Išpardavimų karštinė: perkate apgalvotai ar griebiate viską iš eilės?

Išpardavimų karštinė: perkate apgalvotai ar griebiate viską iš eilės?

Kiekvienais metais lapkričio pabaigoje ir gruodžio pradžioje praūžiantys „juodojo penktadienio“ (angl. – „Black Friday“) ir „kibernetinio pirmadienio“ (angl. – „Cyber Monday“) išpardavimai laikomi kalėdinės prekybos ir dovanų pirkimo pradžia. Svetainės finder.com atlikto tyrimo duomenimis, net 86 proc. amerikiečių planuoja išleisti didžiąją dalį savo sunkiai uždirbtų pinigų šių ir panašių išpardavimų metų. Tad kaip elgtis, kad savo santaupas išleistumėte tikslingai?

Kaip elgiatės jūs pats?

Remiantis įvairiais žmonių įpročių tyrimais pastebima, kad tik mažoji dalis pirkėjų išpardavimų metu išleidžia tiek, kiek yra suplanavę tam skirti pinigų. Natūralu, kad šventinis laikotarpis keičia vartojimo įpročius: perkame dovanas, išauga įvairesnio maisto poreikis, leidžiame sau pasimėgauti brangesniais ir nekasdieniškais dalykais.

Remiantis finder.com tyrimo duomenimis, daugiau nei 50 proc. amerikiečių gailisi dėl išpardavimų metu įsigytų prekių. Ar lietuviai moka elgtis akcijų metu kol kas sunku pasakyti, nes tokių tyrimų praktiškai nėra. Tačiau, ko gero, ne vienas gyventojas į parduotuvę yra grąžinęs daiktą, įsigytą su nuolaida. 

Tad, kad „juodojo penktadienio“ ir „kibernetinio pirmadienio“ metu neišleistumėte daugiau nei pirkdami be nuolaidų, svarbu pasirengti iš karto ir apsispręsti, ko jums reikia. O jei jums tikrai reikia konkrečios prekės ar kelių, tuomet jas geriausia įsigyti išpardavimo metu.

Venkite spontaniškų pirkinių

Ta pati interneto svetainės finder.com atlikta apklausa parodė, kad amerikiečiai šių akcijų metu planuoja išleisti beveik 87 mlrd. dolerių. Visame pasaulyje vykstantys išpardavimai kasmet vis labiau populiarėja ir Lietuvoje. Ko gero, dabar daugelio lietuvių galvoje sukasi klausimas, kaip elgtis išpardavimų metų, kad netektų gailėtis dėl įsigytų pirkinių?

Pasak „Mokilizingas“ komercijos vadovo Vaidoto Rimeikio, vieniems „juodojo penktadienio“ ir kiti panašūs išpardavimai kelią grėsmę neatsakingai ištuštinti kišenę, kitiems tai puiki proga įsigyti seniai planuotą daiktą už žemesnę nei įprasta kainą.

„Kažkam reikia kalėdinių dovanų, o kažkas visus metus laukė galimybės nusipirkti brangų ir tikrai reikalingą daiktą, kaip televizorius, skalbimo mašina ar šaldytuvas. Tačiau nesvarbu, ar išpardavimo metu ketinate pirkti keliones, elektronikos prekes, ar buities prietaisus – planuokite. Pirma, taip išvengsite nebūtinų pirkinių. Antra, sulaukus išpardavimo tikrai trokštamą ir reikalingą daiktą ar paslaugą, kuriai būtumėte taupę kur kas ilgiau, įsigysite gerokai pigiau“, – sako V. Rimeikis.

Planuokite išlaidas

Kovo mėnesį „Lietuvos banko“ viešai paskelbtoje namų ūkių apklausos apžvalgoje teigiama, kad aštuoni iš dešimties lietuvių planuoja pajamas, o septyni iš dešimties siekia taupyti. Svarbiausios taupymo priežastys yra nenumatytos išlaidos ateityje ir galimas finansinės būklės pablogėjimas. Taip pat nemažai lietuvių taupo planuojamiems trumpalaikiams pirkiniams ir kitoms išlaidoms. Pagal apklausą, tai aktualiausia 18-29 amžiaus gyventojams.

Finansų eksperto V. Rimeikio teigimu, tiek kasdienės, tiek tokių išpardavimų metų patirtos ir dažniausiai trumpalaikiams pirkiniams skirtos išlaidos priklauso nuo žmogaus pirkimo įpročių. Tai lemia ir emocinė būklė, ir planavimo įgūdžiai. Dažnai įvairių akcijų metu vartotojai pasiduoda impulsyviam pirkimui ir neretai įsigyja tai, ko jiems visai nereikia.

„Nusprendus apsipirkti išpardavimų metu, patarčiau iš anksto apgalvoti savo pirkinius, susidaryti sąrašą ir išlaidų planą – kiek ir kam planuojate išleisti pinigų. Pasiskirstę biudžetą ir laikydamiesi plano išvengsite pinigų švaistymo, neišleisite visų savo santaupų bei neapsikrausite nereikalingais daiktais“, – patarimais dalinasi V. Rimeikis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder