Mokslininkai: užsitęsusios šventės kelia žmonėms stresą

Mokslininkai: užsitęsusios šventės kelia žmonėms stresą

Naujametinės ir kalėdinės šventės - ne tik džiugus bendravimas su giminaičiais ir draugais, linksmos užstalės ir dovanos, bet ir... stresas. Beje, kaip tvirtina psichologai, "šventinį stresą" daugiausia patiria moterys.

Kaip nustatė specialistai iš JAV psichologų asociacijos, apklausę 450 moterų ir 450 vyrų, apie 44 proc. moterų ir 31 proc. vyrų kenčia nuo stresų, kuriuos sukelia šventės. Anot antradienį paskelbtų tyrimo rezultatų, stresinė būsena prieššventinėmis ir šventinėmis dienomis žmonėms daugiausia kyla dėl laiko bei pinigų trūkumo, taip pat dovanų pirkimo.

Buvo mėginta paaiškinti, kodėl būtent moterys labiau pavargsta ir patiria diskomfortą šiuo, atrodo, džiaugsmingu laikotarpiu. Pasak psichologų, moterų požiūris į tai, kad visiems būtų nupirktos dovanos, sugalvotos pramogos šeimai ir draugams, atsakingesnis. Kadangi visa tai reikia padaryti greitai, jos ir tampa streso aukomis.

Kiekvienas žmogus ieško būdų, kaip atsikratyti "šventinio streso" savarankiškai. Tačiau labiausiai paplitę ir žmogaus sveikatai kenksmingi būdai - persivalgymas, gausus alkoholio vartojimas, taip pat tįsojimas namuose ant sofos. Tokius "pasitraukimo iš streso" būdus praktikuoja 50 proc. apklaustųjų. Kai kurie jų su psichologine įtampa stengiasi kovoti skaitydami knygas ir žiūrėdami visas iš eilės televizijos programas. Apie 22 proc. apklaustųjų ieško paguodos pas draugus, 6 proc. (moterų) lanko grožio salonus, 5 proc. renkasi pasivaikščiojimus, o 3 proc. eina...į darbą.

Kalbant apie persivalgymą ir gausų alkoholio vartojimą, čia žmogaus kaltės jausmą stiprina dietologai, skelbdami žiniasklaidoje informaciją apie tai, kiek kalorijų žmogus gauna, išmėginęs vieną ar kitą "kalėdinį" patiekalą, ir kiek laiko teks skirti fiziniams pratimams, siekiant atsikratyti priaugusių kilogramų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder