10 nešvariausių daiktų namuose: kaip juos dezinfekuoti?

10 nešvariausių daiktų namuose: kaip juos dezinfekuoti?

Rūpintis namų švara ir higiena svarbu ne tik dėl keliskart išaugusio koronaviruso atvejų skaičiaus. Jei norime šventes sutikti saugiai, turime namus dezinfekuoti dažnai, o ypač jei jūsų šeimos narys persirgo bet kuria virusine infekcija. Kruopštus patogenų iš aplinkos pašalinimas ženkliai sumažina kitų asmenų užsikrėtimo riziką.

10 nešvariausių daiktų namuose

„Jeigu sirgote kokia nors virusine ar infekcine liga arba jūsų namuose lankėsi sergantis žmogus, pirmiausia reikėtų atkreipti ypatingą dėmesį į visus daiktus, kuriais buvo naudojamasi, ypač į smulkmenas ir visas rankenas, prie kurių buvo prisiliesta. Visus šiuos daiktus būtina dezinfekuoti“, – pataria prekybos centro internete „Varlė.lt“ atstovė ryšiams su visuomene Alina Kazakevič.

Ji siūlo ypač atkreipti dėmesį į šiuos 10 dažniausiai liečiamų, nešvariausių daiktų namuose: telefoną, klaviatūrą, TV valdymo pultą, durų rankeną, šviesos jungiklį, dantų šepetėlį, virtuvės kempinę, pjaustymo lentelę, indų džiovyklą, plaukų šepetį.

Kasdienio naudojimo daiktų dezinfekavimas

Dezinfekuojant namus, svarbu nepamiršti nuvalyti tų daiktų, kuriais naudojosi ar galėjo naudotis užsikrėtęs žmogus. Nepamirškite dezinfekuoti tokių įrenginių, kaip telefonas, mikrobangų krosnelė ar viryklė. Taip pat vertėtų kruopščiai išvalyti vonios kambarį, dezinfekuoti stalo įrankius bei indus. Indus ir stalo įrankius dezinfekuokite įdėję juos į indaplovę ir nustatę maždaug 70°C temperatūros programą.

Nepamirškite dezinfekuoti ir žaislų. Kaip tai atlikti? Plastikinius ar metalinius žaislus išplaukite ūkiniu muilu, o pliušinius žaislus sudėkite į skalbimo mašiną.

Pigus ir paprastas būdas dezinfekuoti čiužinį

Rūpinantis namų dezinfekcija, svarbu nepamiršti ir patalynės, kuria naudojosi sergantis žmogus. Rekomenduojama visus audinius skalbti 60°C temperatūroje. Tokiu pat būdu galima atlikti ir daugkartinės veido kaukės dezinfekciją.

Jeigu norite dezinfekuoti drabužius ar audinius, kurių negalima skalbti aukštoje temperatūroje, skalbimo metu naudokite specialias skalbimo priemones, skirtas bakterijų naikinimui.

Gali kilti klausimas: kaip dezinfekuoti čiužinį? Pasitelkite, ko gero, pigiausią ir paprasčiausią buitinį būdą: padarykite sodos ir kelių arbatmedžio aliejaus lašelių mišinį ir pabarstykite juo čiužinio paviršių. Palikite jį 20–40 minučių ir vėliau tiesiog išsiurbkite.

Ko dar nereikėtų pamiršti?

Labai svarbu reguliariai vėdinti patalpas ir rūpintis oro kokybe, nes maža oro cirkuliacija skatina mikroorganizmų dauginimąsi. Dulkės, bakterijos, virusai, nemalonūs kvapai ir dirginančios medžiagos, kurios atsiranda namuose, kai kuriems asmenims gali sukelti alergiją ar blogą savijautą. Todėl svarbu pasirūpinti švariu ir santykinai drėgnu oru. Tai pasiekti padės oro valytuvas, apie kurį verta pagalvoti ypač dabar, kai daugiau laiko praleidžiame namuose.

Kaip dezinfekuoti paviršius neinvestuojant į specialią įrangą?

Dar vienas puikus būdas dezinfekuoti namus yra pasitelkti tokį valymo būdą, kuris vadinamas ozonavimu. Norint atlikti oro valymą ozono dėka reikalingas specialus įrenginys – ozonatorius, tai yra, ozono generatorius. Tačiau šis būdas yra labiau skirtas profesionaliam naudojimui, todėl reikalauja ypatingo atsargumo.

Namų dezinfekavimui labiausiai rekomenduojama naudoti valymo priemones, pagamintas alkoholio pagrindu. Efektyviausios tos priemonės, kuriose mažiausia alkoholio koncentracija yra 70%. Efektyvus dezinfekavimo būdas taip pat yra aukštos temperatūros (mažiausiai 60°C ), pavyzdžiui, vandens garų ar skalbimo naudojimas.

„Dažnai namų valymui naudojamas actas. Tačiau svarbu žinoti, kad nors ši priemonė efektyviai dezinfekuoja paviršius, tačiau nepašalina koronaviruso. Šią kovą su COVID 19 efektyviausiai laimi alkoholis, jo pagrindu pagaminti dezinfekciniai skysčiai ir vanduo su muilu“, –  įspėja A. Kazakevič.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder