Patarimai kuriantiems gėlynus

Patarimai kuriantiems gėlynus

Jei braškės žydi, o uogų taip ir nesulaukiate, galimos kelios priežastys:

Šiltas birželio mėnuo - idealus metas kurti augalų kompozicijas, gėlynus. Priklausomai nuo paskirties ir vietos, gėlynai gali būti įvairių dydžių, formų, kompozicinių sprendimų, juose gali derėti vienokie ar kitokie dekoratyviniai augalai.

Specialistai pataria vadovautis ne tik savo skoniu ir fantazija, bet ir tam tikromis rekomendacijomis. Ypač į patarimus turėtų įsiklausyti kuriantys margaspalvius gėlynus.

Ryškiaspalvė kompozicija

Pasirinkę ypač kontrastingų spalvų gėles sukursite itin akį traukiantį gėlyną. Vis dėlto tokios kompozicijos neturėtų atsirasti poilsio zonoje. Labai įdomios gėlių kompozicijos pavyksta derinant violetinės ir geltonos, raudonos ir žalios spalvos augalus. Kuriant tokius kontrastingus gėlynus būtina vadovautis taisykle: jokiu būdu skirtingų spalvų gėlės negali maišytis tarpusavyje, t. y. reikia komponuoti dideles abiejų spalvų gėlių "saleles", antraip gėlynas bus tikras nesusipratimas.

Poilsio zonoje labiau tiktų kurti kompoziciją iš "giminiškų" atspalvių gėlių. Reikia tik apsispręsti, kuri spalva bus pagrindinė. Sakoma, kad dominuojanti raudona veikia jaudinamai, geltona teikia optimizmo, mėlyna padeda nusiraminti. Atsižvelgdami į pagrindinę spalvą, renkamės jai artimas spalvas. Pavyzdžiui, jei pagrindinė spalva mėlyna, gražiai derės violetinės ir pilkos spalvos gėlės.

Galima kurti ir spalvų triadą. Pavyzdžiui, mėlyna, geltona ir raudona kartu su žydra, rožine ir aukso oranžine.

Baltos, juodos ir pilkos spalvos augalai derės su visų kitų spalvų gėlėmis. Balta spalva bene labiausiai tinka siekiant harmoningo vaizdo ir norint "praskiesti" itin ryškią ir įvairią gėlių kompoziciją. Pilkos spalvos lapija yra puikus fonas bet kokioms gėlėms, o tamsūs atspalviai padeda paryškinti gėlių spalvas.

Tarpusavyje gražiai dera bet kokių pastelinių atspalvių gėlės, sukurdamos romantišką atmosferą. Žinia, jos dar dažniausiai ir itin maloniai kvepia. Būkite atidūs tokiam gėlynui parinkdami vietą: pastelinių spalvų žiedynai labai gražiai atrodo ryte, nedideliame pavėsyje, tačiau itin saulėtoje vietoje nublanksta.

Vienspalvė kompozicija

Gražų vienspalvį gėlyną galima sukurti iš skirtingų vienos spalvos atspalvių. Toks gėlynas vizualiai atrodo didesnis. Pavyzdžiui, galima rinktis raudonos ar geltonos spalvos skirtingų atspalvių gėles, taip pat "praskiedžiant" baltais žiedais.

Vien gelsvai, oranžiniai žydintys medžiai, krūmai tinka tik gerai apšviestiems, atviriems plotams. Geltoniems žiedams tinka tamsiai žalias ar pilkas fonas.

Pilki lapai dera su raudonos spalvos gėlių žiedais. Raudonos spalvos neturi būti per daug. Gėlyne geriau nemaišyti ryškiai raudonų, rausvai oranžinių bei rausvai purpurinių, rožinių tonų.

Vien mėlynos ar violetinės gėlės labiau tinka prie pilkų tonų.

Jei norite nepakartojamo ir įspūdingo sodo - rinkitės baltą spalvą, t. y. baltai žydinčias gėles, augalus su sidabrinio ar pilko atspalvio lapija. Aristokratiškumo tokiam sodui pridės ir įvairūs aksesuarai (suoliukai, pavėsinės, baldai ir kt.), parinkus tinkamą pastelinį jų atspalvį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder