2019 m. birželio 19 d. 16:46 val., trečiadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

6 valgymo klaidos, kurios neleidžia pajusti tikrojo patiekalo skonio

6 valgymo klaidos, kurios neleidžia pajusti tikrojo patiekalo skonio nuotrauka, foto

© "Pixabay" nuotr.

Ar valgydami pietų arba vakarienės patiekalus dažnai juos papildomai pagardinate? Žiupsneliu druskos ar smulkintais pipirais? O galbūt valgio neįsivaizduojate be storo sluoksnio majonezo ar kelių šaukštų pomidorų padažo, nes taip skaniau? Tačiau paslėpę patiekalą po gausiomis įvairių padažų klostėmis, niekada nesužinosite tikrojo jo skonio.

Pranešime žiniasklaidai pateikiama keletas esminių klaidų, kurių išvengę galėsite atrasti naujus kasdien valgomų daržovių ar vištienos patiekalų poskonius. Tereikia šiek tiek patreniruoti atidumą ir laikytis kelių taisyklių.

Pagardai paslepia skonį

Jeigu ruošiate valgį namuose ar renkatės iš greitai paruošiamų produktų asortimento, ieškokite natūralumo. Jei gaminate valgį namie, pirmiausia venkite gausybės prieskonių, gaminkite kuo natūraliau. Nes tik taip atsiskleis visos gaminamo patiekalo savybės. Jeigu renkatės jau paruoštus patiekalus, pirmenybę teikite tiems, kurie yra be kečupo, majonezo ar kitų pagardų, neabejotinai numalšinsiančių bet kokį valgio skonį.  

„Jei patiekalą ruošiate iš kokybiško produkto ir ieškote tikrojo jo skonio, naudokite natūralius priedus, kurie jį paryškintų, o ne pakeistų. Pavyzdžiui, kartu su vištiena dera lengvi, natūralūs prieskoniai – Himalajų druska, žiupsnelis rozmarino ar pipirai. O geriausiai vištienos skonis atsiskleidžia kepant ją orkaitėje“, – pranešime pasakoja ChickFit“ gamybos technologė Jolanta Daunaravičienė.

Kramtykite dažniau nei viens, du, trys ir viskas

Toks patarimas gali kelti šypseną, visgi daugelis žmonių per mažai kramto maistą, nes tiesiog skuba jį suvalgyti. Vienas, du, trys ir ryjame. Tačiau kramtymas padeda labiau mėgautis maistu ir pajusti tikrąjį jo skonį, patiekalo sultingumą, o valgant lėčiau maistas suteikia ne tik sotumo, bet ir pasitenkinimo jausmą.

Nėra konkrečios taisyklės, kiek kartų reikia sukramtyti maistą – tai priklauso ir nuo žmogaus dantų būklės, maisto bei kitų dalykų. Kai kurie dietologai pataria maistą kramtyti ne mažiau nei 30 kartų. Kramtymas stiprina dantis, skatina virškinimą, padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas, išlaikyti normalų svorį.

Valgykite tuomet, kai ateina alkio jausmas

Įvairiuose literatūros šaltiniuose teigiama, kad geriausia valgyti tuomet, kai iš tiesų pajuntate alkį. Būtent tuomet geriausiai jaučiamas ir patiekalo skonis. Alkis paaštrina skonio jutimo receptorius, esančius liežuvyje, todėl labiau jaučiame saldumą ar sūrumą. Kitaip tariant, jeigu esate sotus, patiekalo skonių paletę jusite mažiau.

Vienodas maistas siaurina skonio „akiratį“

Valgykite kuo įvairesnį maistą. Nė vienas patiekalas neturi visų jums reikalingų maistingųjų medžiagų ir vitaminų. Pavyzdžiui, apelsinai aprūpina vitaminu C, bet ne vitaminu B6 ar B12, kurio gausu vištienoje.

Valgydami kuo įvairesnį maistą gausite ne tik daugiau reikalingų medžiagų, bet ir praplėsite skonio receptorių „akiratį“.

Nebijokite eksperimentuoti

Dauguma skonio trūkumą bando kompensuoti naudodami daugiau druskos ar cukraus, o šie dar labiau bukina skonio receptorius... Siūlome eksperimentą – atsisakykite druskos ir cukraus savaitę. Jūsų skonio receptoriai pajus visiškai kitokį kasdienių patiekalų skonį.

Universalus skanesnio gyvenimo ingredientas – mažiau dėmesio telefonui

Kąsnis į burną, keletas akimis perbėgtų įrašų socialiniame tinkle, pora žodžių artimajam – toks šiuolaikinio skubančio žmogaus valgymo ritmas. Ar jis leidžia pajusti tikrąjį valgio skonį? Tikriausiai, kad ne.

Skaityti draugų žinučių socialiniame tinkle ir nenaršyti po naujienų portalus valgant pataria tiek dietologai, tiek ir psichologai. Šokinėdami tarp skirtingų veiklų, ne tik nepajusite patiekalo skonio, bet ir apskritai pamiršite, ką valgote. Atsipalaiduokite, dėmesį sutelkite į valgio skonį, kartu juo besimėgaujančius žmones, galvokite apie kiekvieną kąsnį. Valgymas gali tapti puikia proga pailsėti nuo socialinių tinklų, turiningai ir „gyvai“ praleisti laiką su namiškiais ar draugais.

Žymos: maistas

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Artėjant vasaros atostogoms, vaikų užimtumas tampa daugelio tėvų rūpesčiu. O ir patiems...

Jaunieji klaipėdiečiai kviečiami į kartingų būrelį nuotrauka, foto

Vis labiau puošiame gėlėmis palanges, balkonus, vazonus su įvairiais augalais deriname prie...

Sodinkime ne daugiau kaip trijų spalvų augalus nuotrauka, foto

Šiandien 18 valandą Klaipėdos aerodrome įvyks aviacijos šou. Į pasirodymus pakvies akrobatinių...

Šiandien Klaipėdos aerodrome įvyks aviacijos šou nuotrauka, foto

Pledas puiki namų stiliaus detalė ir jaukios šilumos atributas, ypač kai vėsu...

Kaip išsirinkti tinkamą pledą? nuotrauka, foto

į Lietuvą atgabenta paukščiukų už 4 mln. eurų nuotrauka, foto

Lietuva, Į Lietuvą iš Baltarusijos atvežta, ko gero, brangiausių šalies istorijoje paukščių –...

E. Masiulio ir jo žmonos skyrybų prašymas - jau teisme nuotrauka, foto

Žmonės, Buvusiam Liberalų sąjūdžio vadovui Eligijui Masiuliui (44 m.) pastarieji metai atnešė daug...

Bando kovoti su vežėjams iškilusia grėsme nuotrauka, foto

Ūkis, Aistros dėl Europos Parlamento (EP) siūlomo Mobilumo paketo, galinčio suduoti lemiamą smūgį...

"Noriu atiduoti duoklę mylimai Klaipėdai" nuotrauka, foto

Sportas, "Tinklinį yra tekę žaisti Šveicarijoje tarp Alpių kalnų, Suomijoje prekybos centro ketvirtame...

Lietuva, Paskelbta prieš 13 min.

Žmonės, Paskelbta prieš 31 min.

Ūkis, Paskelbta prieš 45 min.

Sportas, Paskelbta prieš 1 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...