Psichoterapeutė: negeros mintys veikia kaip nuodai

Psichoterapeutė: negeros mintys veikia kaip nuodai

Nėra lengva pailsėti nuo įkyrių ir slegiančių minčių, pripažįsta prancūzų psichoterapeutė Stephanie Hahusseau. Ir vis tiek reikia pasistengti atsikratyti to mentalinio balasto, kuris nuodija mūsų gyvenimą.

S. Hahusseau – prancūzų psichoterapeutė, tyrinėjanti emocijų valdymo sritį, knygų „Kaip nesugadinti sau gyvenimo?“, „Liūdesys, baimė, pyktis“ autorė – pateikia konkrečių patarimų, kaip išsivaduoti nuo neigiamų minčių.

„Kas, jei ne aš...“, arba melagingas heroizmas

Apsinuodijimo simptomai

Dirbti sukandus dantis, nesiilsėti nė minutės, daryti tai, ko kiti kratosi. Toks modelis  savotiškai žavus, bet jis brangiai kainuoja: tai nuolatinė įtampa, sveikatos problemos, konkurencija, konfliktai.

Melagingas heroizmas skatina nepakantumą („Aš tai nesiskundžiu“), pyktį („Aš nieko negaunu už tai“) ir frustraciją („Aš visada aukojuosi“). Galiausiai mes kaltiname kitus, kad jie nesuteikia mums malonumo ir pripažinimo – būtent to, ko mes nesulaukiame iš savęs.

Priešnuodis

Pasistenkite daryti ką nors, kas teiktų malonumą dėl paties proceso, o ne dėl aplodismentų ir aukšto rezultato. Jums skubiai reikia išmokti kartais veikti be tikslo ir nesiekiant naudos, kaip pataria budistai. Mokykitės žaisti. Jūsų vidinis vaikas yra per daug rimtas, jis nebemoka juoktis ir svajoti.

„Nereikėjo man...“, arba kaltės jausmas

Apsinuodijimo simptomai

Kai širdies gilumoje manote, kad esate neverti tų dovanų, kurias jums dovanoja gyvenimas, negalite pajusti lengvumo, džiaugsmo ir pripažinimo. Kaltės jausmas verčia nuolat prisiminti tas pačias mintis, sukuria emocinius stabdžius: „Aš draudžiu sau jausti džiaugsmą arba malonumą, t. y. draudžiu sau paprasčiausiai jausti.“ Kaltės jausmas sukelia frustraciją ir maitina pavydą ir pyktį. Jis atsispindi mūsų santykiuose su žmonėmis. Mus visada erzina tie, kurie leidžia sau mėgautis gyvenimu, nebausdami savęs ir nemokėdami už tai per brangiai.

Priešnuodis

Pasistenkite paanalizuoti, kaip dideli ir maži kaltės jausmai trukdo jums judėti pirmyn savo emociniame, socialiniame ir profesiniame gyvenime (sėkmės baimė, polinkis aukotis). Pabandykite pakeisti savo elgseną keliais nuosekliais žingsniais. Pavyzdžiui, reguliariai įteikite sau nedidelių dovanėlių (laisvo laiko, malonią kūno priežiūros procedūrą) arba atsižvelkite pirmiausia į savo troškimus, poreikius, tik po to – į kitų.

„Man reikia padaryti daugiau ir geriau“, arba žalingas perfekcionizmas

Apsinuodijimo simptomai

Žalingas perfekcionizmas kaip priešingybė naudingam – tai ne stimulas, o stabdys. Net tada, kai jis pasireiškia hiperaktyvumo forma. Jis sumažina mūsų pojūčių aštrumą, pakerta mūsų pasitikėjimą savimi, nualina mus fiziškai ir psichiškai. Mes vėl ir vėl semiamės jėgų iš savo gyvybinės energijos atsargų ir gaištame laiką, kurio mums trūksta. Žalingas perfekcionizmas verčia mus griežtai smerkti save, kritikuoti ir būti tokiems pat negailestingiems kitų atžvilgiu. Įtampa tampa nuolatinė, o atokvėpio momentų nebelieka.

Priešnuodis

Neignoruokite pojūčių, kuriuos sukelia kartojamos įnirtingos pastangos (mąstymo įtampa, susikaustymas, mieguistumas, susierzinimas, migrena). Tai – pavojaus signalai. Jų tikslas – sustabdyti jus būtent tuo momentu, kai sakote sau „Dar kartą pasistengsiu!“

„Būtų visai neblogai, jeigu ne...“, arba nuolatinis nepasitenkinimas

Apsinuodijimo simptomai

Kaip toks nepasitenkinimas galėtų nepagimdyti apmaudo, frustracijos ir nerimo? Juk mums visada ko nors trūksta – saulės, gero oro, naujų pareigų, lemtingo susitikimo, – kad gyvenimas taptų įdomesnis ir laimingesnis. Kaip galima pasitenkinti tuo, kad esi, ir tuo, ką turi? Nuolatinis nepasitenkinimas trukdo nusiraminti širdžiai ir protui. Jis paveikia mūsų santykius. Lūkesčiai ir priekaištai sunkia našta gula ant mūsų aplinkinių pečių. Juk mes laukiame, kada jie patenkins mūsų poreikius. Juk mes įsitikinę, kad mūsų problemų sprendimus galima rasti išorėje, o ne savo viduje.

Priešnuodis

Sugrįžkite į save. Nealinkite savęs vaikydamiesi to, ko jums trūksta, kai visa tai jau galbūt yra jūsų rankose. Kasdien reguliariai darykite pertraukėles. Leiskite laisvai judėti savo mintims, priimkite emocijas, kurių kyla. Mėgaukitės savo kūno atsipalaidavimu. Pamažu išmoksite jausti daugiau malonumo iš savo „buvimo“ nei iš „turėjimo“.

„Taip gali atsitikti...“, arba miglotas nerimas

Apsinuodijimo simptomai

Kaip galima atsipalaiduoti, kai vaikštai ant bedugnės krašto? Kai nerimas nuolatinis, bet koks veiksmas, ketinimas būna akimirksniu sugadintas įsitikinimo, kad viskas baigsis blogai. „Polinkis tikėtis blogiausio būdingas nervingiems žmonėms. Juos nerimas gali apimti dėl bet kokios priežasties: skrydžio lėktuvu, blogo vaiko pažymio, apsilankymo pas gydytoją. Nuolatinė įtampos ir blogio laukimo būsena neigiamai veikia sveikatą, sukelia tachikardiją, hipertoniją, migreną, skrandžio problemų, nemigą.

Priešnuodis

Reikia veikti, ir kuo greičiau! Mokykitės kvėpuoti, kad atpalaiduotumėte kūno įtampą, medituoti, kad atsikratytumėte nerimo, racionaliai mąstyti, kad nepainiotumėte pesimizmo ir realizmo. Kas vakarą sudarinėkite gerų dienos įvykių sąrašus ir suprasite, kad gerų dalykų nutinka dažniau, nei manėte.

Gyventi su polėkiu

Mes visi iš savo patirties žinome: vieni sprendimai, santykiai ir užsiėmimai padeda mums augti, o kiti tarytum suspaudžia vidinę erdvę.

Kai mes atsiveriame per malonius išgyvenimus, pasijuntame žydintys, kupini energijos, spalvingi ir stipriai jaučiame, kad gyvename. Tokiais momentais mes būname džiugiai nusiteikę ir susikoncentravę, mūsų sąmonė atvira, sugebėjimai maksimaliai atsiskleidžia. Kad pasinaudotume jais, reikia suvokti savo egzistenciją ir pirmiausia atpažinti šias pilnatvės akimirkas.

Kokiais momentais jums būna tikrai gera, tikrai lengva, jaučiatės esantys kompetentingi ir ramūs, jums nereikia per didelių pastangų? Kai atskirsite šiuos momentus, galėsite sąmoningai juos prisišaukti ir jaustis laimingi.

ALFA

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder