2020 m. liepos 10 d. 12:24 val., penktadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Keturios idėjos šeimos vakarienei iki 10 eurų

2020-06-05, 14:42

Iki pranešimas spaudai

Keturios idėjos šeimos vakarienei iki 10 eurų nuotrauka, foto

Reklama

Norint paruošti skanią, maistingą ir nenuobodžią vakarienę keturių asmenų šeimai, visai nebūtina išleisti daug pinigų. Tam reikia tik šiek tiek fantazijos. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė siūlo išbandyti keturis patiekalus, kuriuos valgant atrodys, kad vakarieniaujate vis kitos šalies restorane, o jiems pagaminti neprireiks nei 10 eurų.

Ispaniška bulvių tortilija

Pasak V. Juodkazienės, ko gero, lietuviai vieni tų, kurie žino daugiausiai receptų iš bulvių, bet net ir mus gali nustebinti kitų šalių patiekalai su šia daržove. Vietas tokių – ispaniška bulvių tortilija. Jai pagaminti reikia vos kelių produktų – bulvių, svogūno, kiaušinių ir aliejaus kepimui. Maisto ekspertė sako, kad tai puiki sočios, įdomios ir nebrangios vakarienės idėja, kuria gardžiuosis visi šeimos nariai.

Jums reikės (4 asm.):

  • 6 bulvių
  • 6 kiaušinių
  • 1 didelio svogūno
  • Druskos
  • Aliejaus kepimui

Paruošimas:

Bulves nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sumaišykite su žiupsneliu druskos. Svogūną supjaustykite ir kartu su bulvėmis sudėkite į keptuvę. Į ją įpilkite tiek aliejaus, kad beveik apsemtų bulves ir kepkite jas 20 minučių ant vidutinės ugnies. Atskirame inde išplakite kiaušinius, sumaišykite su žiupsneliu druskos. Tuomet bulves išgriebkite iš aliejaus ir sudėkite į kiaušinių masę. Į švarią keptuvę įpilkite maždaug 0,5 cm aliejaus ir sudėkite bulvių ir kiaušinių masę. Kepkite 5–7 minutes ant vidutinės ugnies tol, kol tortilija sutvirtės. Ją apverskite prie keptuvės priglaudę lėkštę. Nuo lėkštės apverstą tortiliją atsargiai įstumkite į keptuvę ir dar kepkite 5 minutes. Iškeptą tortiliją vėl apverskite, tik šįkart jau palikite lėkštėje. Palaukite kol šiek tiek atvės ir patiekite.

Makaronai su lęšiu „Bolognese“ padažu

Maisto ekspertė siūlo atkreipti dėmesį ir į lęšius. Pasak jos, tai yra sočios ir skaidulomis bei baltymais turtingos kruopos. Dėl šių savybių lęšiai yra viena dažniausiai vegetarų naudojamų alternatyvų mėsai.

„Iš lęšių gaminami įvairūs patiekalai, todėl juos į vakarienės meniu galite įtraukti lygiai taip pat, kaip ir mėsą. Pradėti siūlau nuo itališko „Bolognese“ padažo. Jo gamyboje tradiciškai naudojamą mėsą pakeiskite lęšiais ir šiuo padažu pagardinkite makaronus arba valgykite su ryžiais. Galbūt netgi nei vienas šeimos narys nepastebės, kad padažas pagamintas naudojant ne maltą mėsą, o lęšius“, – sako V. Juodkazienė.

Jums reikės (4 asm.):

  • 300 g makaronų
  • 1 svogūno
  • Raudonos paprikos
  • 1 didelės morkos
  • 3 saujų vyšninių pomidoriukų
  • 2 stiklinių virtų rudųjų arba žaliųjų lęšių
  • 1 stiklinės pomidorų tyrės
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • Raudonosios paprikos, raudonėlio prieskonių
  • Druskos
  • Aliejaus kepimui

Paruošimas:

Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite susmulkintą svogūną, kol jis suminkštės, tuomet sudėkite smulkintą česnaką, papriką, sutarkuotą morką ir viską troškinkite apie 5 minutes. Tuomet į keptuvę sudėkite stambiai pjaustytus pomidorus ir lęšius, suberkite prieskonius bei viską išmaišykite. Kai daržovės pakankamai suminkštės, supilkite pomidorų tyrę. Uždenkite dangčiu ir troškinkite viską ant silpnos ugnies dar apie 10 minučių. Padažą užpilkite ant išvirtų makaronų ir pagardinkite tarkuotu sūriu bei žalumynais. 

Reklama

Meksikietiška žalioji čili sriub

„Iki“ maisto ekspertė tikina, kad pigesni patiekalai nebūtinai turi būti gaminami tik iš daržovių. V. Juodkazienė sako, kad galima pagaminti pigiau kainuojantį, bet tuo pačiu ir egzotišką patiekalą su mėsa. Pavyzdžiui, vištienos šlaunelių filė yra universalus, lengvai ir greitai pagaminamas produktas. Maisto ekspertė siūlo išbandyti paprastą, bet nenuobodų žaliosios čili sriubos receptą su vištienos šlaunelių mėsa.

Jums reikės (4 asm.):

  • 6–8 gabalėlių vištienos šlaunelių mėsos
  • 500 g konservuotų pomidorų
  • 300 g konservuotų pupelių
  • 200 g špinatų
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • Kumino, aitriosios paprikos miltelių, saldžiosios paprikos miltelių
  • Smulkintos kalendros
  • Aliejaus kepimui

Paruošimas:

Atskirai susmulkinkite svogūną, česnaką ir vištieną. Puode įkaitinkite aliejų, apkepkite svogūną, sudėkite česnaką ir kitus prieskonius, vištieną ir kepkite viską 2 minutes. Įdėkite pomidorus, pupeles ir troškinkite apie 5 minutes. Tuomet įpilkite vandens, sumažinkite ugnį ir troškinkite viską dar apie 15 minučių. Troškinimo pabaigoje sudėkite špinatus. Patiekite papuošę kalendra.

Amerikietiški lašišos kepsneliai

Reklama

V. Juodkazienė taip pat pataria atidžiau įvertinti konservuotų prekių lentynas – iš čia esančių produktų galima pagaminti ne vieną ekonomišką ir gardų patiekalą.

„Išbandykite konservuotą lašišą – iš jos galima ne tik virti sočią sriubą, skaninti salotas, bet ir paruošti gardžius lašišos kepsnelius. Tokius paplotėlius mėgstantys amerikiečiai tradiciškai juos patiekia su bulvių koše ir žirneliais“, – sako maisto ekspertė.

Jums reikės (4 asm.):

  • 500 g konservuotos lašišos
  • 1 svogūno
  • 4 v. š. džiūvėsėlių kepsnelių masei ir paplotėliams apvolioti
  • 2 kiaušinių
  • 4–6 v. š. lašišos konservavimo skysčio
  • 1 a. š. garstyčių
  • Smulkintų petražolių
  • Druskos, pipirų
  • Aliejaus kepimui

Paruošimas:

Svogūną supjaustykite ir pakepinkite kol suminkštės. Tuomet į didelį dubenį su lašišos gabaliukais sudėkite svogūnus, suberkite džiūvėsėlius, įmuškite kiaušinius ir įpilkite skysčio nuo lašišos. Viską lengvai pasūdykite ir pagardinkite pipirais bei garstyčiomis, įberkite smulkintų petražolių. Gerai išmaišykite ir palikite apie 20 minučių, kad išbrinktų džiūvėsėliai. Iš gautos masės suformuokite vienodo dydžio kepsnelius, juos dar kartą apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje ant nedidelės ugnies. Patiekite dar šiltus.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Šie neįprasti mokslo metai pareikalavo daugelio mokyklinio amžiaus vaikus auginančių...

4 patarimai, kaip paskatinti vaiką išmokti skaityti nuotrauka, foto

Visi turime teisę į mėgstamą darbą, kuriame ne tik eitume pareigas,...

Perdegimas darbe: kada tai nuovargis, o kada – ženklas keisti darbą? nuotrauka, foto

Norintiems Jonines praleisti Palangoje – vertėtų paskubėti. Remiantis internetinės svetainės svetainės ...

Norintiems Jonines švęsti pajūryje – metas paskubėti: kelios gudrybės, kaip nakvynę gauti pigiau nuotrauka, foto

„Žmonių dėmesys augintinių dresavimui kasmet vis labiau auga. Dažniausiai jie kreipiasi...

Mokome augintinį dresūros komandų: kokių klaidų vengti ir kaip teisingai skatinti nuotrauka, foto

Grupė "Studija" vos nepakeitė pavadinimo nuotrauka, foto

Muzika, "Mes atsinaujinę ir nuotaikos puikios", - socialinėje erdvėje intriguoja legendinės grupės "Studija"...

Lietuviškų uogų bumas ne tik turguje, bet ir sodininkų krepšiuose nuotrauka, foto

Vasara, Įsibėgėjus lietuviškų braškių sezonui, pirkėjus maloniai stebina vos per keletą savaičių sumažėjusios...

Ką savaitgalį veikti Klaipėdoje ir aplink? nuotrauka, foto

Renginiai, 7 val. meditacijos ir tantros namai - "Mahamudra" (Žvejų g. 12, 3...

Planuoja valyti Smeltalės upelį nuotrauka, foto

Klaipėda, Klaipėdos miesto savivaldybė planuoja valyti Smeltalės upelį. Jo vaga užžėlusi augalais, dalis...

Muzika, Paskelbta prieš 23 min.

Renginiai, Paskelbta prieš 1 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 1 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...