2019 m. liepos 19 d. 07:21 val., penktadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Patarimai apie sodą ir maistą

2017-06-17, 17:01

"Vakarų ekspreso" inf.

Patarimai apie sodą ir maistą nuotrauka, foto

© "Fotolia" nuotr.

Reklama

Ką dar galima sėti birželį? Ar ne vėlu sėti morkas?

Sėjamąsias salotas, ridikėlius, svogūnų laiškus, krapus, špinatus, pipirnes, gražgarstes galite sėti visą sezoną.

Birželį dar sėjamos petražolės, sodinamos krūminės šparaginės pupelės.

Iki birželio vidurio galite sėti gūžinius kopūstus.

Vasaros vidurys - trečiasis burokėlių sėjos etapas.

Vėlyvuosius ropinius kopūstus, juoduosius ridikus ir daikonus (japoniškus ridikus) daržininkai sėja iki liepos pradžios.

Reklama

Visą birželį dar galite sėti žaliuosius žirnelius (tik jų derlius bus mažesnis nei ankstyvųjų).

("Fotolia" nuotr.)

Patyrę daržininkai sako, kad vėlyvųjų veislių (žiemos atsargoms) morkas geriausia sėti iki jazminų žydėjimo pradžios, maždaug birželio 10 d. Nuolat vėluojantys sodininkai dar sėja ir iki birželio pabaigos, ir iki liepos vidurio... Prieš beriant į dirvą, morkų sėklas patariama užpilti karštu vandeniu ir palaikyti. Kai atvės, sėklas nusausinkite ir pasėkite.

Pavasarį darže pasisodinome šiek tiek bulvių. Kada geriausiai būtų nukasti?

Ankstyvųjų bulvių derlius subręsta maždaug per 8-10 savaičių nuo pasodinimo. Kasamos antrojoje birželio pusėje - vėliausiai liepos pabaigoje.

Reklama

Kodėl ridikėliai užaugino didelius lapus, bet mažytes "galvutes"?

Galbūt auginote šešėlyje? Ridikėliai mėgsta saulę.

Beje, ridikėlių lapai - irgi valgomi. Jaunų lapų galite dėti į sriubą, salotas, troškinius, padažą... Galite išvirti šviežių burokėlių lapų sriubą - ji gaminama taip pat, kaip ir kopūstų.

Kada reikia skinti pipirmėtes džiovinimui: iki žydėjimo ar jo metu?

Pjaukite prieš žydėjimą: nuo birželio pabaigos iki pat rugsėjo. Džiovinkite tamsoje.

Paprastai prieskoniniai augalai skinami, kai jų kvapas ir skonis stipriausias: prieš pat žydėjimo pradžią.

Reklama

Žydint pjaunami čiobreliai, jonažolės, levandos.

Birželio antroje pusėje pjaukite raudonėlius, rozmarinus, bazilikus. Rinkite jazminų, gudobelių žiedus...

Visą vasarą pjaukite peletrūnus, šalavijus, kalendras, juozažoles...

Pridygo labai daug petražolių. Kaip geriau jas išsaugoti žiemai: džiovinti ar šaldyti?

Pabandykite tris variantus. Dalį suriškite į šluoteles, pakabinkite ir džiovinkite, po to susmulkinsite. Dalį užšaldykite: sudėkite ant pjaustymo lentelės, sušaldykite, tuomet sudėkite į dėžutes ir vėl atgal į šaldiklį.

Reklama

("Fotolia" nuotr.)

Dalį petražolių pasūdykite: 500 g žalumynų - 100 g druskos; į stiklainį dėkite sluoksniais. Laikykite ne šaltesniame nei 0 laipsn. C temp. skyrelyje.

Petražolių šaknys džiovinamos susmulkintos, o kasamos pavasarį antraisiais augimo metais.

Kaip levandas vartoti kulinarijoje?

Džiovintų levandų milteliais galite pagardinti salotas, sriubą, padažą, troškinį. Tinka įvairiems daržovių, žuvų, grybų, patiekalams. Gerkite šviežių ir džiovintų levandų žiedkočių arbatą.

Kodėl karsta agurkai? Ar galima tokius marinuoti?

Reklama

Kartumo agurkams suteikia medžiaga kukurbitacinas, kurio randasi dėl nepalankių augimo sąlygų: drėgmės trūkumo, tiesioginių saulės spindulių, laistymo per šaltu (mažiau nei 20 laipsn. C) vandeniu, staigaus temperatūros kitimo, tręšimo šviežiu mėšlu etc.

Agurkai taip pat gali apkarsti dėl trumpalaikės sausros, nes tokiu atveju jų augimas sustoja 5-6 dienoms. Per tą laiką kukurbitacino kiekis padidėja.

Daug reikšmės turi ir agurkų rūšis. Pastebėta, kad tamsiai žalių agurkų rūšys apkarsta dažniau.

Karstelėjusius agurkus galite konservuoti. Termiškai apdorojus, kartumo neliks.

Ar tinka mesti į kompostą virtas daržoves?

Virtų nemeskite. Į komposto dėžę taip pat netinka mesti pieno produktus, riebalus, skerdieną, laikraščius etc.

Reklama

Ar tikrai viendienės yra valgomos?

Anot kulinarijos istorikų, viendienių pumpurai kinų virtuvėje buvo labai mėgstami: jie maistingi ir lengvai virškinami.

Maistui vartojami tik žiedpumpuriai ir jauni žiedlapiai. Gali laisvinti vidurius.

VIENDIENĖ žydi ne vieną dieną, o ištisus pusantro mėnesio. Dažnai ši gėlė pavadinama lelija, tačiau jos skiriasi. ("Fotolia" nuotr.)

Sodininkė ir gurmanė Ketė Vilkinson-Baraš (Cathy Wilkinson Barash) knygoje "Valgomos gėlės" labiausiai dėl skonio giria medetkas, oranžines lelijas, našlaites, rožes ir nasturtes.

Reklama

Žymos: patarimai

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Reklama

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Specialių apdovanojimų metų Pirklių klube šįvakar įvyko projekto „30 geriausių restoranų“ atomazga...

Pajūrio restoranai - geriausiųjų sąraše nuotrauka, foto

Artėjant vasaros atostogoms, vaikų užimtumas tampa daugelio tėvų rūpesčiu. O ir patiems...

Jaunieji klaipėdiečiai kviečiami į kartingų būrelį nuotrauka, foto

Vis labiau puošiame gėlėmis palanges, balkonus, vazonus su įvairiais augalais deriname prie...

Sodinkime ne daugiau kaip trijų spalvų augalus nuotrauka, foto

Kuliai vilioja lankytojus Sofijos festivaliu nuotrauka, foto

Renginiai, Liepos 21 – 27 dienomis Kulių miestelyje, jau trečiąjį kartą vyks unikalaus...

Penktadienio horoskopas 12-ai zodiako ženklų nuotrauka, foto

Įvairybės, **************

„Klaipėda Piano Masters 2019“ atidaryme grojo 24 pianistai nuotrauka, foto

Klaipėda, Trečiajį kartą organizuojama vasaros fortepijono akademija „Klaipėda Piano Masters“ koncertu pristatė šių...

Į Baku - aštuoni klaipėdiečiai nuotrauka, foto

Sportas, Ketvirtadienį Lietuvos rinktinės nariai, tarp kurių aštuoni klaipėdiečiai, išvyko į liepos 21-27...

Renginiai, Paskelbta prieš 16 min.

Įvairybės, Paskelbta prieš 1 val.

Sportas, Paskelbta prieš 11 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...