Stereotipai apie vyrus ir moteris. Tiesa ar ne?

Stereotipai apie vyrus ir moteris. Tiesa ar ne?

Jos - emocingos, kerinčios, ieškančios grožio ir jį puoselėjančios, rūpestingos. Jie - tvirti, racionalūs ir mažiau pavaldūs emocijoms. Tipinė moteris ir tipinis vyras. Tačiau visuomenėje sklando nemažai stereotipų apie vyrus ir moteris, jų santykius ir elgseną. Apie tai, kiek tiesos yra tuose stereotipuose, „Laisvalaikis“ kalbėjosi su psichologe Ramune Želioniene.

Stereotipas: moterys vienu metu gali daryti kelis darbus, vyrai - vieną

„Iš tiesų yra skirtumas, kiek darbų vienu metu gali atlikti vyrai ir moterys. Tačiau tai nereiškia, kad moterys, darydamos kelis darbus vienu metu, į juos visus gilinasi“, - teigė R.Želionienė.

Vyras

Vyro prigimtyje yra užprogramuota gilintis į atliekamą veiklą. Vyrai linkę šiek tiek susireikšminti, jie kiekvieną savo veiksmą įprasmina globaliu mastu. Jie net kai vairuoja, galvoja, kad daro didžiulį žygį, nes reikia viską sužiūrėti, kad koks katinukas ant kelio neišlėktų, viską prognozuoti. Ir kai jie pradeda gilintis į procesą, kurį atlieka čia ir dabar, tai aišku, kad jokiam kitam procesui ar veiklai nebėra vietos ir laiko. Būna juk situacijų, kai vaikas sako „tėti, paduok man gerti“, o tėtis vairuodamas tik suburba „palauk, gi vairuoju“.

Moteris

Moteris, atlikdama kelis veiksmus vienu metu, į juos tiesiog nesigilina. Tai yra moteriškas bruožas ir tik dėl to jos vienu ir tuo pačiu metu gali daryti kelis darbus, neužkraudamos smegenų. Tiesa, jeigu moteris yra pervargusi, ji tuo pat metu atliks mažiau darbų. Įkvėpta ir energinga moteris vienu metu plauna indus, verda sriubą, patikrina, ką veikia vyras, ir dar vaikui pamokas padeda ruošti.

Įdomu

„Gebėjimas vienu metu atlikti kelias veiklas labai priklauso nuo intelektinių sugebėjimų, mąstymo greičio ir tam tikrų įgūdžių išsiugdymo, susiformavimo. Kada mes galime vairuodami ramiai kalbėti ir telefonu? Tada, kai žinome, kad mūsų vairavimo įgūdžiai yra tvirti, o vairavimas mums nebekelia įtampos ir gana greit mąstome. Kodėl moteris plaudama indus gali dar ir paruošti vakarienę, pabendrauti su vaiku? Nes ji tą daro kasdien, tai yra įprasta ir nereikalauja papildomų pastangų“, - pasakojo psichologė. Pasak jos, tai jau priklauso ne tik nuo lyties, bet ir nuo kognityvinių gebėjimų. Kuo daugiau veiklų vienu metu išmokstame daryti ir derinti, tuo daugiau naujų neuronų jungčių susidaro. Mes lavėjame, o tai reiškia, kad kitą kartą, gavę kelias užduotis vienu metu, jas atliekame be streso, nes jau mokame.

Stereotipas: moterys turi geresnę intuiciją nei vyrai

„Ilgalaikiais mokslininkų tyrimais yra įrodyta, kad moterys turi jutimo organą, kurį galima pavadinti intuicija. Tai širdies, o ne proto kalba“, - aiškino psichologė Ramunė. Ypač gerai moterys intuiciją gali demonstruoti savo artimoje aplinkoje, jos labai daug jaučia. Ir jeigu išmoktų dažniau, atidžiau įsiklausyti į intuiciją, joms būtų kur kas lengviau atsakyti į daugybę klausimų, jos viską žinotų. Moterys, kurios lavina savo intuiciją, t.y. įpranta ja pasikliauti, labai retai kada pasielgia neteisingai. „Ne veltui šis pojūtis duotas moteriai, ji juk yra gyvybės nešėja. O vyrai yra šiek tiek grubesnių struktūrų, jie vykdytojai. Moterys nuo senų senovės žmonijos istorijos turėjo rūpintis vaikais. Ir juos maitino, augino, ir nuėjusios kažkur tiesiog pajusdavo, kad jau laikas grįžti prie kūdikio. Moteris su vaiku yra susieta nematomais siūlais, vyrams tai neduota. Vyro santykis su vaiku visai kitoks“, - sakė psichologė.

Stereotipas: moterys kalba daugiau nei vyrai

„Niekaip negalima absoliutinti, kad moterys kalba daugiau negu vyrai. Tiesiog turime suprasti, kad moters prigimtyje yra užkoduota išsikalbėti“, - sako R.Želionienė.

Moteris

Kai kas nors nutinka moteriai, tai moteriška moteris skalambija visais varpais. Jai reikia pakalbėti su keliomis draugėmis, viską aptarti, problemą išanalizuoti. Tokio moterų elgesio ypač nesupranta vyrai. Moteris, grįžusi iš darbo namo, gali išsilieti, kaip kas buvo, kas patiko, kokios problemos. Beje, moterys vis kalba apie tą patį, vis grįždamos prie tos pačios temos ir pasakoja tai emocingai, didžiai stebėdamosi kitų elgesiu ar veiksmais, kitais nutikimais.

Vyras

Jeigu kažkas nutinka vyrui, tipiška reakcija yra nulįsti į olą ir pratūnoti ten, kol atsiras sprendimas, aiškumas, atgaiva smegenims arba problema savaime išsispręs. Tai yra vyriškas vyras. Vyras, grįžęs į namus, tyli. Jis gali įsijungti televizorių, pabūti su savo mintimis ir nereikia jam lysti į akis. Vyriška natūra nėra išsikalbėti ir nereikia to liūto tampyti už ūsų. Jis kažkurį laiko tarpą po darbo turi pabūti ramiai, „surinkti save“. Tarpusavyje kalbėdamiesi vyrai vienas kito trimis žodžiais paklausia, kaip gyvena, ir viskas. Jie nesužinos, kad serga draugo žmona, kad vaikai gavo pagyrimą mokykloje ir panašiai, ką pirmiausia sužinotų moteris, linkusi aptarti visas smulkmenas ir situacijas detaliai.

Dėmesio!

„Vyrai, kurių sąmoningumas yra aukštesnis, supranta, kad kai moteris išsilies, ji bus ramesnė, švelnesnė visomis prasmėmis. Nesvarbu, ar kalbame apie džiaugsmingą pasakojimą, ar apie pyktį, nesėkmes, konfliktus. Vyras gali būti nesuprastas, kai neleidžia išsipasakoti moteriai. Dėl to jai reikia turėti daug draugių. Moterys turi suprasti vyro natūrą neišsikalbėti. Konfliktas kyla tuomet, kai moteris be perstojo kamantinėja vyrą, norėdama, kad jis išsipasakotų, kai iš tiesų jam to visai nereikia“, - pasakojo psichologė.

Stereotipas: vyrai yra taupesni nei moterys

Pasak R.Želionienės, moterys grožisi gyvenimu, jai svarbu viską pačiupinėti, patyrinėti, pažiūrėti, kokio švelnumo audinys, ne tik spalvos. Ji nebūtinai turi būti praktiška. Moteriai leistina eiti į parduotuves, žiūrinėti, svajoti ir vis pareiti tuščiomis, nes dar neapsisprendė. Moterims galima matuotis, išsirinkti ir persigalvoti. Tai labai moteriška. „Kalbant apie akcijas ir nuolaidas, kurios suvilioja, moteris yra labai priklausoma būtybė. Jeigu akcijoje moterį kažkas užkabina emociškai, pvz „dėl to būsite dar gražesnė“, „dar geresnė mama, žmona“ ir t.t., moteriai to būtinai reikia. Visas moters gyvenimas, mąstymas susijęs su emocijomis, tai momentiniai reikaliukai, bet jie tuo ir žavūs. O vyras, išėjęs pirkti bulvių, tik su jomis ir grįš. Tad nereikia iškreiptai suprasti to moters išlaidumo ar akcijų laukimo, tai nėra kažkokia beprotybė ar nukrypimas nuo normos. Tai yra moteriška. Jos priklausomos ne nuo akcijų, o nuo emocijų“, - stereotipo klaidingumą aiškino psichologė. O jeigu taip elgiasi vyras, tikėtina, kad jis yra gana silpnas ir itin priklausomas nuo emocijų. Vyras puodus pirkti turi ne tada, kai jį kažkas emociškai patraukia, o tada, kai emocijų veikiama to prašo moteris. „Vyrai, kurie vis slankioja mugėse, parduotuvėse, pasišneka su visomis konsultantėmis, kartais stokoja charakterio stiprybės, demonstruoja emocinį prieraišumą, nėra labai vyriški. Jiems reikėtų susiimti“, - tvirtino R.Želionienė.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder