Kaip išsirinkti nepavojingą šampūną

Kaip išsirinkti nepavojingą šampūną

(1)

Niekam ne paslaptis, kad kosmetikos pramonėje yra naudojamos kenksmingos sudedamosios dalys. Žinoma, mažomis dozėmis, ir galbūt tai nebūtų taip baisu, bet šampūną naudojame gana dažnai. Šiandien daug kalbama apie parabenų žalą, o juk jie plačiai naudojami šampūnuose kaip konservantai.

Parabenai turi savybę kauptis ir sukelti nepageidaujamas organizmo reakcijas. Kenksmingos medžiagos, įeinančios į šampūnų sudėtį, gali ardyti baltymų struktūrą, o mūsų oda ir plaukai ir susideda iš baltymų, taigi atsiranda plaukų slinkimo ir net nuplikimo tikimybė. Mokslo tyrimais patvirtinta, kad ištrinkus plaukus pavojingi komponentai, patekę į akis, gali sukelti akių ligas, tarp jų kataraktą. Pavyzdžiui, natrio laurilsulfatas, vienas iš kenksmingiausių ingredientų, gali pakeisti ląstelių genetiką, neigiamai veikdamas žmogaus DNR struktūrą. Sintetiniai aromatizatoriai - dar vienas plaukų ir sveikatos priešas. Dėl jų gali padidėti pigmentacija, sudirgti oda, svaigti galva, išberti kūną. Jei šampūno ryškus kvapas, tegu ir malonus, jame esama medžiagų, kurios chloruotame vandenyje virsta dioksinu - pavojingu nuodu.

Kenksmingos šampūnų sudedamosios dalys

Sodium Laureth Sulfate (SLS). Ši medžiaga gausiai putoja ir gerai nuplauna nešvarumus. SLS pagrindu gaminamas skystis karinei technikai, mašinoms plauti, stiklo valikiai.

Butylated Hydroxytoluene (BHT). Pavojingas kancerogenas, draudžiamas naudoti kosmetikos gaminiuose daugelyje šalių.

DEA, TEA. Jų sudėtyje yra amoniako. Ilgai naudojant toksiškai veikia organizmą, sukelia alergiją.

Mineraliniai aliejai. Nereikėtų naudoti šampūnų, į kurių sudėtį įeina silikonai, mineraliniai aliejai. Priešingai nei augaliniai aliejai, jie neįsigeria į galvos odą, o lieka ant plaukų paviršiaus, sudarydami nepralaidžią plėvelę. Rezultatas - pleiskanos, niežulys, sausumas.

Vienintelė protinga galimybė apsaugoti plaukus ir sveikatą - pamėginti rasti šampūnų, į kurių sudėtį įeina ne tokios agresyvios medžiagos. Pavyzdžiui, natūralus muilo pagrindas. Arba rinktis natūralius šampūnus. Jie brangesni už įprastus, bet ne tokie pavojingi. Ieškokite ant pakuotės vieno iš žinomų sertifikatų BDIH, NaTrue, ECO-cntrol, ECO-cert, kurie yra gaminio nekenksmingumo garantija.

Nekenksmingų šampūnų požymiai

Pagrindas. Etiketėje turi būti nurodyta, kad šampūnas pagamintas muilo pagrindu, o ne naudojant Sodium Laureth Sulfate (SLS).

Negausios putos. Nepavojingi šampūnai blogai putoja. Idealiu atveju putų turi būti tiek, kad tiesiog būtų lengviau ištrinkti plaukus. Jei norite kruopščiau išsiplauti galvą, teks tai daryti per keletą kartų.

Spalva ir kvapas. Rinkitės šampūną, kuris nepasižymi ryškia spalva ir kvapu, pasklindančiu visame vonios kambaryje.

Konsistencija. Natūralus šampūnas negali būti labai tirštas, paprastai jis būna skystokas.

Priedai. Kokybiškuose šampūnuose gali būti naudojami aliejai, dažikliai, aromatizatoriai, bet tik natūralūs, ir tai turi būti nurodyta etiketėje.

Kaip teisingai trinkti plaukus

Net jei šampūne yra kenksmingų medžiagų, jų poveikį galima truputį sušvelninti. Prieš plaunant galvą gerai sudrėkinti odą ir plaukus. Drėgna oda tampa nepralaidi cheminėms medžiagoms.

Neplaukite galvos kasdien. Kuo dažniau tai darome, tuo aktyviau veikia riebalinės liaukos, ir plaukai riebaluojasi dar greičiau. Kad plaukai pernelyg nesiriebaluotų, darykitės garstyčių kaukes: 2 šaukštus garstyčių išmaišykite stiklinėje vandens, aptepkite, palaikykite 2-3 min., nuplaukite. Galima švarius plaukus praskalauti dilgėlių nuoviru.

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Laisvalaikis“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder