Fruktozė: saldumo daugiau, kalorijų - mažiau

Fruktozė: saldumo daugiau, kalorijų - mažiau

Šiandien kone bet kurioje parduotuvėje lengvai rasime lentyną su dietiniais produktais, tarp jų - ir įvairiausių cukraus pakaitalų kolekciją. Kurį iš jų pasirinkti?

Daugelis dietologų dažniausiai rekomenduoja fruktozę - augalinės kilmės produktą iš vaisių, uogų ir medaus. Fruktozė saldesnė už cukrų, tačiau kalorijų turi mažiau.

Šį produktą visame pasaulyje plačiai vartoja sveikos gyvensenos šalininkai ir į nutukimą linkę žmonės. Fruktozė mažina maisto kaloringumą, neskatina organizmo kaupti nereikalingų angliavandenių, šalina chronišką alkio jausmą.

Ir pensininkui, ir sportininkui

Pacientams, kurie turi antsvorio arba kuriems yra sutrikusi angliavandenių apykaita, gydytojai paprastai pataria visiškai atsisakyti cukraus bei saldumynų ir valgyti produktus, turtingus gerųjų angliavandenių.

Angliavandeniai susidaro augaluose. Jie skirstomi į 2 dideles grupes: paprastuosius ir sudėtinius. Paprastiesiems priklauso monosacharidai (gliukozė, fruktozė, galaktozė ir kt.) ir disacharidai (sacharozė, maltozė, laktozė), sudėtiniams - krakmolas ir nekrakmoliniai polisacharidai (ląsteliena, pektinai), dar vadinami maistinėmis skaidulomis.

Angliavandeniai organizmo pasisavinami skirtingai ir jų funkcijos taip pat skiriasi. Pavyzdžiui, fruktozei pasisavinti nereikia įtraukti kasos, t. y. nereikia insulino.

Bene didžiausias fruktozės pranašumas yra tas, kad ji stabilizuoja cukraus kiekį kraujuje. Ją gerai pasisavina organizmas, todėl rekomenduotina brandaus amžiaus žmonėms.

Fruktozė tonizuoja, todėl yra ypač tinkama vartoti sportininkams bei tiems, kurie dirba sunkų fizinį darbą, patiria protinę, nervinę įtampą.

Fruktozė taip pat mažina riziką rastis dantų kariesui.

Fruktozė mūsų virtuvėje

Fruktozė puikiai tirpsta vandenyje, todėl yra mėgstama namų kulinarų: jos dedama į vaisių salotas, gėrimus, pieno produktus, sultis, ledus, konservuojant daržoves, vaisius, kepant pyragus, verdant uogienes.

Fruktozė ypač sustiprina patiekalų aromatą. Be to, produktai su fruktoze daug ilgiau laikosi švieži, mat ji turi savybę saugoti drėgmę.

RECEPTAI

Obuoliai su varške ir fruktoze

Obuolius perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius.
Varškę sutrinkite su kiaušiniais, fruktoze ir manų kruopomis. Suberkite nuo vienos citrinos nutarkuotą žievelę. Galite naudoti vanilę, cinamoną arba džiovintas uogas.
Gauto įdaro dėkite į obuolių puseles ir kepkite 20 minučių orkaitėje (kaitra - vidutinė).

Avižiniai sausainiai su fruktoze

Jums reikės 1 stiklinės fruktozės, 1 stiklinės kviečių miltų, 1 stiklinės grietinės, 2 kiaušinių, 100 g sviesto, 200 g avižų, džiovintų spanguolių, graikinių riešutų, razinų.
Sviestą ištirpinkite ir supilkite į avižas. Kitame puode išplakite kiaušinius su fruktoze, supilkite grietinę, sumaišykite ir viską pilkite į avižas. Tuomet suberkite miltus ir gerai sumaišykite.
Razinas ir spanguoles pamirkykite vandenyje maždaug 10 min., nusausinkite ir berkite į tešlą. Galite pridėti ir saulėgražų, sezamų etc.
Ant sviestinio popieriaus suformuokite sausainius ir kepkite 180 C laipsn. temperatūros orkaitėje apie 20 min.

VERTA ŽINOTI

Diabetu sergantiems žmonėms fruktozės rekomenduojama suvartoti ne daugiau nei 30-45 gramų per parą.

Fruktozės daugiau reikia karštuose gėrimuose ir kur kas mažiau šaltuose.
Kepiniai su fruktoze bus minkštesni ir ilgiau liks švieži.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder