Kaip apdengti rožes žiemai

Kaip apdengti rožes žiemai

Po pirmųjų šalnų dauguma rožių krūmų dar būna su žaliuojančiais lapais, o kai kurie jauni ūgliai su neišsiskleidusiais pumpurais. Tokios žiemai uždengtos šakos pašąla, pūna, užsikrečia grybelinėmis ligomis. Todėl, baigiant genėti, likusius lapus, žiedpumpurius ir žiedus reikia nukirpti. Nuo žemės aplink krūmą kruopščiai nurinkite nukritusius lapus, šakeles ir kt. Visa tai geriausia sudeginti ar išvežti. Negalima dėti į kompostą, nes ten bus palanki terpė veistis kenkėjams ir grybinėms ligoms.

Prieš dengiant patartina rožių krūmelius ir žemę aplink juos dezinfekuoti vario preparatais, efektyviai padeda ir vario sulfatas (mėlynas akmenėlis). Purškiama 1-1,5 proc. tirpalu. Šį darbą reikia atlikti esant teigiamai temperatūrai.

Dengimas

Uždengti rožes patartina užėjus ilgesniems šalčiams, sausu oru. Mūsų klimato sąlygomis tai būtų antra lapkričio pusė-gruodžio pradžia, o kai kuriais metais ir vėliau.

Lengvų šalnų rožės nebijo. Jos tampa net atsparesnės ir pamažu pripranta prie žemos temperatūros. Uždengus per anksti daug stiebų būna nesubrendę, todėl minkšti ir neatsparūs šalčiams. Uždengiame žiemai, kai oro temperatūra nukrinta iki minus 5-10 laipsn. šalčio.

Visos rožės apkraunamos 20-25 cm žemių, sausų medžių lapų, durpių ar spygliuočių pjuvenomis, sumaišytomis su smėlio sluoksniu, ir uždengiamos eglišakėmis (tai geriausia dengiamoji medžiaga).

Prieš dedant eglišakes, patartina krūmus apsmaigstyti vielos lankais, kad stojus atlydžiui šlapias ir sunkus sniegas eglišakių nenuspaustų iki žemės ir neišlįstų rožių stiebeliai.

Daugelių rūšių parko rožių dengti nereikia, pakanka tik pamulčiuoti.

Kamienines rožes uždengti reikia kruopščiausiai. Jei tokios rožės kamienas dar lankstus, jis guldoma į priešingoje pusėje iškastą mediniais kuoliukais prismaigstytą duobutę ir uždengiama eglišakiais ar kraikinėmis durpėmis. Kai stiebas storas, paguldyti sunku, todėl visą tokios rožės lają reikia apdėlioti eglišakiais ir aprišti.

Visų rožių negalima uždengti aklinai ar per šiltai. Krūmas pradės pūti, jei nebus vėdinimo. Užėjus atlydžiui arba saulėtomis dienomis per šiltai apklotos rožės pradės busti, o vėl atšalus gali nušalti.

Dengti tinka medinės dėžės, ruberoidas, maišinė medžiaga, prilaikyti - vielos tinklas ir kt. Tai kiekvieno rožių augintojo išmonės reikalas. Tik polietileno plėvelę reiktų naudoti atsargiai. Galima uždengti krūmo viršų, bet šonuose būtina palikti angas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder