Plaukimas: svarbiausi dalykai, kuriuos reikia žinoti

Plaukimas: svarbiausi dalykai, kuriuos reikia žinoti

Vasara - geriausias laikas maudynėms gamtoje. Jeigu norite tai daryti teisingai, turime jums keletą patarimų. „Pavyzdžiui, viršutinis vandens sluoksnis visada yra šiltesnis nei apatinis, o šis temperatūros skirtumas, ypač jei plaukiate toliau, gali sukelti raumenų mėšlungį. Tokiu atveju svarbu išlikti ramiems ir pabandyti plaukti į krantą. Jei to padaryti nepavyksta, tuomet reikia šauktis pagalbos. Štai kodėl rekomenduoju prie vandens telkinių eiti kartu su kitais žmonėmis“, - pataria trenerė Lina Dranginytė.

Prieš plaukimą labai svarbu apšilti - tai padės sumažinti raumenų spazmų riziką. Taip pat padeda kontrastinis dušas - kūnas bus pripratęs prie vandens temperatūros svyravimų, be to, sustiprinsite imuninę sistemą. „Jei nusprendėte į plaukimą pažiūrėti rimčiau, tai vasara yra pats tinkamiausias metas išbandyti šią sporto šaką nemokamai. Bet pradedantiesiems reikia apsvarstyti keletą dalykų“, - sako specialistė.

Kiek laiko reikėtų plaukioti ir ar būtina apšilti? Kadangi plaukimas yra rimta sporto šaka, kad nesusižeistumėte, svarbu apšilti ir daryti pertraukėles: pirmiausia turėtumėte atlikti tempimo pratimus, o tada 10-20 minučių plaukti vienodu tempu. Pertraukėlės turėtų užtrukti apie 5-10 minučių, jas patartina užbaigti tempimo pratimais. Pati treniruotė gali būti suskirstyta į keletą skirtingo intensyvumo intervalų. „Pradedantiesiems plaukikams treniruotės gali užtrukti apie 10 minučių. Pradžiai to visiškai pakanka, žinoma, taikant tinkamus metodus. Bet įgijus patirties treniruotės laikas gali pailgėti iki 45 minučių ar daugiau. Svarbus ir vandens telkinio pasirinkimas. Pradedantiesiems rekomenduojama plaukioti ežeruose, o ne upėse. Plaukiodami jūroje turėtumėte būti itin atsargūs ir atkreipti dėmesį į bangas bei vėjo pagreitį“, - rekomenduoja L.Dranginytė.

Trenerė primena, kad plaukimas baseine yra daug paprastesnis: „Jeigu palygintume su bėgiojimu, tai plaukimas baseine, kuriame yra šiltas ir ramus vanduo, būtų tarsi bėgiojimas treniruoklių salėje, kur viskas vyksta daug lengviau nei gatvėje. Bet treniruotės vandens telkiniuose daug greičiau sustiprina kūno raumenis, o svarbiausia - yra nemokamos.“

Koks plaukimo stilius rekomenduojamas pradedantiesiems? Pradedantiesiems pats paprasčiausias plaukimas krūtine arba ant nugaros, nes taip plaukiant kūnas ne taip greitai pavargsta. Svarbu ir tinkamai kvėpuoti: reguliariai ir pakaitomis.

Ar svarbu plaukiko lytis? „Ne, bet amžius svarbu“, - sako „4F“ ambasadorė. Suaugęs asmuo neturėtų plaukti, jei neseniai sirgo, o jo imunitetas yra susilpnėjęs. Kitais atvejais plaukimas sustiprins jūsų imuninę sistemą. Be to, svarbu pasirūpinti vaikais. Jie dažnai žaidžia vandenyje, net jei jis ir šaltas. Taip galima susirgti.

Ar prieš plaukimą galima valgyti ir gerti? Trenerė rekomenduoja nevalgyti 1,5-2 val., ypač jei tai rimtesnės treniruotės. „Ši taisyklė taikoma visoms sporto šakoms, tačiau prisivalgiusiojo savijauta vandenyje gali būti ypač nemaloni, nes spaudimas skrandžio ir širdies srityje yra dar stipresnis. Jūs galite valgyti po plaukimo, žinoma, jeigu po 20-30 minučių neketinate vėl plaukioti. O jei vartojote alkoholinių gėrimų, tą dieną plaukioti apskritai nepatartina“, - paaiškina trenerė.

Ar tiesa, kad plaukimas yra geriausia sporto šaka? Trenerė mano, kad ši nuomonė nėra nepagrįsta, nes plaukimas turi teigiamą poveikį sveikatai ir fizinei kūno formai, gerina širdies ir kraujagyslių sistemą, kvėpavimo sistemą, didina plaučių tūrį ir gerina bendrą raumenų tonusą. Tam tikromis sąlygomis, pavyzdžiui, tinkamai maitinantis ir treniruojantis, plaukimas gali sumažinti poodinių riebalų sluoksnį, ypač jei plaukiosite šaltame vandenyje. „Be to, plaukimas yra labai naudingas atramos ir judėjimo organų sistemai, nes treniruojantis aktyviai veikia daugelis raumenų grupių. Plaukimo treniruotės naudojamos ir kai kurių reabilitacijų metu“, - sako L.Dranginytė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder