Kaip panaudoti kaštonus?

Kaip panaudoti kaštonus?

Atėjus rudeniui prie šiukšlių konteinerių dažnai stūkso maišai su žaliosiomis atliekomis. Kaštonai, supuvę medžių lapai kasmet tampa savotišku galvos skausmu šiukšlių išvežimo įmonėms. Tačiau ar tikrai tokios atliekos skirtos vien kompostuoti?

Anot Klaipėdos regiono atliekų centro ryšių su visuomene specialisto Arūno Liubinavičiaus, tokios atliekos yra skirtos tik kompostuoti.

"Kompostuojamos jos yra visame pasaulyje. Yra bandoma išgauti iš jų dujas, tačiau sumaišius kartu su maisto atliekomis".

Specialistas teigia, kad tokios atliekos yra pūdomos vienoje vietoje, technologiškai išvalomos ir paverčiamos į kompostą. Tai, anot A. Liubinavičiaus, yra vienintelis būdas jas perdirbti. Pagamintas kompostas yra nemokamai dalijamas viso regiono gyventojams.

Žolininkė-homeopatė, ilgus metus dirbusi gydytoja, Zofija Zoja Tikuišienė sako, kad nukritę kaštono vaisiai yra ne tik viena iš sudėtinių komposto dalių, bet gali būti panaudoti negalavimams gydyti. "Kaštonai turi daug priešuždegiminių medžiagų, polifenolių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų", - sakė specialistė.

Z.Z. Tikuišienė teigia, kad mūsų visuomenėje labai trūksta sisteminių žinių tokiomis temomis. Todėl homeopatė akcentuoja, kad labai svarbu mokėti ne tik paruošti tokius preparatus, bet ir atsakingai juos vartoti. "Tokio pobūdžio užpilų ir kitaip paruoštų produktų negalima vartoti be saiko. O prieš pradedant tai daryti reikia būtinai pasitarti su specialistais", - įspėjo pašnekovė.

Anot žolininkės, reikia labai gerai žinoti, kokiomis ligomis žmogus serga, kad specialistai galėtų derinti įprastą gydymą su žoliniu. Populiariausias kaštonų vaisių receptas yra namų sąlygomis paruošta spiritinė ištrauka, kuria galima tepti skaudančius sąnarius. Pasak Z.Z. Tikuišienės, tai yra pats nepavojingiausias tokio preparato vartojimas.

Liaudyje žinoma ir daugiau kaštonų panaudojimo būdų sveikatai stiprinti, higienai užtikrinti, namams papuošti.

RECEPTAI
Dantų pasta, paruošta iš kaštonų, ne tik gydo dantenas, bet ir balina dantis. Kaštonų luobelę reikia nulupti, o baltą šerdį susmulkinti. Ji yra natūrali ir itin veiksminga burnos higienos priemonė.
Vonia. Vos 1 valgomąjį šaukštą smulkintų kaštonų užpilti 0,5 litro vandens ir palikti per naktį. Kitą dieną masę užvirinti, nukošti ir supilti į vonią. Sakoma, kad tokia vonia pagerina kraujotaką, pakelia tonusą, atjaunina odą.
Skalbiklis ir šampūnas. Kaštonai gali pakeisti ir skalbimo priemonę ir šampūną. Nuluptus kaštonus reikia susmulkinti ir užpilti vandeniu. Tokį skalbiklį galima pilti į skalbimo mašiną arba plauti juo galvą. Kaštonai mažina plaukų riebalavimąsi, stabdo jų slinkimą, pagreitina augimą.
Prieš amarus. 10 šaukštų susmulkintų kaštonų pakepinti keptuvėje, įpilti tiek pat vandens ir pakaitinti 20 minučių. Atvėsusį tirpalą perkošti ir supilti į butelį su purkštuku ir purkšti amarų užpultus augalus.
Kovai su kandimis. Kaštonai, išdėlioti spintų lentynose, atgraso kandis ir jų lervas.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder