Kaip paaiškinti vaikui, kas yra Velykos?

Kodėl švenčiame Velykas? Kodėl marginame kiaušinius? Kodėl ant stalo dedame sviestinį avinėlį? Kas nakčia atnešė šokoladinį kiškutį? Ar tikrai žinome, kaip suprantamai atsakyti į tokius paprastus, bet kartu ir gana sudėtingus klausimus savo mažajam kodėlčiui?..

Ką reiškia "Velykų stebuklas"?

Šiuos žodžius mažas vaikas girdi kiekvienais metais ir šeimoje, ir darželyje, ir iš televizijos, tačiau toli gražu ne kiekvienas supranta, ką jie iš tikro reiškia. Ir toli gražu ne kiekvienas gimdytojas sugeba paprastai atsakyti.

Jeigu kyla klausimas „kodėl stebuklas?", mažam vaikui galėtume pasakyti, kad Velykų metas iš tiesų reiškia patį didžiausią pasaulyje stebuklą, gerąjį stebuklą, ir jis pirmiausiai matomas gamtoje.

Išeikite pasivaikščioti su savo mažyliu po mišką ar prie upės ir atkreipkite jo dėmesį, kaip viskas atsiranda tarsi iš nieko... Kur buvo įšalas, pilka žemė - ima žaliuoti žolytė, lįsti gėlytės, o plikos medžių šakos leidžia lapelius.

Visa aplinkui prisikelia iš mirties. Argi tai ne stebuklas? Ar galėtų jis vykti, jeigu visame tame nebūtų Dievo?

Dažnas vaikas, paklaustas, kur gyvena Dievas, atsako, kad bažnyčioje. Velykų metas - puiki proga parodyti vaikui, kad Dievas yra visur, kiekviename gamtos kampelyje, reiškinyje ir kiekviename iš mūsų.

Juk ir mes esame stebuklas, galima sakyti, atsiradęs "iš nieko", o iš tikro - iš Dievo...

Ką reiškia "prisikėlė"?

Kodėl sakome "Kristus prisikėlė" per kiekvienas Velykas, jeigu tai įvyko daugiau nei prieš 2000 metų? Į šį klausimą atsakyti galėtume taip: kai Kristus buvo nukryžiuotas juo nepatikėjusių žmonių ir, jų nuostabai, atgimė, kiekvienais metais tuo pat metu jo prisikėlimą mes švenčiame savo mintyse ir širdyse.

Kiekvienas Velykas Dievas prisikelia pats ir kartu prikelia viltį, jog viskas žmonėms bus gerai.

Kaip tai įmanoma?

Jeigu vaikui esate aiškinę, kad miręs žmogus nebegali pabusti, jam gali būti sunku suprasti, kaip Kristus galėjo prisikelti iš mirusiųjų - juk jis irgi gimė ir gyveno kaip žmogus. Paaiškinkite vaikui, kad Jėzus Kristus galėjo prisikelti todėl, kad Jis buvo ne šiaip žmogus. Jis buvo ir žmogus, ir Dievas viename.

Kodėl gausiai dengiame Velykų stalą?

Jį dengiame ne šiaip sau ir ne bet kuo, o įvairiais simboliais. Vaikas, žinoma, paklaus, kas yra simbolis. Paaiškinkite jam, kad simbolis yra daiktas, kuris išreiškia mūsų mintis ir jausmus, tai, ką mes galvojame apie gyvenimą, apie kitus, apie pasaulio sandarą. Pavyzdžiui, džiaugsmą vaikas gali nupiešti pats: kaip balionėlį, gėlytę, saulutę... Tai ir bus simbolis.

Simboliais taip pat reiškiame ir savo džiaugsmą gamtos atbudimu ir Dievo prisikėlimu. Pavyzdžiui, ant stalo dedamas iš tešlos iškeptas arba iš sviesto padarytas avinėlis yra Jėzaus Kristaus aukos už mūsų nuodėmes simbolis. Medžio šakelės su išprogusiais pumpurais, margučiai - gyvybės simbolis...

Kodėl marginame kiaušinius?

Labai labai seniai žmonės manė, kad pasaulis atsirado iš kiaušinio, kurį padėjo gyvatė, o gal didelis paukštis. Iš kiaušinio išsirito saulė (ją mums primena geltonas trynys), dangus, žemė ir atsirado gyvybė. Kaip ir dabar iš kiaušinių išsirita viščiukai...

Būtent todėl visame pasaulyje kiaušinis buvo ir yra laikomas geru ženklu. Jis reiškia sėkmę ir sveikatą. Senų senovėje, kai žmonės tikėjo burtais ir magija, jie labai garbino gyvybę galinčius sukurti kiaušinius, todėl juos puošė, margino piešiniais ir įvairiais ženklais. Žmonės tikėjo, kad taip jie apsisaugos nuo blogio, ligų ir nelaimių.

Kodėl reikia suptis?

Ir dabar žmonės kartais tiki, kad jeigu padarysi taip ir anaip, tai nutiks toks ir toks dalykas. Pavyzdžiui, daug kas tiki, kad kelią perbėgus juodai katei reikia tris kartus nusispjauti per kairį petį - kad nenutiktų nieko blogo.

Arba sako, kad jeigu išėjai iš namų ir prisiminei kažką pamiršęs, tai kai grįši, būtinai pasižiūrėk į veidrodį. Daug visokių tikėjimų, atėjusių iš senovės, susiję ir su Velykomis. Pavyzdžiui, sakoma, kad reikia daug suptis sūpynėmis, laistytis vandeniu... Tada esą gerai augs duona, bus sveiki gyvuliai, o žmones lankys laimė ir sėkmė.

Kas ta Velykų Bobutė?

Tikintiesiems Velykos yra pirmiausiai Kristaus prisikėlimo šventė. Jie ne tik džiaugiasi, kad Jis nugalėjo mirtį, bet ir stengiasi patys būti panašūs į Dievą: gerus darbus daryti kitiems, būti kantrūs, gailestingi, dorai elgtis...

Tačiau, be abejonės, gerai besielgiantys vaikučiai švenčių proga tikisi ir staigmenų, dovanėlių. Anksčiau tas dovanėles pintinėje vaikams atnešdavo Velykų Bobutė, dar vadinama Velyke. O gal kiškučiai?.. Kas čia žino... Juk Velykos - stebuklų metas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder