Pirmosios pasaulyje naujienų agentūros įkūrėjo laikrodis parduotas už daugiau kaip 3 milijonus dolerių

Pirmosios pasaulyje naujienų agentūros įkūrėjo laikrodis parduotas už daugiau kaip 3 milijonus dolerių

Pirmadienį aukcione Ženevoje už 3,245 milijono Šveicarijos frankų (apie 3,327 milijono dolerių) buvo parduotas laikrodis, priklausęs Šarliui Lui Havasui (Charles-Louis Havas) - pirmosios pasaulyje Havaso naujienų agentūros, kuri buvo agentūros "France Presse" pirmtakė, įkūrėjui. Tai pranešė aukcionų namai "Christie's".

Omenyje turimas "Breguet" markės kišeninis laikrodis Nr.217. "Šarlio Lui Havaso 1817 metais įsigytas puikus laikrodis rado naujus namus privačiame Šveicarijos muziejuje", - pažymėjo "Christie's". Jame, be kita ko, panaudotas laiko lygties mechanizmas. Ši funkcija suteikia galimybę rodyti skirtumą tarp vidutinio vietos laiko ir realaus saulės laiko.

Šarlis Lui Havasas (1783-1858), prancūzų bankininkas, vertėjas ir žurnalistas, 1832 metais įkūrė Havaso vertimų biurą, kuris rengė užsienio spaudos apžvalgas. 1835 metais jis buvo pertvarkytas į Havaso agentūrą. Vėliau buvo sudarytas platus korespondentų tinklas Europoje. 1854 metų rugsėjį agentūra pirmoji pranešė apie Krymo karo pradžią.

1944 metais jos pagrindu buvo įkurta naujienų agentūra "France Presse".

Yra žinoma, kad Šarlis Lui Havasas "Breguet" laikrodį 1817 metų gruodžio 31 d. įsigijo už tais laikais didžiulę 4,8 tūkstančio frankų sumą. Po jo mirties paveldėtojai pardavė laikrodį britų mokslininkui ir laikrodžių kolekcininkui Deividui Salomonsui (David Salomons) (1851-1925).

1963 metais šis laikrodis pirmą kartą pasirodė aukcione - jį už "astronominę sumą" įsigijo kolekcininkas iš Portugalijos. Vėliau laikrodis dar du kartus buvo perparduotas

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder