Kaip formuluoti klausimus vyrui

Kaip formuluoti klausimus vyrui

Daugybė moterų, kalbėdamos su savo vyrais, pernelyg dažnai vartoja vadinamuosius uždarus klausimus, o paskui stebisi, kodėl jis taip susierzino...

Kaip formuluoti klausimus vyrui, kad jis išgirstų ir netgi atsakytų?

Bendras patarimas visoms moterims: laikykitės principo "Geriau pasakyti per mažai negu per daug". Gar geriau - vengti subektyvių teiginių, dažniau klausti. Bet klausti reikia taip, kad vyrui būtų aišku, jog siekiama platesnio atsakymo...

Klausimai, suformuluoti kaip teiginiai, taip pat tie, kurie prasideda žodeliu "ar" ("Ar tu mane myli?", "Ar tu man abejingas?", "Tu nekenti mano motinos?"), skatina atsakyti tiksliai ir vienareikšmiškai - "taip" arba "ne". Kai kalbama jautriomis temomis (apie santykius), jie kelia įtampą, todėl jų geriau vengti arba vartoti tik tais atvejais, kai būtinas toks konkretumas ("Ar gali išnešti šiukšles?").

Norėdamos pasikalbėti "iš širdies į širdį" arba sulaukti išsamesnio komentaro apie kurią nors problemą, vartokite atvirus klausimus.

Atviri klausimai yra tokie, į kuriuos neįmanoma atsakyti "taip" arba "ne". Jie prasideda žodžiais "kas?", "kaip?", "kodėl?" ir ragina išdėstyti priežastis, poziciją bei motyvus. Tokie klausimai skatina atsiverti, kalbėti apie tai, kas žmogui įdomu, aktualu, o tai nuteikia palankiai.

Antras bendras patarimas: nepertraukinėkite. Moterys dažnai skuba daryti subjektyvias išvadas iš pirmo vyro pasakyto sakinio. Tai jį verčia priimti gynybinę poziciją, kuri užkerta kelią bendravimui ir tarpusavio supratimui.

Parengė Raimondas PLOKŠTYS

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder