2019 m. liepos 21 d. 05:23 val., sekmadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Pajūrio restoranai - geriausiųjų sąraše

Pajūrio restoranai - geriausiųjų sąraše nuotrauka, foto

© DELFI.lt nuotr.

Reklama

Specialių apdovanojimų metų Pirklių klube šįvakar įvyko projekto „30 geriausių restoranų“ atomazga ir paskelbti penki geriausi Lietuvos restoranai.

Pirmoji vieta antrus metus iš eilės atiteko šefo Martyno Praškevičiaus vietinės virtuvės restoranui „Džiaugsmas“.

„Jeigu pernai įvertinimas buvo gana netikėtas, tai šiemet jaučiuosi tvirtai tame, ką darau. Jei dabar būtume pirmi, patikėčiau“, – dar iki apdovanojimų nežinodamas apie aukščiausią įvertinimą kalbėjo šefas Martynas Praškevičius.

Antroji vieta atiteko dar tik nepilnus metus veikiančiam irgi vietinę virtuvę reprezentuojančiam restoranui „Nineteen18“, kurio šefas talentingasis Matas Paulinas prieš du metus pelnė trečiąją vietą su kitu Kauno restoranu, kuris tais metais irgi veikė net nepilną pusmetį.

Šių metų tendencijos džiugina

„30 geriausių restoranų“ rezultatai šiemet byloja apie atsirandantį stabilumą ir kelių reikšmingą naujų vardų debiutą rinkoje. Netgi keturi pirmojo dešimtuko restoranai išliko tose pačiose vietose: jau minėtasis „Džiaugsmas“ (1 vieta), šefo Deivydo Praspaliausko „Amandus“ (7 vieta), šefo Egidijaus Lapinsko ir someljė Armino Darasevičiaus „Dine“ (8 vieta) ir indų kilmės Gasparo Fernandeso „Gaspar's“ (10 vieta).

Reklama

„Ne tik dėl šio ketverto, bet apskritai pastebime atsirandantį stabilumą restoranų rinkoje, o tai reiškia besiformuojančią brandą“, – džiaugėsi žurnalo „Geras Skonis“ vyr. redaktorė ir projekto Tarybos narė Rasa Ščeponienė.

„Džiaugiuosi, kad daugumos šių metų trisdešimtuko restoranų koncepciją galima būtų įvardinti vienu sakiniu ir ji būtų išskirtinė tik tam konkrečiam restoranui“, – pastebi Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Taip pat pagal šių metu rezultatus vis labiau akivaizdu, kad geriausiai sekasi tiems, kurie savo identitetą kuria nesiblaškydami: „Prie to prisideda ir restorane nuolat dirbantis šefas, dažnu atveju jis pats ir yra restorano šeimininkas“, – teigia L. Petrukaitis.

Ir toliau siekiant aukščiausių įvertinimų restoranams svarbus tvarumo principų laikymasis, vietinių ir sezoninių produktų naudojimas. Pastebima, kad restoranui išlikti aktualiam nesilaikant šių principų darosi vis sunkiau. Taip pat akivaizdu, kad Lietuvos restoranai kaip niekad stipriai imasi „new nordic“ ir „baltic cuisine“ identiteto paieškų ir formavimo.

2019 m. reitinge nebeliko 6 restoranų

Nors pokyčiai tope vyksta ir šiemet, tačiau jie yra mažesni nei tris praėjusius šio projekto metus. Iš pernai metų sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Tačiau atsirado lygiai tiek pat naujų vardų.

Reklama

Iš jų – 4 visiškai nauji: Vilniuje duris atvėrę „Nineteen18“ ir „14Horses“, Palangoje – „Vila Komoda“ ir Šiauliuose – „Avenue Brasserie“. Taip pat 2 restoranai sugrįžo į topą: Kauno „Dia“ ir Vilniaus „Stebuklai“.

Specialių prizų laimėtojai

Be renkamo geriausiųjų trisdešimtuko šiemet Gero maisto akademija nusprendė sukurti kelias ypatingas nominacijas, kurios plačiau įvertintų maisto kultūros kūrėjus Lietuvoje.

Taigi apdovanojimų metu pirmą kartą buvo įteiktas įvertinimas už nuopelnus Lietuvos gastronomijai. Jis atiteko Romualdui Zakarevičiui. Ši įkvepianti asmenybė jau daugiau nei 30 metų vadovauja seniausiai, nuo 1987 m., Lietuvoje veikiančiam privačiam restoranui „Stikliai“.

Antrasis apdovanojimas atiteko maitinimo įstaigai, kuri nepatenka į restorano apibrėžimą, tačiau per pastaruosius metus stipriai prisidėjo prie Lietuvos gastonomijos įvairovės. Šį įvertinimas buvo skirtas „Gourmet Panorama“. Tai yra pirmoji ir kol kas vienintelė Baltijos šalyse gurmaniško maisto erdvė, esanti prekybos centre.

Galiausiai šiemet buvo išpildyta ir ilgai laukta „žmonių pasirinkimo“ nominacija. Daugiausia skaitytojų palaikymo internetinio balsavimo metu atiteko Palangos restoranui „4“.

Reklama

Kaip renkami geriausi šalies restoranai?

Projekto Taryba iš visų Lietuvos restoranų atrenka 60 restoranų kandidatų ir šį sąrašą atiduoda 100 Lietuvos maisto ekspertų – Gero maisto akademijos nariams. Tai –skirtingų asociacijų atstovai, taip pat restoranų atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanų gildijos atstovai, someljė, maisto blogeriai, žurnalistai. Jie turi pateikti anketą su savo geriausių restoranų TOP10.

Maisto vertinimas turi 70 proc. įtakos galutiniam restorano balui. Gėrimų meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybės vertinimai – po 10%. „30-ies geriausių“ sąrašas sudaromas skaičiuojant kiekvieno restorano vertinimo vidurkį, o ne gautą absoliutų balsų kiekį.

Indų ir interjero detalių prekės ženklo „iittala“ partnerystės dėka „30 geriausių restoranų“ tapo tęstiniu projektu ir gidu ne tik vietiniams, bet ir į Lietuvą atvykstantiems užsieniečiams. Pagrindinis jo tikslas, kad žmonės lengvai rastų atsakymą į klausimą „kur skaniai pavalgyti“ ir galėtų lengviau rekomenduoti restoranus vieni kitiems.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

„30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2019 m. pilnas sąrašas:

Reklama

1. Džiaugsmas (Vilnius),

2. Nineteen18 (Vilnius),

3. Monai (Klaipėda),

4. Sweet Root (Vilnius),

5. Vila Komoda (Palanga),

6. Šturmų švyturys (Ventės ragas ir Vilnius),

Reklama

7. Amandus (Vilnius),

8. Dine (Vilnius),

9. Ertlio namas (Vilnius),

10. Gaspar’s (Vilnius),

11. Somm (Vilnius),

12. Dia (Kaunas),

Reklama

13. St. Germain (Vilnius),

14. Stikliai (Vilnius),

15. Momo Grill (Klaipėda ir Kaunas),

16. Nüman (Kaunas),

17. Monte Pacis (Kaunas),

18. MEAT (Vilnius ir Nida),

19. Da Antonio (Vilnius),

20. Apvalaus stalo klubas (Trakai),

21. Sofa de Pancho (Vilnius ir Nida),

22. Stebuklai (Vilnius),

23. Selfish (Vilnius),

24. Böff (Vilnius),

25. 14Horses (Vilnius),

26. Telegrafas (Vilnius),

27. La Esperanza (Trakai),

28. Avenue Brasserie (Šiauliai),

29. Restaurant Palanga (Palanga),

30. uoksas (Kaunas).

Reklama

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Reklama

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Šeštadienį - šventė paplūdimio futbolo mėgėjams

Savaitgalio renginiai Klaipėdoje ir Vakarų Lietuvoje nuotrauka, foto

Specialių apdovanojimų metų Pirklių klube šįvakar įvyko projekto „30 geriausių restoranų“ atomazga...

Pajūrio restoranai - geriausiųjų sąraše nuotrauka, foto

Artėjant vasaros atostogoms, vaikų užimtumas tampa daugelio tėvų rūpesčiu. O ir patiems...

Jaunieji klaipėdiečiai kviečiami į kartingų būrelį nuotrauka, foto

1006 km lenktynes laimėjo klaidų nedariusi komanda nuotrauka, foto

Sportas, Jubiliejinėse „Aurum 1006 km lenktynėse“ triumfavusi „Circle K milesPLUS Racing Team“ komanda...

Merginų rankinio rinktinė kausis dėl trečios vietos nuotrauka, foto

Sportas, Lietuvos merginų iki 19 metų rankinio rinktinei nepavyko žengti į Europos čempionato...

Vienas paspaudimas gali nužudyti žmogų nuotrauka, foto

Žmonės, "Galiu bet ką subjauroti vienu piršto krustelėjimu!" - kalbėdamas su draugu giriasi...

Į Klaipėdą atplaukė dujovežis su „Total“ dujomis nuotrauka, foto

SGD, Ankstų šeštadienio rytą į Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą atplaukė didelis dujovežis...

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...