Ką daryti, kad kaktusai žydėtų?

Ką daryti, kad kaktusai žydėtų?

Turbūt visiems iki skausmo žinomi šie vienos dainos žodžiai. Ar visi kaktusai gali žydėti ir ką gi daryti, jei kaktusas ima - ir nepražysta?

Visų pirma apskritai yra tokių kaktusų, kurie "nelaisvėje" nežydi, arba žydi būdami tik jauni, kiti atvirkščiai - tik subrendę. Tačiau jei tikrai žinome, kad auginama kaktusų rūšis gali žydėti, pagalvokime, ar tinkamai juos prižiūrime.

Kad ir kokie skirtingi būtų šių augalų auginimo būdai, visi jie pasižymi keliomis savybėmis: išreikštu periodiškumu ir lėtu augimu. Kaktusų šaknų sistema nesugeba greitai įsisavinti didesnio kiekio maistingųjų medžiagų ir vandens, todėl ir negali greitai augti. Be to, visiems kaktusams yra būdingas ramybės, augimo ir žydėjimo periodas.

Auginimo vieta

Kambaryje kaktusams visuomet trūksta šviesos ir yra per daug šilta žiemą ramybės periodu. Tuo metu oras patalpoje jiems taip pat būna per sausas. Žiemą kaktusai gali būti laikomi tamsesnėse vietose, nes šviesa jiems nereikalinga, tačiau pavasarį jie turėtų vėl atsidurti savo įprastinėje, šviesioje, vietoje. Nebūna tamsą mėgstančių kaktusų, būna tik ją pakenčiančių. Ideali žiemojimo temperatūra - 5-15 laipsn. šilumos.

Geriausia vieta kaktusams - ant palangės labiausiai saulėtoje namų vietoje, kuo arčiau lango.

Kaktusų priežiūra

Nesukrovusius žiedų kaktusus reikėtų persodinti. Jauni augalai dažniausiai persodinami kasmet (kovo-balandžio mėn.), o senesnieji - kas 2-3 metus. Jei vazonas ne per mažas, užtenka kasmet nuimti viršutinį žemės sluoksnį ir pakeisti jį nauja žeme.

Tinkamiausias substratas kaktusams: imama lygiomis dalimis lapinės, velėninės žemės ir smėlio (geriau upės). 1 kibirui paruoštos žemės pridedama 20 g superfosfato, 5 g kalio chlorido ir viskas gerai sumaišoma. Žemė turi būti drėgna, bet ne šlapia. Paėmus saują žemės ir sugniaužus kumštyje, ji turi lengvai subyrėti.

Reikalingas ir drenažas: į vazono dugną pridedama medžio anglies gabalėlių ar smulkintų plytų - tai apsaugo nuo drėgmės pertekliaus ir puvimo. Pavasarį persodinant, galima į žemę primaišyti trinto galvijų mėšlo. Tai paspartins gausų kaktusų žydėjimą.

Laistyti - saikingai

Kaktusams labai svarbus tinkamas laistymas, kuris priklauso nuo keleto faktorių: oro temperatūros, metų laiko, augalo amžiaus.

Persodinant kaktusus, nereikėtų jų laistyti likus 3 dienoms iki persodinimo ir ne mažiau tiek pat - po persodinimo. Pernelyg gausus laistymas taip pat gali būti augalo nežydėjimo priežastis. Kaktusai mėgsta būti laistomi šiltu, švariu, minkštu vandeniu: tinkamas lietaus ar ištirpinto sniego.

Jei nereikalauja kaktuso rūšis, žiemą reikėtų kaktuso apskritai nelaistyti - tai padidina tikimybę, kad jūsų kaktusas apsipils žiedais. Įdomu tai, kad kaktusų žydėjimo periodas ne visada sutampa su augimo periodu. Svarbiausia laistymo taisyklė: geriau palieti mažiau, bet ne daugiau.

Gausiai žydintys kaktusai

'Mammillaria' - lengvai auginamos ir gausiai žydinčios rūšies kaktusų - galima įsigyti beveik kiekvienoje parduotuvėje. Kai kurios rūšys išaugina daug ataugų, ir po tam tikro laiko susiformuoja tankiai viena prie kitos prigludusių žiedų galvelių grupės. Prieš pumpurų formavimąsi laistyti saikingai. Kai pumpurai jau išryškėja, laistyti gausiau ir kelis kartus patręšti kaktusų trąšomis.

'Echinopsis' tapo viena iš pirmųjų kambariuose auginamų kaktusų rūšių. Tinkamomis sąlygomis jie užauga gana dideli, žydi ypač gausiai, dažnai išaugina net po keliolika žiedų iš karto.

'Rebutia' kaktusai, atrodantys lyg maži rutulėliai, nėra itin reiklūs auginti. Daugelis rūšių kambariuose puikiai auga ant palangių. Pražysta pavasarį.

'Lobivia' - labai gausiai žydinti kaktusų šeimos gėlė, kilusi iš Bolivijos, Argentinos ir Peru kalnų. Stiebas rutuliškas ar bent kiek cilindriškas, tankiai apaugęs dygliais, iš jo išauga daug ūglių. Žiedai dideli, raudoni ar geltoni. Žydi pavasarį.

'Rhipsalidopsis gaertneri' žydi kovo-balandžio mėnesiais. Pavasarį žydi ir 'Rhipsalidopsis graeseri' (žiedai rusvai raudoni) bei 'Rhipsalidopsis rosea' (rožiniai žiedai). Nuo kovo mėn. reikia laikyti 15-18 laipsn. temperatūroje, saikingai laistyti, kas savaitę tręšti kaktusų trąšomis. Po žydėjimo - 4 savaičių ramybės periodas.

 

KAKTUSYNAS. Pavasarį laistyti kaktusus pradedama labai atsargiai. Tuos kaktusus, kurie ūgtelėjo, galima laistyti gausiau.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder