Kaip atšvęsti Kalėdas, kad po jų neliktų atliekų krūvos?

Kaip atšvęsti Kalėdas, kad po jų neliktų atliekų krūvos?

Didžiosios metų šventės – jau visai čia pat ir daugiausiai rūpesčių galvoje sukasi apie pasirengimą joms. Kaip, atrodo, nesinorėtų galvoti, o kas bus po to, visgi šio klausimo nereikėtų nustumti į šalį. Mat netikusios dovanos, maisto perteklius ar vietos namuose neradusios dekoracijos neretai atsiduria šiukšlių dėžėje.

Taip ir gamtą teršiame, ir jaunosios kartos, savo pačių atžalų nemokome atsakingo pirkimo bei vartojimo. Patarimais apie tai, kaip prieššvetiniame skubėjime sustoti ir Kalėdoms pasiruošti tvariai, pasidalijo atliekų tvarkymo įmonės „Ekonovus“ vadovas Romas Draskinis ir zero waste parduotuvės „Resetshop.lt“ atstovė Miglė Vasiliauskaitė

Apgalvotos šventės

Dažniausiai šventes norime pasitikti su kuo gausesniu stalu ir kuo labiau išdabintais namais. Visgi maisto ar puošmenų perteklius po švenčių neretai nugula atliekų konteineriuose.

„Vien Europoje yra išmetama apie 20 proc. viso pagaminto maisto. Jei prieš šventes pasitarsime su artimaisiais, atidžiau paskaičiuosime, kiek ir kokių vaišių reikėtų, bus lengviau ir jomis pasirūpinti, ir vėliau nereikės su skaudančia širdimi maisto išmesti. Taip pat pravartu susitarti dėl dovanų įpakavimų – juk vieni kitus norime maloniai nustebinti, parodyti dėmesį, o ne apipilti blizgučiais, kurie po kelių minučių keliaus į šiukšlių dėžę. Deja, bet tokios grožybės, kaip blizgantis, tviskantis dovanų popierius dažniausiai nėra rūšiuojamas – mat turi plastiko dalelių, kurių nėra kaip atskirti“, – pasakoja R. Draskinis.

Stabtelėti ir susimąstyti reikėtų ir apie dovanas, ypač – paskutinės minutės, kai, rodos, perkame bet ką.  „Ekonovus“ vadovas atkreipia dėmesį, kad neapgalvotos dovanos dažnai turi ne tik emocinių, bet ir ekologinių pasekmių. Specialisto teigimu, po švenčių padidėja išmetamų atliekų kiekiai, kuriuos augina ir nepatikusios kalėdinės staigmenos bei jų įpakavimai.

 „Nepersonalizuotos dovanos, tokios kaip statulėlės ar suvenyrai, dažnai būna sudaryti iš kelių medžiagų, pvz., plastiko, keramikos ir stiklo, kurias pačiam sunku (ar net saugiai neįmanoma) vieną nuo kitos atskirti. Dėl to šių dovanų negalite rūšiuoti ir jos, neradusios vietos namų kertelėje, metamos į bendrų (mišriųjų) atliekų konteinerius bei galiausiai atsiduria sąvartynuose“, – įžvalgomis dalijasi R. Draskinis

Tvarios dekoro detalės

Blizgančius, tviskančius plastikinius namų dekoro ar dovanų įpakavimus pakeisti galima originaliais ir daug labiau asmeniškais papuošimais. Tam tinka ir gamtos dovanos, ir paprasčiausias siuntų popierius.

 „Pati, gavusi dovaną, stengiuosi ją kuo gražiau išpakuoti, kad galėčiau kitais metais į jos popierių supakuoti staigmeną – tvariai mąstančiam artimajam. Arba naudoju nuo siuntų užsilikusį rudą popierių, jį pagražindama cinamono lazdelėmis bei eglių šakelėmis. Toks dekoras tinkamas ir namams padabinti. Tvarus dovanų pakavimas ir namų puošimas – kūrybiniai procesai, kurių metu tu visą laiką galvoji apie gavėją arba apie pačią progą. Tai sukuria tą tikrąją kalėdinę nuotaiką“, – patarimais dalijasi M. Vasiliauskaitė.

Pašnekovai pastebi, kad pernaudoti galima ne tik pakavimo popierių ar kalėdinės arbatos prieskonius – tokius, kaip kvapniosios cinamono lazdelės – bet ir turimas dekoracijas.

„Siekiant gyventi ir vartoti atsakingiau, visada geriau naudoti tai, ką jau turite savo spintose. Pavyzdžiui, jeigu šiais metais kalėdinės eglutės papuošimų spalva nebepatinka, galima juos „pervilkti“ norimos spalvos medžiaga ir džiaugtis atsinaujinusiais žaisliukais,“ – sako R. Draskinis.

Galiausiai, pasak „Resetshop“ atstovės, net ir pati pakuotė gali tapti... dovana. Naudojantis japonų medžiagos lankstymo technika „Furoshiki“, dovanos pakuojamos į, pavyzdžiui, rankšluosčius ar kitus medžiaginius gaminius. Taip paruošiamos tarsi dvi dovanos viename, o nuo šios staigmenos nelieka atliekų.

Pasirūpinimas atliekomis

Net ir iš anksto sąmoningai mažinant pošventinės šiukšliadėžės turinį, visiškai išvengti atliekų, greičiausiai, nepavyks. Tad svarbu žinoti, kaip jas teisingai sutvarkyti.

„Ekonovus“ vadovas pastebi, kad gyventojams daugiausiai klausimų kelia jau minėtas pakavimo popierius – kur gi jį reikėtų mesti?

 „Plika akimi atskirti popierių su plastiko priemaišomis gali būti sunku net ir rūšiavimo specialistui. Tiesa, metalo spalvos blizgučiai padeda atpažinti, kad toks popierius savo sudėtyje turi plastiko ir turėtų keliauti į mišrių (buitinių) atliekų konteinerį. Deja, kaip minėta, jo perdirbti negalima. Dėl šios priežasties verčiau rinktis neutralios spalvos pakavimo popierių, kurį tvariai padabinsite patys; vėliau, nurinkus dekoracijas, jį bus galima rūšiuoti į popieriaus atliekų konteinerius. Beje, spalvą akcentuoju ne šiaip sau – ryškių spalvų popierius gali nebetikti perdirbimui, nes į giliausius jo sluoksnius bus įsigėrę dažai“, – pasakoja R. Draskinis.

Specialistas primena, kad po švenčių likusios maisto atliekos turėtų keliauti į maisto atliekoms skirtus konteinerius, jei šių nesama – į mišrių (buitinių) atliekų konteinerius, o netikusioms ir nepatikusioms dovanoms, prieš išmetant, reikėtų suteikti antrą šansą – jas atiduoti ar parduoti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder