NASA erdvėlaivis pirmą kartą išskris iš Saulės sistemos ribų

NASA erdvėlaivis pirmą kartą išskris iš Saulės sistemos ribų

NASA mokslininkų 1977 metais paleistas erdvėlaivis "Voyager 1" turėjo atlikti penkerių metų misiją ir nuskristi iki Jupiterio bei Saturno, bet po 30 metų "Voyager 1" keliauja tolyn nuo Žemės, rašo "The Telegraph".

Kai erdvėlaivis išskris iš Saulės sistemos, jis pateks į tarpžvaigždinį kosmosą - erdvę, kuri skiria mūsų Saulės sistemą nuo likusios visatos. "Voyager 1" taps pirmuoju žmogaus sukurtu objektu, kuris išskris už Saulės sistemos ribų. Erdvėlaivis jau įveikė apie 17 milijardų kilometrų.

Projekto vadovas Edas Stounas (Ed Stone) sakė, kad pasiekti tarpžvaigždinį kosmosą buvo vienas iš projekto tikslų, bet tuomet mokslininkai nežinojo, kaip toli tęsiasi Saulės sistema ir kiek laiko užtruks nuskristi iki jos pakraščio.

"Voyager 1" buvo paleistas 1977 metais kartu su antru erdvėlaiviu "Voyager 2", kuris taip pat tęsia savo kelionę ir nuo "Voyager 1" atsilieka apie 1,6 milijardo kilometrų. Erdvėlaivių prietaisai gali vienu metu saugoti tik 8 tūkstančiams žodžių prilygstantį informacijos kiekį, informaciją į Žemę siunčia 160 bitų per sekundę greičiu, o siųstuvo galingumas prilygsta šaldytuve esančiai lemputei. "Voyager 1" signalus Žemėje esantis radijo imtuvų tinklas užfiksuoja po 17 valandų.

Mokslininkai tikisi, kad "Voyager 1" signalus į Žemę siųs iki 2025 metų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder