Įgėlė bitė - ką daryti?

Įgėlė bitė - ką daryti?

Vasarą daug laiko praleidžiame soduose, sodybose, prie vandens telkinių. Buvimą gamtoje neretai apkartina įvairiausi vabzdžiai, uodai, bitės, vapsvos ir kt. Vabzdžių įgėlimas dažniausiai būna skausmingas, o daugybiniai įgėlimai gali sukelti stiprią organizmo reakciją.

Organizmo reakcija į įgėlimą gali būti dvejopa: normali ir alerginė. Įgėlus vabzdžiui, visada reikia stebėti, ar nekyla alerginė reakcija, kuri gali progresuoti iki anafilaksinio šoko. Bitei įgėlus į burną ar ryklę, gali staiga sutinti kvėpavimo takai ir žmogus gali uždusti.

Kaip atpažinti bitės įgėlimą? Tai stiprus aštrus skausmas įgėlimo vietoje, įgeltos vietos paraudimas, patinimas, kūno odos niežėjimas, įgėlimo vietoje likęs geluonis. Sunkėjant alerginei reakcijai, gali atsirasti dusulys, veido tinimas, sutrikti kvėpavimas, pasireikšti dilgėlinis viso kūno bėrimas, nukristi kraujospūdis.

Pirmoji pagalba

Pasireiškus alerginei reakcijai reikia mažinti skausmą ir patinimą bei pasirūpinti, kad nukentėjęs žmogus patektų į gydymo įstaigą. Svarbu skubiai pašalinti bitės geluonį, jo nespaudžiant pirštais ar pincetu, bet nubraukiant elektronine kortele ar bukąja peilio geležtės dalimi, nes suspaudus geluonį į žmogaus organizmą gali patekti dar daugiau nuodų.

Nuo įgeltos galūnės būtina numauti žiedus, laikrodžius, apyrankes. Skausmą ir tinimą sumažins šalti kompresai ant įgėlimo vietos, būtina kuo greičiau žmogui duoti priešalerginių vaistų. Jei žmogus turi su savimi adrenalino automatinį švirkštą, būtina padėti jam susišvirkšti vaistus į šlaunies ar peties raumenis. Patinimui plintant arba sunkėjant kitiems simptomams, būtina kuo greičiau kviesti greitąją pagalbą.

Kuomet pasireiškia labai stipri organizmo reakcija, ryškėja anafilaksinio šoko požymiai, brangi kiekviena sekundė.

Parengta pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro inf.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder