Kaip susikurti slaptažodį, kuriam atspėti prireiks beveik 900 tūkstančių metų?

Kaip susikurti slaptažodį, kuriam atspėti prireiks beveik 900 tūkstančių metų?

Slaptažodžiais apsaugojama prieiga prie kompiuterių, informacinių sistemų, elektroninio pašto ir socialinių paskyrų. Jeigu naudojamas kriptografine prasme silpnas slaptažodis, o tai, deja, gana dažnas reiškinys, ar slaptažodis yra prarandamas, piktavaliai gali įgyti prieigą prie paskyrų ar įrenginiuose esančių svarbių duomenų, juos gali pasisavinti ar sugadinti. 

„Todėl naudokite skirtingus unikalius slaptažodžius, skirtinguose interneto resursuose, juos saugokite bei periodiškai keiskite. Tai būtina dėl Jūsų pačių ir Jūsų informacijos saugumo“, – pataria  Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) prie Krašto apsaugos ministerijos direktorius Rytis Rainys, minint tarptautinę Saugesnio interneto savaitę.

NKSC kibernetinio saugumo specialistai išskiria penkias slaptažodžių saugumo taisykles, kurių turėtų laikytis visi.  Visų pirma, tai slaptažodžio stiprumas.  Bet jei  jis bus ilgas,   skirtingų simbolių skaičių slaptažodį  bus nelengva prisiminti. Todėl antra taisyklė – jį užsirašyti ir saugoti, o trečioji – niekam nesakyti ir nesidalinti slaptažodžiais.

Taip pat labai svarbu kiekvienam įrenginiui, programai ar svetainei naudoti skirtingus slaptažodžius – tai ketvirtoji taisyklė. Paskutinė, penktoji taisyklė, kurios dažnai nelabai paisoma, kaip pastebi kibernetinio saugumo specialistai, – tai pilnas slaptažodžių pakeitimas, o ne tik vieno ar kito simbolio, skaičiaus ar raidės pakeitimas.

NKSC pataria norintiems susikurti stiprų slaptažodį tiesiog pasirinkti tris atsitiktinius žodžius, išdėstyti juos norima tvarka ir įterpti didžiųjų raidžių. Pvz.: PienasFutbolasPirmadienis“ arba „pienaSfutbolaSpirmadieniS“. Tam, kad atspėtų tokį slaptažodį, kompiuteris užtruks 898 tūkstančius metų.

Kibernetinio saugumo specialistai pataria, jog galima turėti ir slaptažodžių tvarkyklę. Tai patogus slaptažodžių valdymo įrankis, kai visi slaptažodžiai vienoje vietoje saugomi šifruotu formatu.

Siekdamas paskatinti žmones internete saugiau elgtis,  visą   Saugesnio interneto savaitę, vasario 8-14 d.,  NKSC savo socialiniuose tinkluose dalysis ne tik šiais patarimais, bet ir atsakys į klausimus: Kas yra socialinė inžinerija ir kodėl ji yra grėsmė? Kas yra atsarginė kopija ir kodėl ji svarbi? Kas yra privatumas ir kuo jis svarbus?

Taip pat vasario 9 d. Nacionalinis kibernetinio saugumo  centras  kviečia  visus interneto vartotojus ir besidominčius skaitmeninėmis technologijomis pasitikrinti  žinias apie kibernetinį saugumą, dalyvaujant konkurse „Kartu už saugesnį internetą“.  Konkursas bus paskelbtas  NKSC   Facebook paskyroje.  

Prie Saugesnės interneto savaitės prisijungęs Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas  kviečia vasario 12 d. 14.30 val. dalyvauti diskusijoje „Atsparumas dezinformacijai: istorinės praeities vertinimų kolizijos“. Nuotolinėje diskusijoje bus aptarti ir konkretūs dezinformacijos bei manipuliavimo viešąja nuomone pavyzdžiai, keičiamasi nuomonėmis. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder