Pandemija stiprina atostogų ilgesį, vakcina kelia keliautojų optimizmą

Pandemija stiprina atostogų ilgesį, vakcina kelia keliautojų optimizmą

Nors 2020-aisiais daugelio keliautojų iš Lietuvos viltis pailsėti užsienyje sužlugdė pandemija, kelionių organizatoriai gauna vis daugiau užklausų dėl atostogų 2021 metais. „Kelionių panoramos" vadovės Kristinos Graužinienės teigimu, šiuo metu lietuviai ryžtingai nusiteikę išnaudoti ateinančių metų vasaros sezoną užsienio kurortuose. Optimizmo suteikia viltis, kad vakcinos atsiradimas padės įveikti pandemijos siautėjimą, o užsienio kurortai bus pasirengę saugiai ir svetingai priimti saulėto poilsio išsiilgusius lietuvius.  

„Visi šiuo metu išgyvename nežinomybės laikotarpį, kai nei kelionių organizatoriai, nei patys keliautojai neturi jokių garantijų, kad kitų metų pavasarį ir vasarą kelionės atgis. Vis dėlto pastebimas būsimų poilsiautojų atkaklumas ieškant poilsio krypčių kitą vasarą ir ryžtas imtis visų priemonių, kurios vėl padėtų keliauti", – sako K. Graužinienė.

„Kelionių panoramos" vadovė dalinasi keliais pastebėjimais, ko dažniausiai teiraujasi ir kam pasiryžę keliautojai iš Lietuvos.

90 proc. klientų nusiteikę keliauti į užsienį ir ieško bet kurių saugių galimybių

Kelionių agentūros vadovė pasakoja, kad nors didžiąją dalį pajamų ankstesniais metais teikė kelionių organizavimas į populiariuosius šilto klimato šalių kurortus, „Kelionių panorama" veiklos nesustabdė ir šįmet, kai daugelis šalių viena po kitos skelbė karantiną. Keliones teko perorientuoti saugesnėmis kryptimis, kur buvo fiksuojama mažiau susirgimų koronavirusu. Todėl vasarą keliautojams dažniau buvo siūlomas poilsis Lietuvos ir Latvijos pajūryje, taip pat Lenkijoje.

„Keliavimas yra vienas didžiausių malonumų, dėl kurio gyventojai pasiryžę po pusmetį taupyti laukdami vis naujų atostogų ir įspūdžių. Šiemet dėl suprantamų priežasčių lietuviai dažniau rinkosi keliones po Lietuvą, aktyviai ilsėjosi mūsų šalies kurortuose. Dalis lietuvių pasirinko poilsį kaimyninėse Latvijoje ir Lenkijoje, tačiau, ką čia slėpti – visi viltingai laukia, kol galės vėl drąsiau rinktis šiltus ir saulėtus pietų kurortus", – apie šių metų patirtį pasakoja K. Graužinienė.

Kelionių agentūros vadovė teigia, kad absoliuti dauguma nuolatinių klientų gyvena palankesnių 2021-ųjų viltimi ir jau dairosi, kur norėtų praleisti išsiilgtas kitų metų atostogas.

Lietuviai tapo sentimentalūs ir pasiryžę išleisti daugiau  – svarbiausia, kad būtų saugu keliauti

„Kelionių panoramos" vadovė pasakoja, kad metų pauzė pakeitė atostogautojų požiūrį į kryptis, kuriomis lietuviai  norėtų keliauti. K. Graužinienės teigimu, po kelionių pertraukos išryškėjo mūsų šalies gyventojų noras vėl pakeisti aplinką, pasimėgauti svetingu ir maloniu aptarnavimu. „Jei pastaraisiais metais keliautojai atidžiau dairėsi egzotiškų kelionių krypčių, šiemet pastebime, kaip jie vėl išsiilgo pamėgtų Turkijos ir Graikijos kurortų. Žmones traukia noras pakeisti aplinką, garantuotai šiltas ir saulėtas dienas praleisti kiek tolėliau nuo namų. Jiems malonu planuoti, kad galės kokybiškai atsipalaiduoti jau pažįstamoje aplinkoje,  ir pasiryžę mokėti už komfortą", – aiškina kelionių agentūros vadovė.

K. Graužinienės teigimu, absoliuti dauguma poilsiautojų supranta, kad nė vienas kelionių organizatorius šiuo metu negali suteikti šimtaprocentinių garantijų. Vis dėlto lietuviai renkasi ir rezervuoja keliones, vildamiesi, kad artėjant vasarai dauguma pandemijos sukeltų iššūkių bus įveikti.

Ne visos šalys norės priimti lietuvius, tačiau jie pasiryžę skiepytis vien dėl galimybės keliauti

Kelionių agentūros vadovė pastebi, kad 2021 m. sezoną atostogautojų iš Lietuvos laukia nauji iššūkiai. „Šių metų pavasarį Lietuva priklausė mažiausiai pandemijos paveiktų šalių grupei, tačiau dabar situacija iš esmės pasikeitė. Sparčiai augant susirgimų Covid-19 skaičiui, kitos šalys atidžiau stebi situaciją Lietuvoje ir mūsų šalies gyventojus gali priskirti prie labiau rizikingų keliautojų. Todėl turime ne tik solidariai rūpintis, kad Lietuvoje susirgimų Covid-19 atvejų mažėtų, bet ir stebėti, kokiomis sąlygomis lietuvius sutiks priimti užsienio šalių kurortai", – pasakoja K. Graužinienė.

Ji primena, kad dalis populiarių kurortų, pvz. Graikijoje ar Jungtiniuose Arabų Emyratuose, pavasarį ir vasarą fiksavo itin mažus susirgimų koronavirusu skaičius, todėl sieks ir toliau užsitikrinti, kad šios kryptys išliktų saugiausiųjų sąraše. Lietuvos keliautojams tai reiškia, kad reikės atitikti papildomus reikalavimus – pvz., keliais testais įrodyti, kad nėra užsikrėtę koronavirusu, arba pateikti pažymėjimą, kad yra vakcinuoti.

Anot kelionių ekspertės, mažiau ar labiau pandemijos paveiktų krypčių situacija nuolat keičiasi. Pvz., šių metų pavasarį lietuvių pamėgtoje Antalijoje buvo fiksuojama itin nedaug susirgimų atvejų, todėl atostogos Turkijoje buvo laikomos palyginti nerizikingomis. Pastaruoju metu išaugęs susirgimų skaičius šioje šalyje skatina atidžiau stebėti atostogų maršrutus ir daugiau dėmesio skirti asmeninei apsaugai.

„Apie ateinantį atostogų sezoną dar anksti kalbėti, nes Lietuvoje vakcinavimas kol kas net nėra pradėtas, tačiau iš mūsų klientų girdime – jei dėl kelionės reikėtų pasiskiepyti, jie tai padarytų", – pasakoja „Kelionių panoramos" vadovė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder