Pramogos jaunimui: ar įmanoma neištuštinti kišenės?

Pramogos jaunimui: ar įmanoma neištuštinti kišenės?

Daugeliui jaunuolių trūksta nemokamų arba bent pigių veiklų Klaipėdoje. Tai rodo "Vakarų ekspreso" kartu su Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacija "Apskritasis stalas" atlikta apklausa, kurioje dalyvavo 76 jauni žmonės.

Tačiau įvairias veiklas siūlančios įstaigos pasakoja apie nemokamus renginius bei nuolaidų gausą, kurios siekia net 80 proc.

Jaunimo balsas

90 proc. apklaustųjų teigė, jog šaltais rudens vakarais labiau renkasi ramų, šiltą poilsį namie žiūrint įdomų filmą ar skaitant knygą nei aktyvų poilsį mieste. Dauguma jaunuolių savo laisvalaikio neįsivaizduoja be draugų, kino teatro ir kavinukių. Retas kuris išreiškė susidomėjimą rankdarbiais, žvejyba ar maisto gaminimu.

Pirmakursė Dovilė pasakojo, jog ieškojo sporto klubo ar šokių būrelio už prieinamą kainą, tačiau tokį buvo sunku rasti - sporto klubo ar šokių būrelio lankymas per mėnesį kainuoja 30-40 eurų.

"Įvertinus tai, kad moku už mokslą ir bendrabutį, laisvalaikio praleidimui skirti tokią sumą nėra lengva", - teigė studentė.

Kita studentė Julija teigė esanti įsitikinusi, kad įvairių užsiėmimų Klaipėdoje tikrai netrūksta.

"Kad ir tas pats kino teatras. Tikrai galima leisti sau bent kartą per mėnesį nueiti ten ir pasilepinti geru filmu. Manau, kad daugumai studentų tai įkandama", - sakė pašnekovė.

Jai antrino ir kolegė Aistė: "Kai pats esi aktyvus žmogus, nemokamų laisvalaikio užsiėmimų ieškoti nereikia. Nuolat pastebiu skelbimus, kviečiančius į nemokamus renginius, diskusijas, net spektaklius ar koncertus. Ką veikti Klaipėdoje nepatiriant didesnių išlaidų tikrai yra."

Visgi net 33 apklausti studentai tvirtino, jog informacijos apie nemokamas veiklas Klaipėdoje trūksta.

Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacijos "Apskritasis stalas" savanoris Audrius mano, jog jaunimas dažniausiai renkasi kavines, boulingus, biliardines. Jis mano, kad universitete trūksta susibūrimo vietos, kur būtų galima lankytis visiškai nemokamai po paskaitų ar per pertraukas, žiūrėti filmus, žaisti stalo žaidimus, rengti diskusijas ir t. t.

Pasiūlymų netrūksta

Klaipėdos koncertų salės rinkodaros vadovė Gidonė Vaitkuvienė pasakojo, jog įstaiga nuolat organizuoja edukacines programas įvairaus amžiaus vaikams bei jaunimui. Kasmet surengia daugiau nei 10 profesionalaus meno, teminių edukacinių projektų įvairioms amžiaus grupėms, kurie skatina vaikų kūrybiškumą, plečia vaikų ir jaunimo muzikines žinias, formuoja vertybes, supažindina su Lietuvos ir pasaulio aukščiausio lygio meno korifėjais. Bendrojo lavinimo mokykloms, gimnazijoms, aukštosioms ugdymo įstaigoms siūlomos individualios programos pagal amžiaus kategorijas ar pagal ugdymo programose analizuojamas temas.

Taip pat Klaipėdos koncertų salės atstovė minėjo, kad nuo 2014 m. miesto Tarybos sprendimu moksleivio, studento bilietui taikoma 50 proc. nuolaida. Nemokamų renginių taip pat būna. Nieko nekainuojančias programas pasiūlo Klaipėdos koncertų salės meno kolektyvai (Klaipėdos kamerinis orkestras, choras "Aukuras" ir t.t.). Dažniausiai tai būna proginiai koncertai, artėjančių švenčių dienomis ar festivalių dienomis siūlomos programos.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovo pavaduotoja menui Jurgita Skiotytė-Norvaišienė pasakojo, jog jų įstaigoje apie dvidešimt renginių per mėnesį yra skirta jaunimui. Anot jos, teatras visuomet laukia jaunimo, siekia jį pritraukti nuolaidomis net iki 80 proc. Taip pat siūlo tikslinius renginius jaunimui, edukacines programas. Nemokamų renginių taip pat būna.

Klaipėdos dramos teatro atstovė ryšiams su visuomene Valentina Žigienė minėjo, jog įstaiga jaunuoliams siūlo edukacines ekskursijas po savo pastato erdves, supažindina su istorija, aprodo sales, grimo kambarius, drabužines, muziejų. Šios ekskursijos kaina - simbolinė. Suaugusiems - 1 euras, moksleiviams/studentams - 50 centų. Už spektaklį studentui paprastai tenka mokėti apie 4 eurus.

"Kultūros fabriko" internetiniame puslapyje galima rasti nemažai nemokamų pasiūlymų jaunam žmogui: seminarų, spektaklių, kino peržiūrų. Nemažai nemokmų veiklų siūlo Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras - tai ir kalanetika, raumenų tempimo mankštos, zumba, muzikos terapija ir t.t.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder