Kaip sumaniai nudžiuginti savo artimuosius?

Kaip sumaniai nudžiuginti savo artimuosius?

Dovanų per Kalėdas turi gauti visi. Kaip jas nupirkti, visiškai neištuštinant piniginės ir nepertempus nervų sistemos?

Taigi keletas paprastų taisyklių:

1. Susiskaičiuojame, kam turime ir norime įteikti dovaną. Pasiimkite popieriaus lapą, kairėje surašykite vardus tų, ką reikia apdovanoti, dešinėje - apytikrius dovanų variantus ir apytikslę kainą. Pirma, tai jūsų namiškiai ir artimiausi giminaičiai. Antra, draugai. Trečia, žmonės, kuriuos tiesiog dera prisiminti ir neįteikti jiems dovanėlės būtų tiesiog negražu. Šiame sąraše gali atsidurti gydytojai, mieli bendradarbiai (ir viršininkai), vaikų mokytojai (auklėtojos, auklės). Į ketvirtąjį sąrašą, atskirą, įtrauksime vaikus, kuriems rengiamės suteikti džiaugsmo. Ir galop penktasis - atsarginis, iš esmės net ne konkrečių žmonių sąrašas, o neutralių dovanų ir suvenyrų rinkinys „dėl visa ko“, kad netektų skėsčioti tuščiomis rankomis, jei staiga kaimynai, su kuriais tik sveikindavotės susitikę ant laiptų, staiga paskambintų į jūsų duris su skaniausiu pyragu. Su artimaisiais viskas daugmaž aišku, mes žinome jų skonį ir norus. Ideali dovana - tai tikrai reikalingas arba trokštamas daiktas. Jei nieko negalite sugalvoti, vadovaukitės praktiškumu ir tam tikra prabanga. Pavyzdžiui, skėtis. Atsarginis skėtis pravers kiekvienam. Dabar jų gaminama įvairiausių modelių, o kainos svyruoja nuo kelių iki keliasdešimt litų, taigi visada galima pasirinkti variantą pagal išgales. O ir žiemos dabar tokios, kad turėti skėtį nepakenks. Originali kepimo forma, puošnios pirštinės, įdomus pirkinių krepšys, kokybiškas muilas (gali būti rankų darbo), dušo želė, kava, arbata - visa tai praktiškos ir visiems tinkamos dovanos. Jų, kaip jau sakyta, reikia nusipirkti su atsarga, kad būtumėte pasiruošę netikėtiems svečiams arba nenumatytoms aplinkybėms. Ne bėda, jei kas nors iš atsargų taip ir liks nepadovanota. Galų gale, nusiprausti su geru muilu, o paskui atsigerti skanios arbatos su šokoladu galite ir patys...

Galima koreguoti apdovanojamųjų sąrašus, išbraukiant tuos, kuriems dovanų teikti nebūtina, o antra, galima taisyti ir pačių dovanų sąrašą, parenkant, tarkime, pigesnį variantą.

2. Nustatome apytikrę sumą, kurią skirsime dovanoms. Būtent apytikrę. Ir nereikia jaudintis, jei truputį peržengsime ribas, juk kalbama apie šventinius siurprizus ir stebuklus, o šiuo atveju labai sunku rodyti geležinę valią ir visiškai save kontroliuoti.

3. Pajuntame malonumą pirkdami dovanas. O kad būtent taip ir būtų, iškart nusistatome dar vieną taisyklę:

4. Baigiame pirkti dovanas likus 1-2 savaitėms iki švenčių. Neskubėdami, apsvarstydami galėsime pajusti visą šventinio apsipirkimo malonumą, o ir nupirkti viską, ko reikia, pigiau, juk likus savaitei iki Kalėdų parduotuvėse prasideda prieššventinis ažiotažas. Jūsų išsirinktųjų prekių gali elementariai nelikti, ir dar prisieis stumdytis eilėse. O populiariausių prekių kainos gali ir šoktelėti. Žinoma, dovanas galima pradėti pirkti ir dar anksčiau, bet jau vėliau - tikrai neverta.

5. Taupome laiką. Kaip žinoma, laikas - taip pat pinigai. Paskirkite dieną, kurią vyksite apsipirkti. Geriausia, jei viską pavyks nupirkti vienoje vietoje, pavyzdžiui, kokiame nors prekybos centre. Atkreipkite dėmesį į nuolaidas, akcijas ir išpardavimus, kurių gruodį tradiciškai būna daug. Naudokitės parduotuvių nuolaidų kortelėmis, jei tokių turite. Apsipirkinėkite internetu, taip sutaupysite ir laiko, ir pinigų, juk prekės interneto parduotuvėse dažnai būna pigesnės. Tiesa, užsisakinėdami turėkite omeny, kad prieš šventes užsakymų gerokai padaugėja ir dėl to gali atsirasti įvairių kliūčių, pavyzdžiui, sandėly neliks reikiamos prekės arba ji nebus laiku pristatyta. O tai reiškia papildomas problemas ir sugadintą nuotaiką. Todėl pradėti apsipirkinėti internetu patartina kuo anksčiau. Ir geriau pagal galimybes nesinaudoti kurjerio ar pašto paslaugomis, o atsiimti prekę patiems. Neignoruokite įvairių kalėdinių mugių: prekių asortimentas ten būna didelis, o kainos mažesnės negu kitose vietose. Vienintelis dalykas, į ką reikia atkreipti dėmesį - kokybė. Tokiose mugėse šalia kokybiškų prekių gali būti prastų ar net brokuotų, sugedusių, kurias pardavėjai tikisi iškišti. Pavyzdžiui, gana dažnai prieššventiniame šurmulyje prekiautojai įbruka pirkėjams nešviežių saldainių. Neužkibkite ant šio kabliuko, juk pirmiausia jums bus nesmagu, jei gavęs jūsų dovaną adresatas aptiks, kad produktas netinkamas.

6. Dovanos kaina turi atitikti jūsų biudžetą. Tiesa, šios taisyklės galima nesilaikyti, kai kalbama apie artimiausius ir mylimiausius žmones. Jūsų vaikas svajoja apie dviratį, ir nutarėte jam išleisti visą premiją arba apdairiai atidėdavote šiek tiek visus metus. Mama svajoja nuskristi į Barseloną, o mylimas šuo miega ir sapnuoja nuostabų dubenėlį iš kaimyninės parduotuvės. Na, čia jau spręsti jums, ar sveikas protas užleis vietą jaudinamam svajonės išpildymui. Bet kitais atvejais stenkitės pernelyg plačiai neužsimoti, kad nepastatytumėte žmonių į nepatogią padėtį, kai įteikę jums šokolado patys gaus mikrobangę.

7. Nedovanokite visokių niekų. Tai yra, nėra nieko bloga per metų šventes dovanoti visokių smagių smulkmenų. Tiesiog, prieš pirkdami keraminį nykštuką su tokiu veidu, tarsi jam skaudėtų pilvą, pagalvokite: ar patys apsidžiaugtumėte tokia dovana? Beje, apie metų simbolius, atėjusius iš Rytų. Visa tai, aišku, labai miela, bet būtina nepamiršti saiko. Toks suvenyras - simbolis gali būti mielas priedas prie pagrindinės dovanos. Šventinės dienos pralėks labai greitai, o bronzinis arklys liks pas jus visam laikui... Jei manote, kad be rytietiško kolorito neapsieisite, tegu tai bus kas nors praktiška ir nebrangu - virtuvinis rankšluostis su atitinkamu piešiniu, šokoladinių saldainių dėžutė su metų simboliu, eglutės žaisliukas.

8. Gražiai supakuokite dovanas. Nėra pinigų - niekas jūsų ir neverčia dovanoti brangius daiktus. Juk ne veltui sakoma: brangi ne dovana, brangus dėmesys. Nupirkite nedidelių suvenyrų, pavyzdžiui, metų simbolį, šokolado, nedidelių saldainių dėžučių arba simpatiškų eglučių žaisliukų. Bet įteikite juos ne šiaip, o gražiai suvyniokite į dovanų popierių arba įdėkite į ryškų dovanų maišelį ar dėžutę su žiemos švenčių simbolika. Supakuotą dovaną galima papuošti šokoladine figūrėle su kilpute pakabinti ant eglutės arba tiesiog eglės šakute, bus labai gražu.

Ir dar pora pastebėjimų:

Dovanas nebūtina pirkti. Jei turite kokių nors praktiškų įgūdžių, jas galite pagaminti ir patys. Dovanoms tiks išsiuvinėti ir aplikacijomis puošti gaminiai, dirbiniai iš molio, medžio arba vytelių, piešiniai, savadarbiai atvirukai, kepiniai. Visai gali būti, kad tokia dovana artimieji apsidžiaugs net labiau negu pirkta parduotuvėje, juk į ją įdėjote širdies dalelę...

Dalį dovanų galima nupirkti vėliau. Nebūtinai su visais, ką planavote apdovanoti, susitiksite iki Naujųjų metų. Todėl, jei neturite laiko ir pinigų, žygį po parduotuves galite atidėti sausio pradžiai, kai šventinis ažiotažas jau nurimsta, o kai kurių prekių kainos gali nukristi, taigi ir ramiai nupirksite dovaną, ir dar sutaupysite.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder