smulkintus pomidorus, ir, viską sumaišius, užpilti puodeliu verdančiame vandenyje ištirpinto sultinio.

    „Tuomet keptuvę palikite ant ugnies maždaug dešimčiai minučių, kol sultinys beveik išgaruos. Gautą masę pagardinkite druska ir pipirais, jei mėgstate valgyti aštriau – dar ir maltų aštriųjų pipirų prieskoniais. Galiausiai, suberkite į troškinį saują špinatų, ir viską gerai išmaišykite. Štai, sotus ir išties labai skanus patiekalas jau paruoštas“, – sako A. Poleninas.

    1. Lašišos kepsnys su daržovėmis

    Dar viena idėja sveikiems ir sotiems pietums, kuriuos greita ir lengva pasiruošti prieš keliaujant į darbą, – kepta lašiša, patiekiama kartu su mėgstamų daržovių salotomis. Pasak A. Polenino, paruošti tokį patiekalą truks vos 15 minučių.

    „Ruošiant šį patiekalą daugumą ingredientų galima pasirinkti pagal asmeninį skonį. Skaniam lašišos kepsniui paruošti gana vien prieskonių žuvies kepsniams ir šlakelio citrinos sulčių, tuo tarpu šalia patiekiamos daržovės – vieta jūsų fantazijai. Gera idėja – lapinių salotų rinkinys, šiek tiek paprikų, agurkų ir pomidorų“, – vardija A. Poleninas.

    Gabalėlį lašišos siūlo įtrinti prieskoniais žuvies kepsniams ir apšlakstyti citrinų sultimis, o tuomet keliolikai minučių pašauti į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Tuo tarpu daržoves tiesiog susmulkinti, sumaišyti su salotų lapais ir apšlakstyti aliejumi ir citrinų sultimis.

    „Darbe šį patiekalą galite valgyti taip, kaip patiems atrodo skaniau: kaip žuvies kepsnį su garnyru, arba kaip salotas, kurių pagrindinis ingredientas – kepta lašiša. Tokiu atveju, tereikia lašišą šiek tiek susmulkinti ir viską lengvai sumaišyti“, – sako A. Poleninas.

    1. Jautienos troškinys su meksikietiškais elementais

    Galiausiai, toks patiekalas puikiai tiks tiems, kas mėgsta pavalgyti kiek riebiau. Troškinį paruošti taip pat truks vos apie 20 minučių, ir didžiąją dalį šio laiko drąsiai galėsite praleisti besiruošdami kelionei į darbą.

    „Vienai troškinio porcijai paruošti reikės 250-300 g jautienos faršo, mažo stiklainėlio pomidorų tyrės, pusės skardinės rudųjų konservuotų pupelių, poros šaukštų konservuotų kukurūzų, saujelės tarkuoto fermentinio sūrio, maltų saldžiųjų paprikų prieskonių ir šiek tiek jelapeno pipirų, jei tik mėgstate pavalgyti kiek aštriau“, – sako A. Poleninas.

    Gaminant šį troškinį pirmiausia reikia apvirti jautienos faršą, kas, pasak A. Polenino, truks apie 15 minučių. Tuomet nusunkus vandenį į puodą reikia suberti rudąsias konservuotas pupeles ir konservuotus kukurūzus, kurie patiekalui suteiks šiek tiek meksikietiško skonio. Viską sumaišykite su pomidorų tyre, pagardinkite prieskoniais ir, jei tik norisi, suberkite smulkintą jelapeną.

    „Dar šiek tiek pakaitinę troškinį, kol šis ims burbuliuoti, nuimkite puodą nuo ugnies ir sudėkite patiekalą į indą, kuriame ketinate neštis į darbą. Ant viršaus paberkite tarkuoto fermentinio sūrio ir šiek tiek pamaišykite, kad šis tolygiai pasiskirstytų po visą troškinio masę. Pamatysite – perpiet tikrai pasisemsite vertingos energijos“.

    Skaitomiausi portalai

    Rašyti komentarą

    Plain text

    • HTML žymės neleidžiamos.
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
    Sidebar placeholder