Nustebsite sužinoję, kiek sutaupytumėte, jei įsigytumėte kavos aparatą

Nustebsite sužinoję, kiek sutaupytumėte, jei įsigytumėte kavos aparatą

Spartus kavos aparatų paklausos augimas Lietuvoje rodo didėjantį šalies pragyvenimo lygį, tačiau vos prieš dešimtmetį susiformavusi vakarietiška lietuvių kavos gėrimo kultūra atveria ir naujų iššūkių. UAB "Naujas uostas" direktorius Tadas Streikus pastebi, kad vos 20-30% kavos aparatų naudotojų tinkamai prižiūri šiuos prietaisus, be to, nežino, kokia kava tinkamiausia kavos aparatams.

Kavos aparatų prekybą ir remontą vykdančių dirbtuvių vadovas atskleidė, kiek galima sutaupyti juos įsigijus, kokie dažniausi šių prietaisų gedimai, kaip kavos aparatus tinkamai prižiūrėti ir kaip išvengti kartais ir didelių remonto išlaidų.

Kokių prekės ženklų kavos aparatai yra populiariausi mūsų šalyje? Kaip žmonės juos išsirenka?

Pastaraisiais metais ryškėja 4 pagrindiniai prekės ženklai. Šie gamintojai orientuojasi į buitinių ir biurų klasės vartotojus. Žmonės dažniausiai renkasi "Jura", "Saeco Philips", "Delonghi" kavos aparatus. Pastebimas ir "Nivona" aparatų pardavimo augimas.

Dauguma gamintojų vykdo aktyvią rinkodarą, kuri ne visada vartotojui padeda įvertinti savo poreikius ir teisingai pasirinkti. Nepaisant to prekyba auga netgi be jokio konsultavimo, žmonės išsirenka kavos aparatą tarytum telefono pakrovėją.

Kavos aparato kaip priemonės paskirtis iš principo - skatinti nuoširdų bendravimą, dalijimąsi geromis emocijomis. Taigi, šio daikto išsirinkimą galutinai nulemia ir draugų rekomendacijos.

Man žinoma, kad ne visos kavos yra tinkamos ruošti kavos aparatuose.

Taip, jūs teisus. Žmonės, neturėdami informacijos, gali pakenkti kavos aparatams, dėl ko yra patiriamos visiškai bereikalingos išlaidos, nes prietaisus tenka remontuoti.

Yra du kriterijai, kurių nereikėtų pamiršti renkantis tinkamą kavą. Nekalbu apie skonį ar emociją mėgaujantis kavos gėrimu. Geriausias efektas ir jokių negerų pasekmių kavos aparatui - naudojant kavos pupeles, kurios yra vidutiniškai skrudintos (3 ar 4 lygmens, iki eterinių aliejų išsiskyrimo). Taip pat, kaip rodo praktika, automatiniu kavos aparatu gerą ir stabilų rezultatą puodelyje galima išgauti naudojant espreso kavos mišinius.

Vienos rūšies kava paprastai būna jautresnė skirtingiems malimo ar temperatūros parametrams, kurių žmonės nežino. Tik pavieniais atvejais vartotojai išnaudoja kavos aparatų galimybes.

Tad jei žmogus nori ilgą laiką (net iki 15 000 puodelių) mėgautis geros kokybės kava ir nepatirti papildomų išlaidų, vertėtų rinktis vidutiniškai paskrudintą espreso mišinį.

Dėl kokių kitų priežasčių dažniausiai sugenda kavos aparatai?

Ko gero, dėl informacijos trūkumo žmonės ne visai tinkamai prižiūri arba neprižiūri šių prietaisų. Dėl to geriantiems kavą kyla grėsmė užsikrėsti net bakterinėmis ligomis.

Žinome visi ne vieną atvejį Lietuvoje, kuomet dėl higienos trūkumo bendrose vandentiekio sistemose atsukus vandens čiaupą iš jo ima bėgti visokie gyviai. Panašiai ir su kavos aparatais. Jei jie nėra dezinfekuojami, nevykdoma tinkama higiena, būna, kad kavos aparatuose įsikuria įvairūs gyventojai (juokiasi, - aut. past.). Su tuo susidūrėme ne kartą. Tiesiogiai susidūrę su vorais, tarakonais ar kirmėlėmis žmonės tą pačią sekundę keičia požiūrį ir higienai skiria daugiau dėmesio.

Kokia Lietuvoje kavos aparatų paklausa?

Atsižvelgiant į tai, kas metų pabaigoje vyksta prekybos centruose, kai žmonės graibsto kavos aparatus, sakyčiau, kad augimas pastebimas spartus.

Gamintojai orientuojasi į vidutinį vartotoją ir nuleidžia kainą - net nuo 1 tūkst. eurų iki vos 300 eurų. Tai tikrai nulemia faktą, kad kavos aparatai tampa įprastu namų ūkio atributu.

Anksčiau to nebuvo, tiesa?

Per dešimtmetį kavos gėrimo kultūra Lietuvoje buvo itin paveikta. Vieni pirmųjų, kurie ją įdiegė šalyje, buvo kavinių tinklai, pavyzdžiui - "Caffeine". Be to, kava atsirado degalinėse. Tai itin padarė įtaką kavos reiškiniui Lietuvoje. Kavinių ir degalinių tinklai kavą padarė prieinamą kiekvienam. Savo ruoštu ėmė populiarėti ir kavos aparatai, kuomet skaičiuojantys žmonės suprato, kad ruošiant kavą pačiam uždirbama net iki 1 euro nuo kiekvieno puodelio!

Įsigijus kavos aparatą, galima nė neišeiti iš namų, jei norima pasimėgauti skania kava. Tačiau jei kalbame apie kainą, ar tai atsiperka?

Jei lyginsime Lietuvos ir užsienio kavines, pavyzdžiui "Starbucks", kur kavos puodelio be 3,0 eurų nenupirksi, mes turime labai prieinamas kainas kavinėse.

Vidutiniškai kavos aparatas be techninio aptarnavimo pagamina 5-7 tūkst. kavos puodelių. Tai yra būtent toks numatytas kiekis, kurį aparatas turi paruošti be investicijų į remontą. Jei kavos puodelis kainuoja 1 eurą, tai jau suskaičiuojame, kad tų 5 tūkst. eurų mes neišleidome kavinėse. Žinoma, atsižvelgiame į tai, kad maždaug 25-30 proc. šios sutaupytos sumos išleidžiame produktams - pupelėms, vandeniui, pienui, cukrui. Taigi, 5 tūkst. kavos puodelių išleidžiame apie 1,6 tūkst. eurų, tačiau sutaupome likusius 3,3 tūkst. eurų. Jei tai žmogui nereikšminga pinigų suma, juokaudami prašome juos palikti mums ant stalo. Žmogus, neišleidęs 1 ar 1,5 euro kavinėje ar degalinėje, nuo kiekvieno puodelio sutaupo 0,5 ar 1 eurą.

Reklama: kavos aparatų priežiūros priemonės

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder