Dėl vaikų nuotykio vyras ryžosi pavojingam iššūkiui

Dėl vaikų nuotykio vyras ryžosi pavojingam iššūkiui

Krepšininko Gintauto Matulio brolis Andrius Matulis baidare leisis į 700 kilometrų kelionę Lietuvos upėmis, mariomis, o jei pasiseks - ir Baltijos jūra. Bet šioje kelionėje gali laukti ir pavojai.

Vyras plaukimui ryžosi dėl kilnaus tikslo - jis nori padovanoti keliems vaikams nuotykį savo brolio organizuojamoje ir vadovaujamoje vasaros stovykloje, todėl jau renka lėšas. 700 - tiek eurų jis užsimojęs surinkti.

Žinia, kelionė baidare dideliuose vandens telkiniuose - Kuršių mariose ir Baltijos jūroje - yra išties pavojingos.

Su A. Matuliu susisiekti pavyko pirmadienį, kai vyras mėgino savo jėgas Kuršių mariose. "Šiandien oras geras, plaukiu per vidurį. Vakar plaukiau iki Kintų ir buvo milžiniškos bangos, tad tai gali būti ir labai pavojinga", - kalbėjo jis.

Kelionė - vingiuota

- Papasakokite, kokiu maršrutu planuojate plaukti?

Pradėsiu kelionę Aukštaitijoje. Obeliai - miestelis, besiribojantis su Latvijos pasieniu. Nuo Latvijos teka Kreunos upė, ištekanti į Sartus. Šiame ežere "mistiniu būdu" turėsiu rasti Šventosios ištakas. Kodėl "mistiniu"? Sartai labai vingiuoti. Viskas žalia. Tad sudėtinga atrasti tas ištakas. Šventąja plauksiu iki Ukmergės, kur ji įteka į Nerį. Nerimi - iki Kauno, o nuo čia - Nemunu į marias. Laukia du pasirinkimai. Yra viena įmonė, su kuria statėme Kurėnų senovinį laivą. Jei mane jie palydės - plauksiu mariomis į Nidą, o nuo jos - Baltijos jūros iki Smiltynės. Jei nepalydės - baigsiu kelionę mariose.

Nėra svarbu, kaip baigsis kelionė. Vis tiek įveiksiu tą patį atstumą.

- Vienas kilometras lygus vienam eurui. Kelionėje surinktus pinigus ketinate skirti vaikų krepšinio stovyklai, vyksiančiai šią vasarą. Ar galite papasakoti plačiau?

Mano brolis Gintautas Matulis yra profesionalus krepšininkas, antrus metus organizuojantis stovyklą vaikams.

Turime idėją mažinti socialinę atskirtį.

KELIONĖS DRAUGAS. Į avantiūrišką kelionę baidare besileidžiantis Andrius Matulis ketina kartu pasiimti ir savo ištikimą pakeleivį. Asmeninio archyvo nuotr.

Kai kurie vaikai turi mažiau galimybių sportuoti ir dalyvauti stovyklose, nes jos kainuoja. Jis nusprendė imtis iniciatyvos. O aš jau buvau sugalvojęs plaukti, todėl kartu nusprendžiau prisidėti. Tad kartu sugalvojome idėją padovanoti stovyklą vaikams, mylintiems krepšinį.

Į kelionę ketinu išplaukti birželio 29 dieną.

Į kelionę - kartu su augintiniu

- Kaip rinksite pinigus?

Mano tikslas - skleisti žinią apie šią iniciatyvą. Žmonės gali tai pamatyti ir tie, kurie prijaučia, gali skirti savo lėšas. Žmonės jau prisideda - sąskaitoje jau yra apie 50 eurų.

- Ar pirmą kartą leidžiatės į tokią avantiūrą?

Tokio mąsto avantiūrai dar nesu ryžęsis, tačiau jų mano gyvenime netrūksta - aš kiekvieną savaitgalį leidžiuosi į kokį nors nuotykį. Štai praėjusią savaitę Jonines sutikti plaukiau iki Kintų. Šiuo metu grįžtu atgal. Ir Naujų metų sutikimas nebūna tradicinis. Rengiu žygį pajūriu į Palangą arba slidinėju kalnuose.

- Nuo kada pradėjote plaukioti baidarėmis?

Praėjusį sekmadienį buvo pirmasis mano išplaukimas po 4-5 metų. Nesu baidarių entuziastas ar sportininkas. Tiesiog man rūpi idėja, kurią kartu su broliu sugalvojome. Be to, ieškau naujų potyrių ir emocijų. Nepraleidžiu galimybių.

- Minėjote, kad ir šiuo metu plaukiate. Ar nėra vieniša?

Tikrai ne. Turiu šuniuką. Dažniausiai kai sugalvoju leistis į kokią kelionę, jis visuomet su manimi sutinka vykti.

Jį planuoju pasiimti ir į 700 kilometrų kelionę.

Populiarėjantis labdaros būdas

Iniciatyvos, kurių metu žmonės, rinkdami lėšas kilniam tikslui, ryžtasi sau kelti iššūkius, pasaulyje sparčiai populiarėja. Tokių pavyzdžių - ne vienas.

Štai 2013 metais britų princas Harry pasiekė Šiaurės ašigalį, įveikęs 320 kilometrų kelią per užšalusią Antarktidos dykynę. Tąkart žygį surengė labdaros organizacija "Ėjimas su sužeistaisiais", kuri renka lėšas sužeistiems kariams treniruoti bei padeda jiems rasti sau vietą.

2016 metais onkologinėmis ligomis sergančius vaikus globojantis paramos ir labdaros fondas "Mamų unija" Lietuvoje organizavo "1000 km Širdies žygį", kurio tikslas - surinkti lėšų medicininei įrangai, reikalingai vėžiu sergantiems Lietuvos vaikams.

Klaipėdoje kasmet šimtai bėgikų renkasi į tradicinį "Vilties bėgimą". Šiais metais iš anksto bėgime registravosi 2,8 tūkst. bėgikų, dar daugiau dalyvavo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder