Someljė Mindaugas Miežys idėjų vaišėms siūlo ieškoti sezoninėje virtuvėje

Someljė Mindaugas Miežys idėjų vaišėms siūlo ieškoti sezoninėje virtuvėje

„Jei artimiausiu metu planuojate surengti vakarėlį, ryžkitės drąsiems gastronominiams sprendimams. Siūlau nepasiduoti madoms, geriausią ką galite padaryti – tai atsigręžti į sezoniškumą!“.

Tokiu patarimu dalijasi žymus someljė Mindaugas Miežys, puikiai išmanantis ne tik vyno pasaulį, bet ir maisto tendencijas. Jo įsitikinimu, kiekvienas gali sukurti restorano atmosferą savo namuose bei atskleidžia, kaip greitai virsti virtuvės ir gėrimų virtuozu.

„Atkeliavus puikiems orams, noras sukviesti draugus smagiam pobūviui kyla spontaniškai. Pirmoji taisyklė, kurios patarčiau laikytis ruošiant vaišes – tai ne vaikytis madų, to kas „ant bangos“, o atsižvelgti į sezoną. Šviežias derlius padiktuos nuostabų meniu“, – įsitikinęs M. Miežys.

Profesionalaus someljė teigimu, netrukus piką pasieks smidrų sezonas, todėl būtų tikra nuodėmė jų nepatiekti kaip užkandžio. „Žaliųjų smidrų skonis ypatingas – jie puikiai pasiduoda kulinariniams opusams.

Užtenka smidrus apvynioti griežinėliu gero kumpio, apšlakstyti aliejumi bei 15 minučių pašauti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę –netrukus svečiams prieš akis iškils ryškus ir įsimintinas patiekalas. Skonio dermė dar labiau atsiskleis, jei šalia priderinsite baltą, jauną, lengvą vyną. Pagrindiniam patiekalui M. Miežys siūlo leistis į dar didesnį nuotykį ir pasitelkti grilį.

„Dabar leisti laiką gamtoje ypač smagu – čia maistas visuomet gardesnis. Mano siūlymas griliui – Lietuvos upėje pagauta žuvis. Greta jos puikiai derėtų baltasis, ąžuolo statinėje brandintas vynas. Jei norite ryškesnio mėsos patiekalo, tuomet kepkite mėsainius.

Jiems tiks aukštos kokybės jautienos kepsnys arba plėšytos kiaulienos gabalėliai. Kaip savo srities atstovas, šalia rekomenduočiau Naujojo Pasaulio raudonąjį vyną – australišką ar net Tolimųjų Rytų, mat jie pasižymi šiek tiek degintomis natomis“. Kalbėdamas apie desertus, M. Miežys akcentuoja šviežius šalies vaisius ir uogas.

„Mūsų regionas tikrai labai turtingas, turime nuostabių skonių ir spalvų, tad juos verta atskleisti maiste. Svečiai bus maloniai nustebinti, jei iškepkite sluoksniuotos tešlos pyragą su lietuviškų vaisių kremu. Jei šalia norėsite pasiūlyti taurę vyno, atminkite, jog desertų ir gėrimo spalva turi atitikti vieną kitą, o pats vynas turėtų būti vos vos saldesnis“, – pataria someljė.

Komentuodamas naujausiais užkandžių tendencijas, M. Miežys sako, jog lietuviškumo tema šiemet kaip niekada ryški. „Kaip ir minėjau, gastronomijoje turbūt svarbesnis metų laikas ir tai, ką tuo metu galima rasti geriausio. Šiuo metu pastebima tendencija, kuomet patiekiami šiuolaikiškai interpretuoti tautiškos virtuvės patiekalai.

Didžiausias šių metų mano atradimas – ilgai brandinti lietuviški lašiniai, patiekti kartu su rožiniu šampanu. Norite tikėkite, norite ne, tačiau šie du komponentai tiesiog pritrenkė savo derme“, – sako M. Miežys. Norintiems artimiau susipažinti su netikėtais gastronominiais sprendimais M. Miežys siūlo apsilankyti „Vyno dienų“ parodoje.

Jau tradicija tapęs renginys šiemet vyks pirmąjį gegužės savaitgalį, gegužės 3–4 d., Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. „Drauge su kolegomis pristatysime netikėčiausias maisto ir gėrimų interpretacijas, pasakosime, kaip atrasti dermę, kuri paliktų įspūdį ir kviestų darsyk leistis į skonio nuotykius. Baigiame sudarinėti meniu ir jau dabar galiu pažadėti, kad svečiai liks maloniai nustebę“, – sako prekybos tinklo IKI vyno ir maisto studijai atstovausiantis M. Miežys.

Šiame stende savo žiniomis ir patarimais taip pat dalinsis vyndariai iš Italijos ir Vokietijos bei geriausia šalies šampano eksperte tituluojama Jolanta Smičienė. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė teigia, jog parodos lankytojai galės paragauti ir klasikinių skonių, ir šiuolaikinių interpretacijų.

„Viena svarbiausių gero užkandžio savybių – šviežumas. Parodoje lankytojams pasiūlysime tokius skonius, kuriuos jie nesunkiai galės atkartoti namuose, o ingredientų gamybai nereikės ieškoti skirtingose vietose. Labai džiugu, kad gastronomija sugrįžta prie lietuviškų, sezoninių gėrybių, kurių visuomet gausiai siūlome savo asortimente“, – sako B. Čaikauskaitė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder