Išmanūs namai: paprasti būdai „pasikalbėti“ su namų apšvietimu, siurbliu ar virduliu

Išmanūs namai: paprasti būdai „pasikalbėti“ su namų apšvietimu, siurbliu ar virduliu

Mobiliojo ryšio operatorės „Tele2“ pardavimų duomenys parodė, kad pernai sparčiausiai augo kasdienius įrenginius – telefoną ir kompiuterį – papildančių prietaisų paklausa. Belaidžių ausinių pardavimai išaugo penktadaliu, o belaidžių garso kolonėlių ir apsaugos kamerų pardavimai – trečdaliu. Vartotojai vertina mobilumą ir judėjimo laisvę, o ypač – namuose esančių ir internetu sujungtų išmaniųjų prietaisų valdymą nuotoliniu būdu.

Jūsų dėmesiui – „Tele2“ Inovacijų biuro“ ekspertas, Arnoldas Lukošius, dalinasi įrenginiais ir sprendimais, jūsų namus paversiančiais patogesniais ir intuityvesniais.

Išmanieji įrenginiai

Internetu sujungti išmanieji prietaisai kitaip vadinami daiktų internetu (angl. IoT – Internet of Things) palengvina ir automatizuoja kasdienius darbus namuose. Taip pat padeda sumažinti sąskaitas už tiekiamą šilumos ar elektros energiją.

Robotai dulkių siurbliai – tikras išsigelbėjimas užimtiems, mažus vaikus ar augintinius turintiems žmonėms. Patogiausia yra tai, kad juos galima valdyti savo išmaniajame telefone ar planšetėje. Pavyzdžiui, siurblys robotas „Ecovacs Deebot 600“ valdomas „Ecovacs Home“, o „Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop Pro“ – „Mi Home“ programėlėje.

Aplikacijose galima suplanuoti siurbimo laiką, darbo pradžią ir pabaigą, stebėti energijos lygį, sukurti naują namų valymo grafiką ir keisti kitus parametrus. Be to, siurblys „Deebot 600“ lengvai suporuojamas su „Google Assistant“ arba „Amazon Alexa“ asistentais, taip valdymo galimybės dar labiau išplečiamos.

Išmanus apšvietimas. Apšviesti savo namus dabar jau galima nepalietus jungiklio. Paprasčiausias būdas tai padaryti – įsigyti išmaniąsias elektros lemputes. Jos atrodo lygiai taip pat kaip ir įprastos lemputės. Tačiau jose integruota belaidžio ryšio technologija leidžia jas kontroliuoti iš bet kurios vietos, naudojant savo išmanųjį prietaisą.

Kai kuriose iš jų, be šviesos temperatūros ir spalvos reguliavimo, papildomai galite nustatyti laikmatį, kada įjungti ar išjungti šviesas, bei nurodyti konkretų kambarį, kuriame tai norite padaryti. Dar daugiau kontrolės suteikia balso asistentai „Google Assistant“, „Siri“ ar „Amazon Alexa“.

Nuotolinis namų šildymo valdymas. Jei jūsų namuose yra temperatūrą reguliuojantis termostatas, verta pagalvoti apie išmanų šildymo sistemos atnaujinimą. Viskas ko reikia – tai prie senosios šildymo sistemos prijungti išmanųjį programuojamą termostatą.

Pagal jūsų telefono buvimo vietą termostatas savaime užfiksuoja, kada nesate namuose ir automatiškai sumažina temperatūrą. Kai programėlėje pažymite, kada grįžtate, termostatas įsijungia ir namus prišildo tiek, kiek norite – taip daug efektyviau taupote energiją.

Kiti išmanūs įrenginiai namams. Dar didesniam komfortui namuose gamintojai siūlo įvairiausius išmaniuosius prietaisus. Pavyzdžiui, programėle valdoma belaidė lauko ir vidaus vaizdo kamera „EZVIZ C3W Color Night Vision“ turi integruotą garsiakalbį ir mikrofoną įspėjimams realiu laiku. Ji taip pat gali atpažinti judesį ir automatiškai per garsiakalbį paleisti iš anksto paruoštą balso įrašą.

Rinkoje yra programėlėmis valdomų virdulių, skalbimo mašinų, džiovyklių ir dar daugiau. Dėl augančios pasiūlos, tokių įrenginių kainos tampa įkandamesnės, todėl sudėtingiausia užduotis, ko gero, yra – skirtingų modelių pasirinkimas.

Virtualūs asistentai

Išmaniųjų įrenginių funkcijas ypač išplečia virtualūs asistentai, kurie į bendrą ekosistemą gali sujungti daugumą jūsų buities prietaisų.

„Google Assistant“ – dirbtinio intelekto valdomas virtualus asistentas anglų kalba. Jis veikia telefonuose, kompiuteriuose, „Android“ sistemą palaikančiuose televizoriuose ar automobiliuose, išmaniosiose garso kolonėlėse, laikrodžiuose ir t.t.

Asistento galite paprašyti atlikti virš milijono užduočių – sukurti priminimą, surasti receptą, reguliuoti apšvietimą arba kambario temperatūrą bei įsiminti svarbią informaciją. Paprašius, „Google Assistant“ už jus paskambins, parašys žinutę, pateiks informaciją apie orus, bei įjungs pageidaujamą dainą.

„Siri“. „iOS“ operacinei sistemai sukurta kalbos vertimo ir atpažinimo sąsaja (angl. Speech Interpretation and Recognition Interface), puikiai žinoma dėl savo fantastiško humoro jausmo. Balso komandomis galite įjungti ar išjungti apšvietimą, sureguliuoti termostatą ir valdyti kitus išmanius namų įrenginius net tada, kai nesate namuose.

Dar patogesniam namų valdymui ir kokybiško garso muzikai „Apple“ sukūrė pažangų garsiakalbį „HomePod“, valdomą asistento „Siri“. Kitos unikalesnės „Siri“ funkcijos – galimybė programėlėje „Whatsapp“ balsu išsiųsti žinutę ar paskambinti, tuo tarpu aplikacijoje „Uber“ – iškviesti taksi.

„Amazon Alexa“ – „Amazon Echo“ garso kolonėlėje integruotas virtualus asistentas. Išmaniųjų namų pramonėje „Amazon“ užima tvirtas pozicijas dėl savo konkurencingų išmaniųjų įrenginių. „Alexa“ gali valdyti keletą skirtingų išmaniųjų įrenginių, naudodamas save kaip namų automatikos sistemą.

Asistento galimybes galima išplėsti įdiegus papildomus „įgūdžius“, t.y. papildomas kitų gamintojų funkcijas, pavyzdžiui, orų programas ar garso funkcijas. Paprašytas šis asistentas netgi apmokės sąskaitas – tereikės aktyvuoti tam skirtus „įgūdžius“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder