Seksualinis nesuderinamumas: realus ar išgalvotas

Seksualinis nesuderinamumas: realus ar išgalvotas

Seksualinis nesuderinamumas – kas tai? Kiek jis realus, kiek išgalvotas. Lady.mai.ru ekspertas psichologas Rodionas Čepalovas teigia, kad tikras fiziologinis nesuderinamumas yra tik tarp musės ir dramblio...

Seksualinis nesuderinamumas – nesugebėjimas patirti malonumo po ilgų bandymų tai padaryti. Nepasitenkinimas gali pasireikšti konfliktais, intymaus artumo atsisakymu ar net agresija.

Nuo dydžio iki bioritmų

„Seksualinio nesuderinamumo sąvoka dažniausiai vartojama intymaus gyvenimo sunkumams apibūdinti, - teigia seksologė L.Bedova. – Šie sunkumai yra individualūs – nuo pretenzijų kūnui iki seksualinio kontakto kokybės.“

„Žodis „nesuderinamumas“ reiškia globalią problemą, - sako R.Čepalovas. – Pavyzdžiui, dėl kraujo grupių nesuderinamumo negalima perpilti kraujo. Seksualinis nesuderinamumas – nesugebėjimas patirti malonumo po ilgų bandymų tai padaryti. Nepasitenkinimas gali pasireikšti konfliktais, intymaus artumo atsisakymu ar net agresija.“

Pasak ekspertų, parametrus, pagal kuriuos įvertinamas seksualinis nesuderinamumas, galima suskirstyti į kelias grupes:

Psichologiniai

Tai seksualinės patirties skirtumai, kurie nepriimtini naujuose intymiuose santykiuose. Įtakos gali turėti ir skirtingas partnerių požiūris į seksą. Vyrai būna daug laisvesni, o moteris neretai kausto stereotipai. Trukdyti gali ir seksualinių fantazijų nesutapimas, ypač jei kurio nors fantazija laki, o kitas viso to nesupranta.

Fiziologiniai

Omenyje, pasak ekspertų, turimos „techninės“ savybės: pavyzdžiui, jeigu moters vagina labai siaura, o vyro penis įspūdingo dydžio. Tačiau gamta taip sutvarkė, jog šios kliūtys per tam tikrą laiką yra įveikiamos. Prie techninių aspektų priskiriamas ir skirtingas laikas, reikalingas susijaudinti ir malonumui patirti. Jeigu vyras nuolatos pasitenkina pirmas, sunku kalbėti apie lytinį suderinamumą ir malonumą.

Kartais įtakos turi ir amžius. Jeigu tarp partnerių yra didelis amžiaus skirtumas, gali skirtis ir jų sekso poreikis bei intensyvumas. Dažniau taip nutinka, jei vyresnis yra vyras.

Psichofizinės priežastys

Seksualinio suderinamumo pagrindas – abipusis troškimas, todėl viena svarbiausių nesuderinamumo priežasčių yra įvardijamas temperamentų nesutapimas. Pavyzdžiui, vyras gali kasdien norėti sekso, o moteriai trukdo nuovargis ir prasta nuotaika. Kai kam sekso reikia kasdien, o kitam jo pakanka ir vieną kartą per mėnesį. Pasak seksologų, gerai, jei partnerių temperamentai būna panašūs, deja, taip nutinka ne visada.

Nesuderinamumo priežastis gali būti ir skirtingi bioritmai. Seksualinio vyrų aktyvumo pikas būna ryte, o moterų – naktį. Dažnai tokios problemos kyla partneriams, kurie gyvena pagal skirtingus bioritmus, kurių dienos režimai labai skiriasi.

„Išsilavinimo“ faktorius

„Seksualinis išprusimas iš tiesų svarbus, - teigia R.Čepalovas. – Čia kaip su automobilio vairavimu. Kuo geriau tai išmanai, tuo lengviau jį valdyti.“

Medicininis aspektas

Tai įvairios seksualinės disfunkcijos, kovojant su kuriomis be specialistų pagalbos neišsiversi.

O kaip gi meilė?

Sakoma, kad dviems, iš tikrųjų vienas kitą mylintiems žmonėms negali kilti sekso problemų. Juk seksualinis suderinamumas „išbandomas“ intymių santykių pradžioje. Kodėl tuomet nesuderinamumas kyla net ir tuomet, kai porą sieja tvirti jausmai? „Manau, kad meilė sudvasina šią sferą ir daugelį problemų padaro iliuzinėmis, - sako R.Čepalovas. – Tačiau jos iškyla, jeigu meilė praeina, arba kai myli tik vienas partneris, o kitas tiesiog pakenčia. Musė ir dramblys – štai kur tikras fiziologinis seksualinis nesuderinamumas. Visa kita daugiau yra psichologiniai dalykai. Pagrindine priežastimi vis tiek išlieka jausmų nebuvimas, nemokėjimas susitarti, įvairios pretenzijos partneriui.“

Seksologo patarimai

Jeigu seksualinio nesuderinamumo priežastys techninės arba fiziologinės, pasak seksologų, verta paeksperimentuoti su pozomis, kurios padės patirti maksimalų malonumą. Taip pat reikėtų suprasti, kad ne visoms poroms pavyksta vienu metu patirti orgazmą, tačiau tai nėra didelė problema. Orgazmas – ne vienintelis, nors ir labai svarbus, seksualinės gerovės rodiklis.

Jeigu seksualinio nesuderinamumo problemos – psichologinės, tuomet pagelbėti gali tik atviri pokalbiai, be gėdijimosi ir nutylėjimų. Visos psichologinės, psichofiziologinės priežastys panaikinamos kompromisų pagalba.

LSVEIKATA

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder