5 būdai atskirti tikrą alkį nuo nervinio

5 būdai atskirti tikrą alkį nuo nervinio

1. Nervinis, arba "emocinis", alkis užklumpa staiga ir netikėtai - nors žmogus gali būti ką tik pavalgęs; fiziologinis kyla kas tam tikrą laiko tarpą.

2. "Nervinis" valgytojas nori konkrečių produktų - pvz., ledų, picos, suši. Kai žmogus iš tikro alkanas, jis ne toks išrankus.

3. "Nervinis" alkis reikalauja skubaus pageidaujamo maisto rijimo. Fiziologinį alkį galima perkęsti.

4. Jeigu "kramtote" savo emocijas, tai net ir pavalgę maisto, norėsite kramtyti ir toliau; jeigu valgote būdami fiziologiškai alkani, pasisotinę maistu - liausitės.

5. "Nervinis" persivalgymas dažniausiai sukelia kaltės jausmą - dėl nuryto maisto kiekio, kainos, savo svorio ir t. t. Įprastas alkis palieka tik pasitenkinimo jausmą.

5 "nervinio valgymo" priežastys

Specialistai išskiria keletą priežasčių, kodėl žmonės slopina emocijas valgydami.

1. Esant stresinei būsenai kraujyje padaugėja kortizolio, streso hormono. Tai sukelia sūraus arba saldaus maisto poreikį.

2. Ištikti streso, mes dažniausiai ieškome paramos iš šalies ir tampame socialiai aktyvesni. Deja, visuomenėje įprasta, kad pokalbį tarp keleto žmonių lydėtų užkandžiavimas. Skųstis likimu lengviau įsikibus į bokalą alaus, taurę vyno ir kramtant užkandžius.

3. Susinervinęs žmogus ieško kuo užsiimti, kuo nukreipti dėmesį nuo streso priežasties. Rūkalius griebia cigaretę, alkoholikas - butelį, o mėgstantis pavalgyti - atidaro šaldytuvą.

4. Daug įtakos turi vaikystės prisiminimai. Pasąmonė iki šiol mena, kaip mama ar močiutė šluostydama ašaras arba pagirdama už gerą darbą apdovanodavo kokiu nors skanėstu - šokoladuku, kramtuke, ledais... Šitaip pasąmonėje įsitvirtino logiška grandinė: nusivylimas - ašaros - maistas (arba džiaugsmas - apdovanojimas - maistas).

5. Valgome - užuot įvardiję problemą ir ją išsprendę. Pyktį, nuoskaudą, baimę maistas trumpam pakeičia malonumu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder