Moliūgas – ne tik Helovino puošmena, bet ir grožio šaltinis

Moliūgas – ne tik Helovino puošmena, bet ir grožio šaltinis

Iš Jungtinių Amerikos Valstijų kilusi Helovino šventė paplito po visą pasaulį. Jeigu ir jūs ją švenčiate, greičiausiai namuose jau ritinėjasi moliūgas, kuris netrukus taps šventine namų puošmena. Tik neskubėkite išmesti iš moliūgo vidaus išskaptuotų sėklų – jos tikras vitaminų ir mineralų šaltinis. BENU Sveikos odos instituto ekspertė Ramunė Uosienė sako, kad, be daugybės kitų gerųjų savybių, moliūgų sėklos – puikus grožio šaltinis. Jose gausu tokių odai svarbių mikroelementų kaip cinkas ir vitaminas E.

Moliūgų sėklos kartais nepelnytai nuvertinamos kaip ne itin sveikas užkandis, tad nedaugelis nori užsiimti ir išskaptuotas moliūgų sėklas valyti bei džiovinti. Ir be reikalo! Sveikos odos instituto ekspertė sako, kad jų nauda visapusė, mat tiek cinkas, tiek ir vitaminas E labai svarbūs organizmo imunitetui, apsaugai nuo laisvųjų radikalų. Sėklose esančios kitos naudingosios medžiagos padeda palaikyti sveika širdį, padeda saugotis nuo uždegimų, sureguliuoti svorį.

„Moliūgų sėklos sukaupusios labai daug naudingų savybių. Tik reikėtų žinoti, kad sveikiau yra rinktis nelukštentas sėklas, tad puikiai tinka tos, kurias galbūt jau ketinote išmesti išskaptavę moliūgą. Išdžiovintos ir lengvai pakepintos moliūgų sėklos lengvai išsilukštena, nuo lukšto geriau atsiskiria plona sėklą dengianti luobelė. Ji labai svarbi, nes turi savyje sukaupusi daug cinko“, - pasakoja R. Uosienė.

Cinkas – ne tik imunitetui, bet ir jaunystei išsaugoti

Moliūgų sėklos vertinamos kaip svarbus cinko šaltinis. Žinome, kad cinkas kartu su vitaminu C yra puikus organizmo atsparumo infekcijos šaltinis. Tačiau cinkas ne mažiau reikšmingas, jeigu norime turėti stiprius ir sveikus plaukus, nagus bei ilgiau išlaikyti odos jaunystę.

Cinkas yra atsakingas už baltymų sintezę, o baltymai yra pagrindinė mūsų plaukų ir nagų sudėtinių dalių. Kolagenas, kuris palaiko odos elastingumą ir stangrumą, taip pat yra baltymas, todėl cinkas padeda ilgiau jį išlaikyti. Su amžiumi kolageno organizmas gamina vis mažiau, oda praranda stangrumą, atsiranda pirmosios raukšlės.

„Kuo organizme efektyviau gaminami baltymai, tuo tvirtesnius ir sveikesnius turime nagus, plaukus ir odą. Cinkas padeda užtikrinti efektyvią baltymų gamybą. Be to, stingant organizme cinko, spartėja odos senėjimo procesai, nes cinkas skatina ląstelių dauginimąsi ir augimą. Nepamirškime, kad oda labai greitai atspindi ir bendrą organizmo būklę, o cinkas dalyvauja beveik visuose organizmo funkcijose. Tad dėl cinko stygiaus sutrikus organizmo veiklai, švytėjimą ir sveiką išvaizdą praras ir oda“, - cinko naudą vardija BENU Sveikos odos instituto ekspertė.

R. Uosienė prideda, kad senokai pastebėtos cinko antibakterinės savybės, be to, pakankamas cinko kiekis padeda sumažinti aknę. Būtent todėl cinko galima rasti daugelyje kovai su jaunatviniais spuogais skirtos dermatologinės kosmetikos priemonių.

Viena sėkla – daug vitamino E formų

Moliūgų sėklos naudingos ir vitamino E formų gausa, jų priskaičiuojama net penkios. Vitaminas E įeina į daugelį tiek maisto papildų, tiek dermalotoginės kosmetikos priemonių sudėtyje dėl savo galingų antioksidacinių savybių.

„Laisvieji radikalai kasdien atakuoja mūsų ląsteles ir bando prie jų prisijungti, taip pažeisdami jų baltymų, lipidų ir DNR struktūrą. Laisvieji radikalai neigiamai veikia visą mūsų organizmą, gali didinti sergamumą širdies, kraujagyslių, onkologinėmis ligomis. Kartu jie daro žalą ir mūsų odai, kuri dėl nuolatinės oksidacinės pažaidos pradeda vysti, pilkėti, sausėti, gali padidėti pigmentacija. Iš dalies organizmas pats apsisaugo nuo laisvųjų radikalų neigiamo poveikio, tačiau su amžiumi jam vis labiau reikia padėti. Vitaminas E yra stiprus antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Antioksiantais taip pat laikomi vitaminai A, C, B2, mineralai cinkas, selenas ir kiti”, - apie antioksidantų naudą kalba R. Uosienė.

Moliūgų sėklas specialistai pataria vartoti nedideliais kiekais, tačiau dažnai. Pvz., cinko paros norma sveikam suaugusiam žmogui yra apie 12 mg, o 85 g nelukštentų moliūgų sėklų turi apie 10 mg cinko (lukštentose sėklose jo mažiau, nes dažnai būna atsiskyrusi viršutine cinko turtinga luobelė). Tad, išskaptavę moliūgą, neišmeskite jo sėklų. Sudžiovinę ir pakepinę, turėsite sveikatai naudingo užkandžio kelioms dienoms. Sėklas galite naudoti salotoms, kepiniams, kitiems patiekalams gardinti, galite jų skanauti ir vienų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder